[]

internet sitesi maliyeti

her girdiğimde merak ediyorum. mesela yemeksepeti.com'un ne gibi giderleri vardır. hangi kalemler daha büyüktür yada böyle bi sitenin kodlanmasının piyasa değeri nedir;? şimdi ne kadar kazanıyorlardır?

bu tür konularda ilgisi bilgisi olan bütün yardımsever sözlük yazarlarının tahminlerini bekliorm. pls ltf t$kl


 
detayını bilmem ama:
hiç bir bilgisayar, internet, donanım bilgisi olmayan bir girişimciye maliyeti ile 3 - 5 tane bilgisayar+internet olayını yemiş bitirmiş insanın karşılaşacağı maliyetin birbirlerine oranı %1.000.000 falan olabilir.
özetle ilgilenebilecek uzman bir kadro varsa çok çok ucuza mal edilebilir. masrafın büyük tarafıda veri güvenliği harcamaları falan olur.
  • can see  (08.12.07 18:22:41) 
içerik yönetimli sitelerin kodlaması en az 5 bin dolardan başlar bu tarzda olursa. bunun metindi, reklamdı, çalışandı giderleri var. işletme masrafı denebilir bunlara genel olarak fikrim yok boyutları hakkında.


  • darknum  (08.12.07 19:58:50) 
özellikle yemeksepeti.com'sa giriş aşamasında kodlamasını sahibi yapmıştır. hatta sitenin sepeti direkt olarak sitenin sahibi tarafından siteye oturtulmuş hazır sepettir.

Ben ilk zamanlardan bahsediyorum şimdi tabiki çalışanları vardır. Sanırım boğaziçi bilgisayar mühendisiydi sahibi.

Ayrıca en büyük parayı attığı reklam maillerinden kazanır yemeksepeti.com.

masraflara gelince 9-10 dolar domain parası, en fazla 300-400 dolar da host'a verdiği paradır. kendi serverını kurduğunu sanmıyorum. çalışanların parasını da bunun üstüne koyabiliriz.
  • thefirstfbli  (08.12.07 20:28:51) 
evet dediğim thefirst'ün dediği gibi. ama eğer bilgisayardan anlamayan bir girişimci isen yemeksepeti gibi bir site astronomik rakamlara malolabilir.


  • can see  (08.12.07 22:04:02) 
Yemeksepeti'nin sahibiyle bir ropörtajı okumuştum yıllar önce. Sanırım Boğaziçi Endüstri mezunu idi, Amerika'da master yaparken orada bu online yemek siparişi sistemini görüp Türkiye'ye dönünce sistem olarak aynısını yaptırıyordu.


  • crown  (08.12.07 23:54:17) 
en büyük maliyeti çalışanlar olur büyük ihtimalle.
her 20 siparişten birinde sıkıntı olduğunu varsaysak günde 10000 yemek siparişi veriliyorsa bu da gelen 500 telefon demek. bu 500 telefonu karşılayacak personeli çalıştırıyor olması lazım ya da bu hizmeti bir yerlerden alıyor olması.

ikinci büyük masraf kalemi de pazarlama elemanları olmalı. sonuçta bir sürü restoranı karlı olan bir sektörde rakiplere karşı elde tutmak için çabalaması gerekiyor.

sitenin kodunun piyasa değeri çok büyük değil zira ufak bir ekiple dahi kısa sürede hayata geçirilebilecek bir proje. böyle bir sitenin esas değeri bağladığı restoranların sayısı ve dolayısıyla tüm restoranlar içindeki oranı. restorana "yemeksepeti'ne üye olan benden % bilmem ne kadar fazla sipariş alıyor, ben de üye olmalıyım" diye düşündürüyorsa işte bu değeri ortaya çıkıyor.

ama şahsi fikrim bu katma değeri sadece geçici bir şey. bu gibi kullanıcıya aracılık eden esas işi kendisi yapmayan işlerin kazançlarını aracılık ettiklerinden değil de kullanıcılarından çıkarmaları gerektiğini, er ya da geç bunun böyle olacağını düşünüyorum.
  • iron  (08.12.07 23:56:57) 
yemeksepeti'nden gidecek olursak, onlar tarafından bildiğim birkaç reel veriyi paylaşmak isterim.

yaklaşık 1.000 küsur işletmeyle anlaşmalılar. günde ortalama 6.000 sipariş geliyor. her işletme 100 usd vererek kayıt oluyor. eğer ayrılırsa bu parasını geri alabiliyor. gelir kalemleri;

- her satışın % 10'u kendilerine kalıyor
- depozitoları çalıştırma durumu sözkonusu
- sitenin bir çok yerinde çeşitli reklam alanları mevcut ki fiyatları çok uygun. örneğin taksim, etiler, beşiktaş gibi lokal ilanlar veriyorsunuz ki özellikle lokal bazlı hedef kitlelere ulaşmak isteyenler için güzel bir fırsat.
  • yedek ruh  (16.12.07 23:31:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.