[]

acil! fatura vs irsaliye

merhabalar,


staj yaptığım yerde şöyle bir soru soruldu; fatura ve irsaliye nedir? neden yazılır? nasıl yazılır? farkı nedir?


bu ve bunlar gibi fatura ve irsaliye hakkında bişeylere ihtiyacım var yarın için. bu konuda beni aydınlatan ya da link vs verenlere deli miktarda minnet duyucam. şimdiden teşekkür ederim.

 
  • yons  (19.07.10 00:24:14) 
---alıntıdır---
Fatura yapılan alışverişlerde malı alan kişiye verilen belgedir. Ticarette resmi evrak belgesidir ayrıca. Fatura ticarethanelerin aldığı ve sattığı ve yaptığı işin kayıt altına alınmasını ve maliyenin takibini kolaylaştıran önemli bir belgedir. İrsaliye satılan malın taşınırken yanında bulunması gereken resmi evraktır. Satılan malın sevk işlemi sırasında ürünün kalitesini, markasını ve özelliğini içinde barındıran önemli bir resmi evraktır. İrsaliye edilmiş ürünler mutlaka fatura edilmelidir.
---alıntıdır---
  • vito andolini  (19.07.10 00:29:34) 
@vito andolini,

peki hocam fiyatı ve tutarı diye iki ayrı ibare var google dan baktığım fatura örneklerinde? örneğin tanesi 10 lira olan x malından 5 tane sattık, fiyatında 10 tutarında 50 mi yazacak bunun? ya da nedir olayı?
  • deeperdown  (19.07.10 00:39:20 ~ 00:39:55) 
fiyat: malın birim fiyatı
tutar: birim fiyat ile mal miktarının çarpımı

sözgelimi, iki bilgisayar aldınız, bilgisayar bin liradır, tutar ikibin liradır, toplam ikibin lira olup kdv 360 ve genel toplam da 2.360 liradır.

fatura eğer irsaliyeli fatura değilse, irsaliye ayrıca düzenlenir. gönderilenlerin listesini içeren gönderim belgesidir. irsaliyeli fatura gönderimi de kapsar, irsaliyeli değilse gönderildiği irsaliye ile belgelenmiş (tevsik edilmiş - vesikalanmış) olur.
  • uyuklayankedi  (19.07.10 02:15:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.