[]

bilgisayar dosyasında _ işareti?

bilgisayar dosyalarına isim verilirken sözcükler arasında neden _ işareti konur konulmasa ne olur? ayrıca türkçe karakter kullanmanın sakıncası var mıdır bi bilen??




 
efenim sene 1900 lerin sonu o zaman henuz boyle herseyi taniyan biilgisayar icat olamamis o nedenle dosya adi yazarken karatler arasinda bosluk birakinca bu problem olurdu. o nedenle bosluk birmak gerekiyorsa _ yapilarak dosya adinin okunmasi kolaylastiriliyor.

turkce karakter de eskiden ingilizce sistemler icin problemdi ancak yeni sistemler turkce karakterleri taniyor o nedenle problem olmaz.
  • helenart  (12.09.10 00:48:01) 
genellikle dosya paylaşımında dikkat edilmesi gereken bir konu. türkçe karakter veya boşluk bulunan bir dosya adı, bu desteğin olmadığı bir sisteme yüklendiğinde değişikliğe uğrayabilir ve sıkıntı yaşatır.


  • atlantiscity  (12.09.10 01:27:45) 
hala daha türkçe karakter tanımayan, boşluk bilmeyen mp3 çalarlar var da ondan. çoğunlukla da mp3'tür o dediğiniz dosyalar.


  • kibritsuyu  (12.09.10 01:28:04) 
Gerçi önceden de yazılmış ama ben yine vurgulayım;

1990'lı yıllarda çıkan her işletim sistemi kendi harf setine sahip olduğundan ortada oturmuş bir standart yoktu. Aslına bakarsan vardı ama takan yoktu. Bu harflerin arasına "_" koyma olayının asıl gerektiği işletim sistemler Windows 95 ve öncesi. Ben Windows 98'de dahil başka hiçbir Windows üst Windows sürümünde aralarında boşluk olan dosyaların sorun çıkarıdğını görmedim. Ama yine de Linux, MAC OS, Linux sistemlerinde beraber çalışırken sorun çıkmaması için dosya adlarında boşluk yerine "_" koymakta fayda var. Ayrıca internete yolladığın bir dosyanın adının WEB tarayıcının adres çubuğunda doğru dürüst görünmesi için "_" yine epey yararlı...
  • metal revolution  (12.09.10 05:11:30) 
Sirketlerin backup sistemleri dosyalari yedeklerken taniyamadigi karakterler yuzunden dosyalara abidik gibidik isimler vermesin, dosya geri cagrildiginda ayni isimle bulunabilsin diye.


  • katilonur  (13.09.10 15:21:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.