[]

Zart zurt dili ve edebiyatı, sanat tarihi, arkeoloji

Bi insanın türkiye gibi bi ülkede bu gibi bölümlerde okuma sebebi nedir? Hiç arkadaşım olmadı buralardan. Eleştirel bi soru değil. Sahiden meraktan soruyorum.
Ne tür gençler okuyor bu bölümlerde? Entelektüel olma hevesi taşıyan mı, zengin avare gençler mi?
Ya da ne?


 
Üniversite okudum demek için
Bulunduğu şehirden çıkmak için
Diplomam olsun diye.

Benim kuzenim okudu böyle bir şeyler ve söylediğim üç sebep bir aradaydı
  • uşak tezgahlarının halı dokuyanları  (27.04.25 18:12:31) 
Üniversite okuyayım taştan olsun, ailemden kaçayım çöpten olsun.


  • Shepard  (27.04.25 18:12:43) 
Artık iyi diye bilinen mühendislik bölümleri bile okumaya değmiyor. Neden okuyorlar dersen Türkiye'de üniversiteler bedava. Elimde diplomam olsun kafası.

Polislik, düz memurluk gibi işlere girmeyi sağlayabilir. Eskiden üniversite okumanın amacı memurluktu.
  • runaway  (27.04.25 18:14:33) 
Bu alanlarda bilimsel çalışma yapmak isteyenler, sanat/edebiyat meraklısı olup buralarda iş yapmak isteyenler, basın/yayın sektöründe çalışmak isteyenler bu bölümleri tercih edebilir.

Bunlar aklıma ilk gelenler. Başka alanlarda da iş fırsatları olacaktır elbette. Örneğin sanat tarihçileri kamuda başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere pek çok alanda iş bulabiliyor.

Herhangi bir ülkenin edebiyatını okuyanlar, o ülke ile geliştirilecek ilişkilerde önemli roller oynayabiliyorlar. Örneğim Çin’de yatırım yapmak için İnfilizce bilmek yeterli olmayabiliyor. Bir noktada Çince ihtiyacı oluyor. Öyle konumda olan biri de etrafına yana yakıla bakıyor Çince bilen biri için.

Dünya düşündüğünüzden büyük. Herkes de üniversiteyi aileden kaçmak ya da diploma sahibi olmak amacıyla okumuyor.
  • 10551037  (27.04.25 18:27:37) 
2007'de üniversite sınavına yabancı dilden girdim, mütercim tercümanlık okudum sonradan pişman oldum pedagojik formasyon da aldım öğretmenlik yaptım çoğunlukla ama neredeyse tüm arkadaşlarım dil edebiyat okudu. Hepsi de meslek sahibi, dış ticaret şirketine giren oldu, hastanelerde çevirmenlik yapanlar oldu, hostes olan var, yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketi açan var. En azından o zamanlar bölüm mezunları işsiz de kalmıyordu şu an durum nedir bilmiyorum. Okuması çok zevkli bölümlerdir, hatta üç dört sene sonra keyfine sınava girip İspanyol veya İtalyan dili ve edebiyatı okuyasım var:)

Özellikle ingiliz dili edebiyatı ve amerikan kültürü ve edebiyatı okuyan arkadaşlarımın çok sağlam bir genel kültür altyapısı var. Yabana atılmayacak düzeyde bir entelektüel birikim sağlıyor. Ayrıca üniversite illa ki para kazanmak/meslek edinmek için okunmalı diye bir şey yok.
  • kullanicadi  (27.04.25 18:35:18 ~ 18:38:20) 
Zengin olsam arkeoloji okurdum. Türkiye arkeoloji cenneti. Kitap çıkarıp ABD'de ders verirdim o kadar iddialıyım. Ama ortalama vatandaş olduğum için mühendis oldum.


  • arbre  (27.04.25 18:52:54) 
80'lerde degiliz. Bu bolumlerde ogretilen teorik bilgi, dersleri gecmekten baska ise yaramiyor. Ogrenilenlerin cogu zaten sinifta kaliyor. Gunluk hayatta herhangi bir alanda bir faydasinin oldugunu test etmek de mumkun degil.

Artik para eden sey know-how. Pratikte neyin nasil yapilacagini bilmiyorsan, oturup, failatun failatun ivir zivir ogrenmenin bir anlami da faydasi da yok.

Cogu zaten adamakilli bir disiplin degil, sadece hobi olarak, meraktan ogrenebilinecek seyler.

Ben Amerika'da muhendislik okudum. Okulun son iki senesi hemen hemen her gun petrol sahalarinda gecti. Daha mezun olmadan is buldum. Ise baslar baslamaz, hic yabancilik cekmeden ilk gunden isi yapmaya basladim. Farkli ulkelerde calistim. Ayni isi dunyanin herhangi bir yerinde, herhangi bir sirkette yaptim, yapabilirim.

Ingiliz dili edebiyeti da okumadim ama Tr'de bu bolumleri okuyan kisiden daha iyi Ingilizce ve Fransizca konusur, okur yazarim.
  • thetruenorthstrongandfree1  (27.04.25 19:13:57) 
Hepimiz sayısal bölüm okuduk da ülke kalkındı, altı haneli maaşlar alıyoruz sanki.


  • sekizdokuzon  (27.04.25 19:43:54) 
Az önce Almanca müt-terc okuyan kızın TESOL sertifikası ile Almanya'da öğretmenlik yaptığın okudum instada.


  • Kahvedesu  (27.04.25 19:56:20) 
Hazırlık karmaydı bizim, o sebeple sosyoloji/tarih/the okuyan arkadaşlarım var. Hepsinin ortak özelliği, ailelerinin zengin olması. Özellikle sosyoloji okuyanlar. Herhangi bir gelecek kaygıları yok çünkü ailelerine çok güveniyorlar. Haklılar da. Benim sosyoloji okuyan bir tanıdığım mckinsey staj yaptı. Sordum nasıl oldu diye, babasının tanıdığı ayarlamış.

O yüzden bu insanlarla çok küçük görmeyin, çoğu ailesinin mirasını kalıttığı için mühendislerin müdürü oluyor, benim gördüğüm.
  • substituent  (27.04.25 20:29:34) 
Dil bildiğin için çalışabileceğin alan fazla oluyor o diploma birileri için bir şey ifade ediyor nitelikli iş olmasa da (çevirmenlik vs) kapsamı geniş ve öğretmenlik var tabii. akademisyenlik için de bence çok rahat bir alan. ha vizyonlu bir iş mi asla değil ama işsiz kalmazsın


  • ala09  (27.04.25 23:33:05) 
illa okuduğun bölümle alakalı bir şey yapacaksın diye bir şey yok.

dediğin bölümlerden birini okuyan arkadaşım gardiyan oldu mesela. bir başkası reklamcı.

ben makine mühendisliği mezunuyum. bi arkadaş yamaç paraşütçüsü oldu, birisi supplement tedarikçisi oldu, biri yedek parçacı, biri sigortacı vs vs..

o kadar kol gibi dersleri bunu yapmak için mi okudunuz, o kadar eziyete günün sonunda bunu yapmak için mi katlandınız diye düşünüyorum onlara denk geldiğimde.

bense iyi bir şirkette iyi bir gelirle mühendislik yapıyorum ama herkes benim gibi değil.

bir şekilde üniversite mezunu olmak diğer insanlara göre bir adım öne çıkarıyor.

askerde "çayda dem askerde kıdem" diye bir şey vardı. onbaşı olmak hatta eski asker olmak bile fark ettiriyor. öyle bir şey işte üniversite okumak.
  • tabudeviren  (28.04.25 02:36:39) 
öncelikle zart zurt diye lafa başlayıp "eleştirel" değil demen komik olmuş. sorunun cevabına gelirsek, üniversiteler bir iş bulma kurumu değil bilimsel araştırma yapan öğretim kurumları. elbette büyük çoğunluk için böyle değil. sanat tarihi ve arkeoloji akademisyenlik düşünenler için çok ideal bölümler bana göre. tabi puanı yettiği için bilgi sahibi olmadan okuyanlar mezuniyetten sonra iş bulma macerasında büyük hüsran yaşayacaklardır.


  • jepa  (28.04.25 03:37:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.