[]

bes için bu paralar doğru mu?

aylık 2000 lira ödemeli bes'in 2052 yılında bana getirisi 1.3 milyon mu olacak? o zaman bes sisteminin ne mantığı kalır ki? o tarihe kadar belki enflasyon uçacak 1.3 milyona ekmek alamayacağız? yoksa bu 1.3 milyon bugüne göre 1.3 milyon mu? eğer öyleyse bile yıllarca 2000 lira ödeyip elime sıfır araba parası bile geçmeyecek demek oluyor.

i.hizliresim.com


 
Hesaplamada enflasyon için özellikle bir tahmin yapılmış mıdır bilmiyorum ancak yapıldıysa bile zaten bu tür tahminler bahsettiğiniz sebepten sürekli güncellenir. BES bir yatırım, paranız sabit kalmıyor çeşitli fonlarda duruyor. Haliyle örneğin paranızı altın fonunda tutuyorsanız altın da 10 yıl sonra tahminlerin çok üstünde yükselirse sizin getiriniz de altın oranında yükselmiş olacak.

O getiri tahminini elinize geçecek tutar olarak görmeyin, BES vadeniz dolduğunda elinize geçen tutarın bugün 1.3 milyon ne ifade ediyorsa onu ifade edeceği şeklinde düşünün. Eğer bugün 1.3 sizin için iyi paraysa güzeldir, değilse değildir.

Yine de bu net bir sonuç vermez. Sizin seçtiğiniz fonlar hesaplama yapılırken kabul edilen ortalamadan düşük kalabilir vs. vs.

Demek istediğim elinize geçen para 1.3 milyon olmayacak zaten.
  • akhenaten  (24.01.25 12:46:41) 
Bes, paranı yatırıp kulağının üzerine yatacağın bir şey değil. Yılda 12 defa olmak üzere, değiştirebilip farklı fonlara yatırıyorsun paranı. Doğru fon seçimiyle parayı yılda ikiye üçe katlayabileceğin gibi zarar da edebilirsin.. Bu durum baştan öngörülemez.

Hangi firmaysa o, insanları gaza getirmek için öylesine bir hesap yapmış olmalı ve o parayı da bugünkü değerden hesaplamış olmalı.

Altta getiri detayı diye bir link var. Onu tıklayıp detayı paylaşırsan daha net cevap verebiliriz.
  • Mirket  (24.01.25 13:08:50) 
o para bugünün 1,3 milyonu. bu kadar düşük görülmesinin sebebi bu hesaplama araçlarında yıllık %4 brüt reel fon getirisi üzerinden hesaplanıyor. ama bu oran düşük. biraz bilgisi olan iyi seçim yapan biri reel olarak %10 üstü getiriyi rahat görür. bir de yıllık katkı payı artışını da %3-4 olarak hesaplanmaya eklenmesi gerekiyor. 2051 yılında da 2000 tl yatıracak haliniz yok.

benim kafadan hesabıma göre aylık 2k, her sene %2-3 oranında katkı payı arttırırsan, fonları da fena olmayanlardan seçersen 2052 yılında 5-7 milyon civarında bugünkü parayla kazancın olmuş olur.
  • avatar is back  (24.01.25 14:03:44) 
fonların yıllık artış oranlarına göre değerlendirmek lazım. seçeceğin fornların yıllık artışları önemli burada. Her sene ortalama %30 - %90 gibi artışları olan fornlara yatırım yaptığını düşün. bileşik getiri de eklenince paran çığ gibi büyüyor.

uç bir örnek vermek gerekirse:

20 yıl boyunca her ay 2000 TL ödeme yaptığınız, yıllık %20 fon değeri artışı sağlayan ve devlet katkısını (%30) içeren bir BES yatırımının sonuçlarını tablo olarak sundum.

Özetle:

Toplam Ödeme: 480.000 TL
Devlet Katkısı: 144.000 TL
Fon Değeri: 8.219.846 TL (20 yıl sonunda biriken toplam değer)

ve bu çok tahmini bir örnek. Eğer 20 yıl sonra 8 milyon lira 1 tofaş parası ise para piyasasına göre güncel miktar o zaman değişir. Tahmini tutarı şöyle hesaplamak daha mantıklı geliyor bana:

Şimdiki hesaplamalar ile 8 milyon elime geçecekse, bugün 8 milyona alabileceğim evi 20 yıl sonra da alabilirim. Alım gücü ile kıyaslarsam daha doğru olur. Örnek veriyorum 2 tane sıfır BMW gibi
  • g4rymckinn0n  (24.01.25 14:17:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.