[]

Deprem açısından ne yaptınız ve ne yapılmalı? (Türkiye için genel soru)

Belki faydalı olur diye genel duyuru açmak istedim. Konuyla ilgili sorular da var aşağıda. Belki ufacık bir bilgi verir ve fikir oluşturur. Belki hayat da kurtarır kim bilir.

**Siz de bildiklerinizi ve önerilerinizi bu duyuru altında paylaşabilirsiniz.**

Şimdi ekonomik durum ve devlet politikaları da bazı şeyleri zorlaştırıyor olabilir. büyük bir deprem olup felaketle sonuçlanınca, deprem gündeme geliyor ve bir süre sonra deprem gündemden düşüyor. büyük deprem olunca tekrar başa sarıyoruz. belki de deprem konusunu hep konuşmamız gerekiyor. jeologlar hep konuşuyor da zaten ama dinleyen pek yok. türkiye'nin ekonomik ve politik durumu da ön planda tabii.

kentsel dönüşüm yasası'nın da sorunları var sanırım. sözlük'te de konuşulmuş baya:
(bkz: kentsel dönüşüm)
(bkz: kentsel dönüşüm yasası)
(bkz: riskli yapı)

türkiye bir deprem ülkesi bildiğiniz gibi. bilmeyen varsa da tekrar pekiştirmiş olduk. (bkz: türkiye deprem tehlike haritası)

bir çok fay hattı var. büyük deprem oluşturmuş ve oluşturabilecek faylar var. marmara hattı'nda hala kırılmayı bekleyen yerler var ve 7 üzeri büyüklükte olabilir, tarihte de olmuş. bu bir jeolojik gerçek. jeologlar da söylüyor. sismik boşluk haritası da var. sadece depremin zamanı bilinmiyor. istatistiksel olarak tarihte olmuş depremlere göre tahminde bulunulabiliyor. ve sismik dalgalara göre saniyeler ve belki dakikalar önce uyarı verilebiliyor. bu konuda araştırmalar sürüyor.

- siz ne yaptınız? ne yapacaksınız? ne yapılmalı?
- deprem ve jeoloji hakkında bilgi edindiniz mi?
- evinizi, binanızı kontrol ettirdiniz mi?
- zemini kontrol ettirdiniz mi?
- ev, yer değiştirdiniz mi?
- deprem çantanız var mı?
- deprem anında yapılması gerekeni biliyor musunuz?
evrimagaci.org

öneri olarak: apartmanda yaşıyorsanız birlik olup kontrolleri yaptırabilirsiniz.
uygulama önerisi: (bkz: deprem ağı)

başka faydalı bilgiler paylaşabilirsiniz.
japonya yapmış abi deyip geçmemek lazım bence.

edit:
aklıma gelen ek şeyleri ekleyebilirim buraya.
(bkz: kolon kesmek)
(bkz: kolon kesen dükkanlar denetlensin kampanyası)

 
Deprem için yaptığım tek şey deprem bölgesinde oturmamak


  • kaptan maydanoz  (23.04.25 16:43:33) 
@kaptan maydanoz

en iyisi en az riskli yerde yaşamak tabii. ama türkiye'nin neredeyse her yerinde deprem olabilir, veya her yeri depremden etkilenebilir. başka durumlar için de evin ve zeminin sağlam olması önemli.

sanırım az riskli şehir kastettin. belki faydalı olması açısından daha çok bilgi verebilirsin bu konu hakkında.
  • ermanen  (23.04.25 16:48:22) 
Abi halkın yüzde 70'i asgari ücret ve az üstüyle çalışıyor. Kalanı göçmen, çalışmayan kısım. Bu insanlar kiraya tonla para ödüyorlar. Evler olmuş 2 milyon en az. Ortalama ev 3 4 milyon. Ekonomi, sistem çökmüşken ev kontrolü, zemin kontrolü uçuk şeyler. Şanslı bir kısım dışında kimsenin kendi evi yok zaten.

Deprem oluyorken kaçıyorsun. Çünkü enkaz altında kalırsan seni bulmaları günler sürüyor. Yaşadık gördük hepsini. Kaybolan kızı ormanda dümdüz arazide kaç gün bulamadılar. Binlerce ev yıkılınca sıra gelmeyecek hiçbirine.

Tek mantıklı dediğin deprem çantası. Dışarı çıktığında bir süre eziyet çekmezsin.

Türkiye simülasyonu diğer ülkelere benzemiyor maalesef. Karamsar olduğumu düşünebilirsin. Ben 1999 depremini de yaşadım. Bugünkü depremi de yaşadım. Bizim yapabileceğimiz şeyler sınırlı.

Ne yapıyorum? İş konuları uygun olursa şehir değiştiririm. Karadeniz olabilir.
  • arbre  (23.04.25 17:06:42 ~ 17:09:19) 
Kayalık zeminde, daha güvenli bir eve taşındım ama bir depremde istanbul altüst olacak, istediğin kadar güvenceli evde yaşa. O yüzden güvenli başka bir şehirde yaşama fikri var aklımda. Bilmiyorum henüz aksiyon almadım, cesaretim de yok pek tekrar böyle büyük bir değişikliğe ama istanbul korkutuyor beni artık


  • mor oje  (23.04.25 17:09:58) 
open.spotify.com

Depremden sonra bu podcasti dinledim. Apartman 3 katlı. Oturduğumuz bölge deprem bölgesi, bina radyal sisteme göre inşa edilmiş. Acil durum için ailelemle buluşma yerimizi belirledim. Deprem çantamız kapının girişinde. İnternetsiz çalışan haberleşme app indirdim. Oturduğum bölge sıkışık ve şehir içi değil.

Podcastte 5 10 arası olduğu binaların riskli olduğu anlatılıyor. Ayrıca yapışık binalarında risk oluşturduğumu belirtiyor. Bence depremde büyükşehirlerin şansı yok kurtulsan bile izdiham olayı çok tehlikeli. En tehlikeli 2 şehir İstanbul ve İzmir. Buralarda yaşamak zorunda kalanların hayatı gerçekten riskli.
  • mikahakkinen  (23.04.25 17:25:48) 
Ben bir dönem çok korktuğum için bayağı deprem raporlarını filan araştırmıştım. Oturduğum bina yeni ama 12. Kattayım kaçma imkanım deprem bitene kadar yok. Bugün herkes otoparktan aracını almış, ben de açık kısma park ettim ama binadn üstüne yıkılmasa bile cam vs düşebilecek yerde garantisi yok maalesef. Aracın bagajına ihtiyacım olabilecek bir çanta, çadır vs koydum belki ulaşabilirsem diye. Yanıma da ona ulaşamama ihtimali için minik bir çanta hazırladım. Şu an herkes sahilde gördüğüm kadarıyla çünkü geniş toplanma yeri yok ama sahil hattı doldurma olduğu için ve olası tsunami riski olduğu için daha riskli bence. Deprem olursa yollar kitlenir kaçamayız zaten şu anda da evde bekliyorum başka ne yapılabilir bilmiyorum maalesef.


  • titanic kemancısı  (23.04.25 18:12:15) 
Fay hattının üzerinde oturuyor olabilirim tüm artçılarda da sallandım. bence merdivenlerden inmek daha riskli evde mutafağa yakın takılıyorum.


  • ashleybon  (24.04.25 00:49:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.