[]

Yaya geçidi hakkında sorularım

Hastalığım sebebiyle ehliyet alamıyorum, trafik kurallarına pek hakim değilim ama bazı şeyleri yanlış bildiğimden şüphelenmeye başladım.
1-) Yaya geçidinden geçerken arabalar hızını kesmesin diye koşmak zorunda mıyız? Ben normal hızımda yürümeye devam ediyorum ama ezilme tehlikesi yaşadığım oluyor. Kaldı ki koşarak geçsem bile 2 şeritli yolun ilk kısmını geçince diğer kısımdaki arabanın önüne birden çıkmış olacağım ve o adam dikkat etse bile beni ezebilir, yanlış mı düşünüyorum?
2-) Yaya geçidinin sonlandığı yere, yani kaldırımın dibine park etmek yasak değil mi? Sonuçta yaya geçidinde geçişi tamamlamak için oradan da geçmek zorundayız ama park halindeki araba geçişi tamamlamamızı engelliyor. Yasak ise fotoğraf veya video kaydı alarak nereye şikayet etmem en doğru sonucu verir?
3-) Her yaya geçidini gören kameralar oluyor mu? Yaya geçidinde olduğum halde yol vermek şöyle dursun, üzerime süren bir araba olduğunda tarih ve saat versem yol vermeyen araca ceza yazılır mı?

 
1- Trafik kuralları yönetmeliğinde yayanın önce yol güvenliğini kontrol etmesi ve yol güvenliği uygunsa geçişe başlaması gerektiği yazar. Hatta yönetmelikte yaya geçidinin sağ tarafı yani araca uzak tarafından geçişe başlanması gerektiği de yazar. Yani öncelikle yaya geçidine yaklaşıp, aracın size yakınsa mutlaka yol vermesini beklemeniz gerekiyor ve aracın da kurallara uyarak yol vermesi gerekiyor normalde. Araçların fren mesafesi vardır yaya 10 cm kala duramaz zank diye. Çok hızlı geliyorsa bu fren mesafesi uzar, kurallara uyarsa önceden sizi görüp yavaşlayabilir ama hiçbir şartta uygun mesafe olmadan yaya geçidine fırlamamanızı tavsiye ederim Türkiye şartlarında. Öncesinde kendiniz yaya geçidine yaklaşıp yol güvenliğinden emin olmanız gerekiyor. Ancak gerçek hayatta böyle değil elbette; bu durumda koşarak diğer şeride geçmek yerine mutlaka temkinli geçin çünkü kural gereği normalde sürücülerin yaya geçidi yakınında düşük hızda ilerlemesi gerekiyor ancak çoğu kişi bu kurala uymuyor tabi.

2- Yaya geçidi 5m ilerisi ve 5m gerisi park yasaktır. Kör nokta yaratır ve yayaya çarpma durumu olursa bunlar ceza alır.


3- her yerde olmayabilir ve genelde ceza yazılmaz rutin kontrol olmadıkça.
  • titanic kemancısı  (09.03.25 17:34:43 ~ 17:38:00) 
Bir de yazmayı unutmuşum eğer yaya geçidinde ışık varsa öncelikle yaya için yeşil ışığı beklemeniz gerekiyor. Bu yazdıklarım ışıksız yaya geçitleri için geçerli.


  • titanic kemancısı  (09.03.25 18:12:17) 
Işık olmadığı müddetçe yaya geçidi olan noktalarda geçiş hakkı yayada oluyor.

Kavşaklarda sağa ve sola dönüş kuralları içerisinde, dönüş sırasında dahi eğer girilecek olan yolda karşıdan karşıya geçen yaya varsa araç geçiş hakkını vermeye mecburdur. (Madde 102-a-5, b-4)

Yayalar karşıya geçerken yaya ve okul geçitleri ile kavşak giriş çıkışlarını kullanmaya, geçiş yapılacak yerde ışıklı işaret varsa bunlara, eğer ışıklı işaret levhası bulunmuyorsa yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmek zorundadırlar. Eğer 100 metre yakında yaya, okul geçidi ve kavşak yoksa yine gelen araçların hızlarını gözeterek karşıya geçilebilir. Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi tesisler varsa yayalar buralardan yararlanmak zorundadırlar.
(Madde 138 b-1, 2, 3)

Trafik yönetmeliğini açıp Yayalara yönelik kuralları okuyabilirsiniz aslında şuradan gideceksiniz;

www.mevzuat.gov.tr

Dokuzuncu bölüm: Yayalar, Hayvanla Çekilen veya Elle Sürülen Araçlar, Hayvan Sürücüleri ve Yarışlar Hakkında Kurallar (Madde 138'den başlıyor)

Bu arada kavşaklarda karşıya geçişler için bu kuralların uygulanması anlamında yaya geçidi bulunması zorunlu değil. Eğer siz ışıklı işaretçi olmayan bir kavşakta karşıdan karşıya geçecekseniz dönüş yapan araçların geçiş hakkını size vermesi gerekiyor. Kavşaklarda dönüş kurallarında yaya için geçiş hakkı verilmesi gerektiği söylenirken yaya veya okul geçitlerinden bahsedilmiyor zaten. Ayrıca yayalar için kurallardan bahsedilirken yaya ve okul geçidi ile kavşaklar arasında bir hiyerarşi belirtilmiyor.

Zaten hemen hemen her kavşakta yaya geçidi çizgileri oluyor ancak olmasa da durum bu. Yine de önemli olan kendi güvenliğiniz. Her zaman dendiği gibi trafikte haklı olmak her zaman hayatta kalmak anlamına gelmiyor.
  • akhenaten  (09.03.25 19:01:09 ~ 19:10:20) 
1 nerede yaşıyorsun?
2 türkiyede kurallara uyan tanıdığın var mı?
3 yazılır.

burası türkiye demekten başka çarem yok.
  • mikahakkinen  (10.03.25 08:46:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.