[]

türk vadandaşının farklı bir ülkede yerleşik yaşlı bakım hizmeti alması

Merhabalar,

Bir akrabamız hastalığından dolayı istanbulda özel bakım evinde yaşlı bakım hizmeti alıyorlar ve çokta kalitesi bir hizmet verilmemesine rağmen aylık 70.000 tl gibi bir uçuk ücret ödeniyor. Kişinin sadece emekli maaşı ve bir kira geliri olmasına rağmen bu giderleri karşılayamıyor ve akrabalardan bazılarımız maddi olarak destek oluyor.

Pahalı olmasının sebeplerini tartışmamak ile birlikte, yurtdışı ülkelerde özellile Malezya gibi din farkının olmadığı
ülkelerde bu hizmeti veren , yaşlı bakım evleri var mı ki varsa , ki varsa prosedürler nasıl olmaktadır , merak etmekteyiz.

Aynı durumda olan insanlara da rehber olması açısından verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler.

 
Dinle ne alakasi var anlamadim ama etrafim yasli insanlarla dolu. Gozlemledigim birkac sey var onlari paylasayim. Lokasyon Kanada.

Yaslilar iyice elden ayaktan dusene kadar kendileri yasiyorlar. Bazi yaslilar, temizlik, yemek, copu cikarmak, alisveri vb. ev islerini halletmek icin universite ogrencilerine evlerini aciyorlar. Bu ogrenciler sehirde kiralarin $3000+ oldugu evlerde yasayip karsiliginda yaslilara yardimci oluyorlar. Bu ogrenciler genellikle, hemsirelik, rcw falan gibi bolumlerde okuyorlar. Bunun Turkiye'de tutacagini sanmiyorum. Farkli bir tur insan olmak gerekiyor bu sistemi surdurebilmek icin.

Yaslilar icin devlet destekli programlar var. Mesela eve haftada atiyorum 30 saat yasli ile ilgilenecek biri geliyor. Bu kisiyi yasli seciyor. Devlet bu kisinin ucretini oduyor. Yasliyi disari cikariyor, sinemaya goturuyor, dondurma yemeye gidiyorlar, doktora gidiyorlar, sohbet ediyorlar... Yasli memnun kalmadiginda sosyal calismacisini arayip bu kisiyi kovabiliyor. Evlerindeki bakim tamirat isleri cok cuzi rakamlara yapiliyor, devlet hallediyor.

Yaslinin evi yoksa, ekonomik durumu iyi degilse, kendi yasayabilecek durumdaysa devlet ev sagliyor. Yaslinin gelirinin %25'ini aliyor. Geri kalani yasliya kaliyor. Faturalarini devlet oduyor ve ek olarak bir ustteki paragrafta belirttigim bakim vs. gibi destek alabiliyor.

Yasli bakim evlerine gelince, ozel ve her turlu hizmetin alindigi pahali olanlar var, devletin yasliyi gelirinin buyuk kismi karsiliginda yerlestirdigi bakim evleri var. Ozel olanlarda sky is the limit. 7/24 hemsire, doktor, hasta bakici hizmeti aliyorlar, tatil koyu tadinda her turlu imkanlari var. Bunlar genellikle aylik $10.000 gibi rakamlardan basliyor yukariya dogru devam ediyor. Digerleri isi oldukca temel seylerin oldugu odalarin paylasildigi, sadece yasli bakicilarinin calistigi yerler. Buralarda gelirinizi devlet aliyor eksik varsa tamamlayip, bu bakim evlerinin ucretlerini oduyor. Yaslinizin cebine de aylik birkac yuz dolar harclik koyuyor. Bu yerler ciddi sekilde denetleniyor. Calisanlar guler yuzlu, yardimsever.

Cok kritik durumdaki yaslilar icin, aile bireyleri islerini birakip evde yaslialriyla ilgilendiklerinde devlet bu kisilere issizlik maasinin yaninda ayrica bir maas oduyor. Cok degil haftalik $700 gibi bir rakam.

Yani sizin durumunuzda, burda odemenin eksik kalan kismini devlet tamamliyor.
  • thetruenorthstrongandfree1  (09.03.25 17:43:11) 
din farkının olmadığı ülkelerde yaşlı bakım evlerinin çok gelişmiş bir sektör olacağını düşünmüyorum dini öğretilerde yaşlılara evlatları ve torunları bakar anlayışından ötürü AMA

yaşlıyı malezya'ya taşımak, aynı dilde konuşamayacağı, kültürünü paylaşmayacağı, haliyle gelip gideninin olmayacağı bir yere yerleştirmek çok daha korkunç değil mi? onu ziyaret etmeye gitseniz türkiye'deki ekstra masraftan fazlasını yaparsınız zaten.
  • deartheodosia  (09.03.25 18:54:47) 
bugun duydugum en sacma fikir bu olabilir.

aylik 70.000 lira masrafi olan bir yasliyi taa 3294982398 km otede malezya, singapur gibi bir ulkeye atip birakmayi dusunuyorsunuz oyle mi? kimin fikriydi bu allasen?

ben bile bu halimle avrupa'da yasasam zorlanirim diye cekinirken, o yastaki insani taa oralara nasil gondereceksiniz? ki yaslilarin gelenege duskunlukleri, adaptasyon, yenilige kapali olmalari vs.. gercegini soylemiyorum bile. eminim kendisine sorsaniz "birakin vatanimda huzur icinde oleyim" der.
  • buenosdias  (09.03.25 19:53:28 ~ 20:00:53) 
öncelikle cevaplar için teşekkürler, durum daha iyi anlaşılması için biraz daha detay vereyim.

Kişinin kaldığı özel bir bakım ev evet, ancak inanın verilen ücretin %20 karşılığı bile değil , yatak düzeni olarak yataklar arasında bir insanın geçebileceği bir yer bile yok. Şehrin merkezinde de ve hiç bir şeklide ne hava temizliği ve tabiat açısından hiç bir özelliği yok. Çalışanlar derseniz bakım evinin çalışanları çok sık bir şekilde değişiyor ki çalışanlarıda mutlu edecek bir ücret politikası olmadığını düşünüyoruz.

Mevut durumda devlet bakım evinden hallice , sağlık koşulları, sürekli tedavi takip ve fizik tedavi görmesi gerektiğinden dolayı ev ortamına alınma şansıda yok maalesef.

Ayrıca azalan gelirler ve artan bakım giderleri nedeniyle bakım ücretlerini karşılamak her geçen gün çok daha zor bir hale gelip , sürdürebilir olmaktan çıkıyor.


Mevcut durumda siz olsanız ne yaparsınız onu sorayım öyle ise , devletin şefkatli kollarına mı verirsiniz ? yoksa alternatif çareler mi arasınız ?

Burada amaç verilen ücret karşılığı yeterli hizmet kalitesine ulaşmak. Doğa içerisinde , gerçekten işini severek yapabilen çalışanları ile daha ferah bir ortamda kalınması isteniyor.

Ziyaret olarakta çoğunlukla görüntülü görüşme sağlanabilir diye düşünüldü.

Hepimiz biliyoruz ki türkiye artık biz vatandaşlar için için bile çok pahalı olmakla birlikte mal ve hizmetler düşük kaliteli

Bu düşünce hastaya gerçekten , konfor, hizmet kalitesi vb. gbi konularda neler yapabiliriz diye ortaya çıktı.

Din konusu aslında , helal yemekler sunulması açısından yazmıştım.
  • Rao  (09.03.25 20:45:11 ~ 21:15:42) 
kusura bakmayın ama asya’ya taşımak aşırı saçma bir fikir. yemekler halal olsun istiyorsunuz da o yaşlı belki mama yiyecek. mama yemese asya yemeklerine bile adapte olamaz. bence bu fikri aklınızdan tamamen silin. belki asya’da eziyet görecek, ayrıca kameralı görüşme de çok saçma. vefat edince geri ülkeye mi gönderteceksiniz naaşı?


  • deartheodosia  (09.03.25 23:47:41) 
Asyalıların hem çocuk hem de yaşlı bakım konusundaki ilk tercih edilen milletlerden birisi olma sebebiyle aklınıza gelmiş olabilir. Ancak o yaşta bir insanı kültürünü dilini bilmediği bir ortama göndermek kendisi için sosyal intihardır bir nevi.

Dini hassasiyetler nedeniyle elbette benzer kültüre sahip ülkeler tercih edilmesi gayet anlaşılabilir ama o yaşta bir insanın en az medikal tedavi kadar ihtiyaç duyduğu şey iletişim ve etkileşimdir.
Hastalandığında derdini bile doğru düzgün anlayamayacak, aynı dilde muhabbet edemeyecek birisi ne zihnen ne de bedenen sağlıklı bir ortamda yaşayabilir.

Allah korusun ama ölüm vs durumlarda cenazenin buraya getirilmesi vs yasal prosedürler hakikaten çok zor bu durumlarda.
  • ezkaza  (09.03.25 23:49:03) 
Abooo, abi yapma etme ne vicdansız hareketler bunlar. Ülke değiştireceğine şehir değiştir. Asya'lılar daha iyi hizmet verir yanılgısına düşme, onların ahlaki değerleri buraya göre çok daha düşük. Din min demiyorum. Genel olarak. Bütün bakım evlerine fiyat kalite araştırması mı yaptınız da yurt dışına açılıyorsunuz, çok ilginç.


  • Shepard  (10.03.25 00:05:00) 
Abi kişiyi İstanbul'da değil de izmir'de falan bir yere koysaniz?
70 bin liraya bu işi düzgün yapacak yer kesinlikle çıkar. İstanbul için 70 yeterli olmayabilir.

Asya falan bunlar çok uç düşünceler.
  • logisticsmanager  (10.03.25 00:07:13) 
Ben o hasta olsam, dilini, kültürünü bilmediğim bir ülkede yapayalnız bakılmaktansa kendi vatanımda ölmeyi tercih ederdim. Çok yanlış bir düşünce olmuş. Ne sıkıntılar çektiğinizi anlamıyoruz zannetmeyin. Belki de o yüzden, çaresizlikten aklınıza uç şeyler geliyor ama çok yanlış olmuş.

Farklı şehir düşünün, olmadı. Öteki türlüsü zulüm gibi olur...
  • yadigar  (10.03.25 09:22:08) 
memlekete gitsin bir de yatılı bakıcı bulun 700 800 dolara. turkmen, özbek vb.

olmaz mı ?
  • kveldulv  (10.03.25 10:08:48 ~ 10:09:16) 
yukardakilere katiliyorum, kita degistirmeden once sehir degistirmek, kucuk bir ilceye tasimak vs. daha mantikli, ya da bakici tutmak, o paraya bakici olmaz diyebilirsiniz ama ilk geldiklerinde o paralara gelebiliyorlar, belki sik araliklarla degisir bakici ama bence 1er yillik filan bulunabilir.


  • kassiopeia  (10.03.25 12:34:43) 
öncelikle konu başlığı güncellendi,

cevap veren bazı arkadaşları bu tip konular başından geçmemiş olduğunu tahmin ediyorum.

Daha önce bakıcı tutulmayı çalışıldı ancak bakıcı hanımefendiler, erkeğin evde aile olarak yaşamasına rağmen ayın ev içerisinde bir erkek yaşamasını kabul etmeyip gelmiyorlar ve ayrı bir ev açılmasını istiyorlar. Kaldı ki bakıcıların bir çoğu bir tık vazla ücreti veren başka yerler bulduklarında toz olup gidiyorlar ki bunlar tecrübe ile öğrenildi.mevcut sağlık durundan dolayı da tedavi destekli bir bakım evinde olması gerekiyor.

Diğer bir konuya gelirsek bizim toplum olarak sorunumuz hep birbirimizi yargılamak, buraya böyle bir konu açılıyorsa öncelikle bu konuyu açan kişinin ayıbı değil, sosyal devlet ilkesinin gereklerini yeterli kalitede yerine getirmeyenlerindir.

Soruyu cevap veren ilk arkadaşın yazısını sosyal devlet açısından gözden kaçırmayın lütfen.

Emekli insanların ülke şartlarında durumları ortada , hastalık halini bırakın sağlıklı bir durumda bile hayatta kalma şartlarını hepimiz farkındayız diye düşünüyorum.

Ayrıca ülkenin fabrikaları, genç beyinleri, vb. varlıklı insanları yurt dışına taşınırken, kültürel farklılıkları ve mesafeyi saymazsak bu düşünce neden garip geliyor ?

Başka şehire götürülsün diye yazan arkadaşlar, onun ile ilgilide araştırma yapıldı, belirli bir standarta sahip bakım evlerinin fiyatı türkiye genelinde çok fazla değişmiyor kaldıki, bu tuik oyunlarıyla gelirlerin azalmasına rağmen enflasyonun ve fiyatların yükselmesi devam edecek. İlgili hasta hayatını belki bir 20 sene daha bu şekilde devam ettirmek zorunda. yani uzun vadeli durumuda hesaba katmak gerek.

Lütfen vatan millet söylemlerine de gerek yok, şahsen ülkelerin içeriinde yaşayan insanlara değer vermesi bir çok şeyin üzerinde. Yaşanan sağlık sorunları, bakıcı bulamama sorunları, maddi sorunlar, vb. gibi tüm bunlara şahit olan bir insan olarak şahsen ben, insanlara değer verilen bir ülkede ölmeyi tercih ederim.
  • Rao  (10.03.25 13:47:49 ~ 15:42:18) 
oturum izni olduktan sonra olur gibi geldi, burada önemli olan bir konu dil konusu, midemde yanma var diyecek olsa nasıl diyecek, başım ağrıyor dese naslı diyecek, az biraz muhabbet etmek istese nasıl edecek gibi bir takım sorunlar var, bu sorunları çözebilecekseniz sizi engelleyen tek şey oturum izni sanırım.


  • selam  (10.03.25 15:56:23) 
Ayrıca türkçe problemi olmayan , azerbaycan, Nahçıvan vb. gibi türki cumhuriyetler de olabilir diye düşündük. Ayrıca türk olup, yabancı ülkelerde bu tip kurumlarda çalışan insanlar olduğunuda biliyoruz.

Burada en önemli konu bir arkadaşın bahsettiği gibi oturum izni ve prosedürler ile hizmet kalitesi.
  • Rao  (10.03.25 16:53:04 ~ 16:56:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.