[]

cenaze defin hakkında kafama bişey takıldı.

arkadaşlar çok böyle cenazenin defin aşamasına katılan bir insan değilim ama annemi, babamı, babannemi bizzat kabre yerleştirdim lakin bugün çok değişik bir defin sistemi gördüm ve kafama çok takıldı.

benim yaptığım definlerde kazılmış mezara merhum kişiyi indirme, yan döndürme, üzerüne tahta dizip toprakla örtmek şeklindeydi.

bugün ki ise bir aile mezarlığına defindi. yani yan yana 7 8 kişinin yatabileceği büyüklükte çok önceden etrafı mermerler ile çevrilmiş ve 1 kişi defnedilmiş haldeydi. bugün ki kişi için de aynı yere mezar kazılmıştı. merhum kişiyi mezara indirdiler, yan çevirdiler, üzerine toprak falan örtmediler, sadece sırt üstü devrilmesini engelleyecek kadar toprak attılar, ve üzerini daha önceden hazırlanmış beton bloklar ile kapladılar, yani tahta da koymadılar, üzerine toprak da atmadılar, sonra da bu beton blokların üzerine toprak attılar normal mezar gibi görünecek şekilde. bu bana çok garip geldi. böyle bişey var mı? varsa hangi isimle araştırmalıyım? böyle yapılmasının amacı nedir?

 
Sen bir de Afyon Mezarlığını gör. Her ailenin erkek, kadın, çocuk diye üç mezarı vardır. Mezar minik bir oda gibidir. Üzerine az toprak atılmış beton bir kapakla yandan girilir. Bir önceki cenazenin kemikleri yana alınır. Merhum içeri yatırılıp kapak kapanır ve biraz toprak atılır.

Asri mezarlıklar bu şekildedir diye biliyorum ama emin değilim isimde.
  • Mirket  (15.04.25 23:49:51 ~ 23:51:20) 
Adı ya da turu nedir bilmiyorum ankara Karşıyaka mezarlığında defin işlemleri de dediğin gibi


  • primetime  (15.04.25 23:52:00) 
betonarme lahit mezar olabilir mi?


  • tnz  (15.04.25 23:52:20) 
Düzeni sağlamak ve önceden hazırlamak için böyle galiba. Yerler hazır ve düzenli. Çökmeyi, kaymayı da önlüyordur.
Ankara Karşıyaka ve kayaş tarafındaki mezarlıklar böyleydi diye hatırlıyorum.

eksisozluk.com
  • nickini vermek istemeyen uye  (16.04.25 00:11:50) 
ankara'daki bütün definler bu şekilde. aile mezarlığı da değil, tekli mezar yerleri de aynı. karşıyaka'da da, cebeci'de de cenaze dört tarafı betonla çevrili kabrin içine yerleştiriliyor (sadece alt tarafı toprak), üstüne yine betondan kapaklar kapatılıp onun üstüne toprak atılıyor. tahta falan yok.

ben de kaç kişiyi defnettim, hepsi bu şekilde idi.
  • kibritsuyu  (16.04.25 00:17:01) 
Genelde çift katlı mezarlar öyle oluyor. Alt kat lahit şeklinde. Sonra o beton blokların üstüne aileden ikinci bir kişi defnedilebiliyor.


  • yadigar  (16.04.25 02:49:22) 
Ben de yıllardır çapraz tahta koymayı bilirdim ama diyarbakır'da dediğiniz gibi yatay beton ile örtüldüğünü gördüm.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (16.04.25 08:17:56) 
@yadigar

karşıyaka mezarlığı için söylemem gerekirse, hayır. dedem, annem ve babam aynı kabirdeler. hepsini beton kapağı açıp içeri, aynı yere koydular, üst üste değil.

cebeci asri mezarlığında da amcam, yengem ve kuzenim aynı kabirdeler. yine aynı şekilde hepsini kapağı açıp içeri koydular, aynı yere.
  • kibritsuyu  (16.04.25 08:19:08 ~ 08:19:19) 
Geçen hafta ankara karşıyaka’daydık cenazemiz vardı. Orada zaten yatan kişinin kemikleri ayak ucuna toplandı, biraz daha toprağın altına gömüldü, üstünde beton vardı, yeni kişi de bu şekilde beton blokla gömüldü, hiç tahta yoktu.
Balıkesir’de katıldığım cenazede tahta vardı mesela ama şehre göre değişiyor demek ki.

  • mor oje  (16.04.25 09:26:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.