[]

siyaset hakkında

siyasi olaylarla haberler dışında pek ilgili olmamış bir genç var ve artık bu işi ciddi ciddi ele almak istiyor.ama nereden başlamalı pek bir fikri yok.istediği siyaset hakkında yorum yapabilicek, oturup konuşabilicek kadar bilgiye sahip olmak fazlası değil. ne okumalı, ne izlemeli ?

not:kitap önerirseniz daha bir mutlu olurum.


 
yerelden genele doğru tarih ve coğrafya ile başlanabilir.


  • tiberius claudius  (17.08.10 15:59:51) 
tam senlik bir kaç site yazacağım. her site ayrı görüşler içeriyor. sen aynı haberi bu farklı sitelerden okudukça ister istemez bir eğilim ve görüş ortaya çıkacak.

www.iyibilgi.com

www.internethaber.com

www.aktifhaber.com

www.turktime.com
  • barış manço  (17.08.10 16:00:07) 
belli bir kesime özgü düşünceye bağlı kalmamalı, yoksa kendi görüşünü savunmaya çalışırken karşı tarafın soruları yüzünden apışıp kalabilir. kısacası eline ne geçerse okuyup izlemeli ve kendi dünya görüşüyle karşılaştırıp orada anlatılanın kendisine uygun olup olmadığını anlamalı öncelikle. daha sonra kendi yolunu zaten çizebilecektir. ama dediğim gibi bence en başta sadece tek bir görüşe özgü kaynaklara takılıp kalmamalı, kitaplarını seçerken tüm zıt konuları okumalı ve kendi içinde karşılaştırmasını yapmalı.

edit: tabi ki kendi görüşlerinde de bağnaz olmamalı ve okuduğu şeyleri enine boyuna düşünüp gerekirse kendisinin yanlış düşündüğünü kendisine itiraf edebilmeli.
  • mentuhotep  (17.08.10 16:10:07 ~ 16:12:35) 
anladığım kadarıyla haber siteleriyle değil de siyasi konularda donanı sahibi olmak, olası bir tartışmada "bak arkadaşım o olay öyle değil böyledir" demek istiyorsun.. ama bunun için yaklaşık 20-30 kitap bitirmen gerekli diye düşünüyorum ama yine de aklıma ilk gelen birkaç örnek yazayım..

Andrew Heywood - Siyaset // siyasi literatürde ne var ne yok bu kitapta var. biraz klasik ve kalın bir kitap olsa da biraz dişini sıkarak 600 sayfayı bitirdiğinde, siyasi konular hakkında daha doğrusu kavramlar hakkında müthiş bir birikimin olur.. www.kitapyurdu.com

serap yazıcı - yeni bir anayasa hazırlığı ve türkiye // türkiye anayasaları hakkında ve anayasaların eksikleri konusunda bilgi için oldukça başarılı bir kitap.. www.ilknokta.com

feroz ahmad- Bir Kimlik Peşinde Türkiye // kesinlikle okuman gereken akıcı ve bir o kadar da bilgilendirici bir kitap.. osmanlıdan günümüze kronolojik sırayla türkiye'nin geçirdiği siyasi ve ekonomik olayları ele alıyor kitap.. www.kitapyurdu.com

şimdilik aklıma ilk gelenler bunlar, bunlarla başlayabilirsin.. tabi bir de kesinlikle tavsiye edeceğim radikal, cumhuriyet ve zaman gazetelerinin köşe yazılarını mutlaka okuman.. diğer gazetelere vakit ayırma derim, özellikle radikal ve zaman'ın köşe yazılarını okursan faydasını görürsün "bence"..
  • ogzi  (17.08.10 16:20:27) 
abi boşver ya of aman biz uzaklaşmaya, umursamamaya çalışıyoruz, yani "biz anlıyoruz da ne oluyor..."

benim anladığım kadarıyla maksat kültür ile hava atmak, gerçekten bilmek değil de biliyormuş gibi yapabilmek başarılı bir şekilde.

@ogzi'nin dediği gibi, 20-30 kitap okumak gerekir. onun yerine felsefeye yönelsin, onun havası daha iyi oluyor diyorlar. hem de bileni az olduğu için 3 kitap okusa temiz hava atar.
  • esenboga  (17.08.10 17:05:37) 
@esenboga
amaç hava atmak değil.ciddi ciddi kendime yetecek kadarını öğrenmek istediğimi söyledim.yanlış anlamak için uğraşmayalım.
20-30 kitabı çok görmüyorum ayrıca.
  • bendensin  (17.08.10 17:32:42 ~ 17:33:23) 
o zaman önce siyaset biliminden başla. (çok kitap var)

sonra ideolojilere geç. (modern siyasal ideolojiler - bilgi yayınları)

ondan sonra karşılaştırmalı siyasal sistemler oku, (barrington moore - demokrasinin ve diktatörlüğün toplumsal kökenleri)

sonra sosyolojiye başla.

sonra kimlik, toplumsal roller, toplumsal cinsiyet vs. konularına gir.

bu sırada baştan itibaren bence iktisat da oku. sonra yavaş yavaş marksizme girmiş olursun. iktisadi ilişki ve rollerin siyasi ilişki ve rollere olan etkisini anlayınca marksist olursun zaten. ondan sonra anlatacak bol bol şeyin olur...

ha prd unutmuşum; ideolojilerden önce avrupa siyasi tarihi oku.
  • esenboga  (17.08.10 19:06:31 ~ 19:07:40) 
türkiye siyaseti'nin tarihini anlamak açısından şunu okuyabilirsin;

mete tunçay-türkiye cumhuriyeti'nde tek parti yönetiminin kurulması, 1923-1931
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (15.05.11 03:53:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.