[]

işçi sözleşmeleri

Arkadaşlar, bir arkadaşım çalıştığı burger king ten ayrıldı. Mesailerinin eksik yazılması üzerine. Yani lafı koydu bıraktı. Şimdi bunu istifa etmesi için çagırıyolar. Yok 2 senelik sözleşmesi varmışmış, istifasını vermsi gerekiyormuş. Nedir bu işin aslı bir bilen, bu işçi sözleşmelerinden hukukundan anlayan varmıdır?




 
İşe devam etmezse zaten işe devam etmedi diye işveren haklı nedenle iş akdini fesheder. Kıdem ihbar tazminatı da vermez.İşçi işe iade davası açarsa kazanması zor.işçi eli kuvvetli ise fazla mesaisini ödemediğini ispat edebiliyosa işçi iş akdini feshederse kıdem tazminatını ve ödenmeyen mesai ücretini alabilir.


  • kerem75  (21.07.10 17:18:38 ~ 17:20:04) 
istifa etmeden işe gitmezse işveren için haklı fesih nedeni yaratmış olur. iki durumda da kıdem alamayacak. iki durumda da işten ayrılmış olur. sözleşmede ayrı bir tazminat içeren hüküm yoksa -ki olamaz- başı ağrımaz, gitmesin.


  • cagrika  (21.07.10 17:19:42) 
öyle eksik mesaileri alayım diye bir düşüncesi yok da, yani tekrar gitmek istemiyor oraya istifa için. burgerdakilerde istifa vermen lazım diye tutturdular, gidince çemkircekler çünkü buna. o yüzden yani yasal işlem falan ötüp duruyorlar.


  • molon labe  (21.07.10 17:34:44) 
@cagrika: hocam sözleşmede tazminat ile ilgili madde olamaz demişsin, bazı bankalar hatta kamu kurumları -tarım kredi idi yanılmıyorsam - işe girerken özellikle 3-5 senelik tazminatlı sözleşmeler imzalatıyorlar. nasıl oluyor bu yasal mı?


  • personal jesus  (21.07.10 18:37:29) 
seni oraya istifa için çağırmaları bir garip geldi. gidip istifa edebilirsin ancak haklı nedenle istifa etmezsen kıdem ihbar vs den olduğun gibi cüzi bir miktar da tazminata maruz kalabilirsin. ama gitmezsen onlar bir tutanak düzenleyip, senin sözleşmeni haklı nedenle feshedebilirler. sana da gerek kalmaz. ancak bu durumda top sana geçiyor. sen bu feshin haksız olduğunu ileri sürerek iş davası açıp tazminat,kıdem ihbar vs yi alabilme durumun ortaya çıkıyor. bunun içinde genelde orada şu an çalışan veya şu an çalışmayıp aberaber çalıştığınız ve iş koşulları ile ilgili daha önceden çalışan herkesi tanık olarak getirebilirsiniz. yani sonuç olarak suyu bulandırabilme ihtimali var, gitmez ise eğer.
eğer bu mesaileri istiyorsa gitsin talep etsin aksi takdirde hakkını arayacığını söylesin. yok mesaileri istemiyorum, bu iştende kurtulayım diyorsa, gitsin sözleşmeyi karşılıklı olarak feshetmek istediğini ve karşılıklı olarak birbirlerinde hiç bir hak talep etmeyeceklerine dair bir ibraname imzalamak istediğini söylesin. yoksa gidip tek taraflı istifasını verirse bu işten zararlı çıkabilir.

  • ground  (21.07.10 18:50:32) 
@cagrika,
@personal jesus:
sözleşmede tazminat ile ilgili madde olmaz diye bir şey yok. eğer sadece işçi aleyhine bir tazminat-cezai şart var ise veya işçi ile işverenin karşılıklı tazminat şartı var fakat işçinin tazminat şartı daha ağır ise bunların geçersizliğini iddia edebilirsiniz.
  • ground  (21.07.10 18:54:26) 
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi işverenin haklı nedenle fesih hakkına neden olur.
Özet: İşten atar en fazla

Ne zannediyorlar bunlar kendilerini ben de onu anlamdım ne yasal işlemi başlatacakmış, güldürmesinler adamı...

ne tazminatı koyacak iş sözleşmesine, sen bu adama işveren olarak ne katkı yaptın da sözleşmeyle onun çalışma özgürlüğünü kısıtlıyorsun, tazminat istiyorsun diye sorarlar adama.
  • nik1  (21.07.10 19:24:23) 
@nik1: en fazla işten atarlar diye bir şey yok. yukarıda yazdım yanlış yönlendirme. zaten işten atmakla bitse onu yaparlar ve boşuboşuna çağırmazlar adamı. bu tip işçi giriş ve çıkışının yoğun olduğu iş yerlerinde yöneticiler iş hukuku'nu nerede ise avukatlar kadar iyi biliyorlar. o yüzden belli hususlar bilmeden, hiç bişi yapamazlar demek fazla iyimserlik olur.


  • ground  (21.07.10 20:01:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.