[]

RAW - JPEG modu

Nikon D90 DSLR fotoğraf makinası var.hiç bi ayarına bakmadan çekim yaptık tüm gün.akşam da resimleri pc ye aktardım.ama resimler hiç hoşuma gitmedi.o makinadan o kadar kötü resim çıkmamalı dedim kendi kendime.ayarlarına baktım ve Jpeg modunda olduğunu gördüm.ve ben o modu RAW moduna getirdim. ertesi gün de çekimler yaptım.akşam pc ye attım görünntüleri ama uzantısı .NEF olduğunu gördüm.

Ne olaki bu NEF. nasıl,hangi programla açarım ben o resimleri.o modda çekmeye devam edeyimmi.neler tavsiye edersiniz. anlayanlar, bilgisi olanlar bi yardım edebilir mi acaba..

Teşekkürler.

 
makinelerin kendisine ait formatı vardır Raw hiç sıkıştırılmamış pozlamanın bütün ayrıntıları ve kaybı olmayan halidir.
canon .cr ve .cr2 kullanıyor nikonda demek ki .nef kullanıyor bunları kendi yazılımları ve photoshop açar kaybı olmadığı için jpg gibi pixelleşme görmezsiniz işlerken.
fotoğrafları çekip işlemeyecekseniz jpg işleyecekseniz raw jpg de makinenin bütün gücünü yansıtır ama sonradan işlerken yetersizdir. ayrıca raw içerdiği bilgilerden dolayı çok daha fazla yer kaplar.
kullanma kılavuzunu inceleyip çözebilirsiniz pozlamada yaptığınız hataları
  • sozluknickmiverulan  (26.07.10 17:00:42) 
raw resim fotoğrafa ait ham bilgileri içerir. NEF dosyayı da nikon un raw resim için kullandığı uzantı. yani NEF=RAW
bu dosyaları photoshop açabiliyor küçük bir plug in yükledikten sonra. kameranızla gelen bir yazılım varsa onu da kullanabilirsiniz. raw resim jpeg den çok daha fazla bilgi içerdiği için photoshopta işleyerek jpeg den daha iyi sonuçlar alınabilir ancak bu bütün fotoğrafları elle işlemek anlamına gelir ve çok fazla zamanınızı alır ve hdd da çok yer kaplar. sadece raw çekmek pratik olmaz.

esas probleminize gelince, fotoğrafları görmeden yorum yapmak zor ama çektiklerinizin kötü çıkmasının çok daha başka sebepleri olduğunu düşünüyorum. fotoğrafta ışık, beyaz dengesi, kameranın bilimum renk ayarları, iso ayarı gibi bir sürü etken oluyor. otomatik ayarlarda çekmek çekilen fotoğrafların güzel çıkmasını garantilemiyor. nitekim jpeg modunun etkisi yukarda saydıklarımın yanında solda sıfır kalıyor.

tavsiyem. jpeg çekmeye devam edin. mümkünse beğenmediğiniz fotoğraflardan örnek verin ki önerilerde bulunalım. bir taraftan da temel fotoğrafçılık tekniği konusunda ufaktan araştırma yapabilirsiniz internetten.
  • chavezding  (26.07.10 17:01:27) 
"oloneo photo engine" adlı programı önerebilirim size.
www.oloneo.com adlı sitesinden ücretsiz indirilebiliyordu..

  • sli  (26.07.10 17:51:51) 
valla ben aynı resmin hem jpeg hem raw olarka kaydediyorum, aralarında çok ince bir ton farkı dışında hiçbir fark olmuyor.

kusura bakmayın ama galiba çekmeyi becerememişsiniz, sorununuzun çözümü resim formatında değil, olamaz da...
  • esenboga  (26.07.10 17:52:25) 
RAW ile JPEG arasında büyük fark vardır, özellikle foto editlenecekse jpeg resimlerin kompakt makinelerde çekilenlerden farkı kalmaz. herkese tavsiye ettiğim gibi size de adobe lightroom tavsiye ediyorum. 1 ay deneme süresi var, serialını da internetten bulabilirsiniz.

hatta, www.eksiduyuru.com daha bu hafta cevaplandı, aramaya inanın.
  • rainel  (26.07.10 18:23:47 ~ 18:24:48) 
raw jpeg karşılaştırması yapılırken sanki iki farklı formatı karşılaştırır gibi yorum yapılmış, bildiğim kadarını açıklayayım. raw formatı jpeg gibi "bitmiş" bir resim dosyası değildir, sadece sensörün algıladığı görüntünün ham halidir, işlenmemiş datadır. siz makinenizle jpeg fotoğraf çekerken de sensör öncelikle görüntüyü raw halinde yakalar, sonra bunu makinenin işlemcisine gönderir, bu data orada seçtiğiniz (ya da otomatik) kontrast, saturation (doygunluk muydu?) bilmemne değerlerine göre işlenir ve jpeg dosyası ortaya çıkar.
eğer raw format seçili ise, makine görüntü datasını işlemeden kaydeder, ne gördüyse onu koyar. sonra o datayı bilgisayarda işleyebilecek bir program yardımıyla açarsınız, kendi kontrast, doygunluk, vay efendim beyaz dengesi ayarlarınızı yaparsınız, kendi jpeg (ya da istediğiniz başka bir formatta) resminizi ortaya çıkarırsınız.
kısaca, (bildiğim kadarıyla) raw dediğiniz jpeg gibi işlenmiş bir resim formatı değildir, yani tonu şöyle güzel kontrastı böyle düşük diye karşılaştırma yapılamaz.

soruya gelince, bana da formatı değiştirmeden önce sorunu makinenin beyaz ayarı, uzun pozlama sırasında el titremesi gibi konularda aramanız daha iyi olur gibi geliyor.
  • dekila olmeka  (26.07.10 20:06:06 ~ 20:08:33) 
@esenboga ben zaten çok güzel çektiğimi söylemiyorum.ama ne kadr da kötü çeksem de dslr makine olduğu için normal bi fotoğraf makinesi kadar da çekmez diye düşünüyorum.

Resimleri picasa ile açtım.RAW olarak kayıt ettiklerim bembeyaz çıkmışlar.tekrar fotoğraf makinesine attım be orda jpeg e çevirebileceğim bi bölüm buldum. hepsini tekrar jpeg e gevirip en azından resimleri görebilecek vaziyete getirmeye çalışıyorum.

Şu an memlekette olduğum için herşey kısıtlı. Zaten makineyi ilk burda elime aldım, hiç bi özelliğini bilmiyorum. Kullanıcı klavuzu falanda yok.haftada 1-2 defa nete girebiliyorum.

Teşekkürler cevaplar için.
  • Carlito Brigante  (28.07.10 13:44:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.