[]

Roman okuduktan sonra

---
Pazar sabahı boş vaktim vardı yazdım. imkanı olan okur.
---
Şahsi bir durumumu söyleceğim ve sadece beni anlıyor musunuz ya da benim gibi olanlarınız var mı, sizce problem var mı diye soracağım.

Mesela biraz önce bir kitabı bitirdim. Bu arada sadece roman türü için bu söylediklerim. Kitabı gayet sevdim. Şimdi bu kitapla alakalı ilerde bir film/dizi falan yapılsa izlemem. Daha öncesinde filmi/dizisi çekilen klasikler bol zaten onların da filmlerini vesaire izlemeyi tercih etmiyorum.

Buraya kadar sanki öznel bilinçli bir tercih oluyor sorun yok gibi. Karakterlerler, olaylar vs. benim zihnimde yarattığı şekli ile kalsın istiyorum. Başkasının filtersinden geçmesin veya film/dizi/oyun gibi yapım sürecinde bir sürü kısıtın olabileceği şekliyle zihnimde canlanan şey değişsin istemiyorum.

yalnız problem şurda başlıyor, kitap hakkında iyi ya da kötü pek yorum da okumak istemiyorum. işte burası biraz bana saçma geldi. kendimi sorguladım. gerçi birkaç sefer bunun nedeninin ekşi sözlük olabileceğini düşündüm.

zaten eski tarihlerde yayınlanmış bir klasik ya da modern klasik olunca sözlükteki eski tarihli girdiler de gayet ufuk açıcı oluyor. ama güncel bir romanı okuyup başlığına girince gerçekten insan hayret ediyor yorumlara. iyi ya da kötü anlamda fark etmez. sonrasında soğudum sanırım.

goodreadste bir iki yorum okuyayım diyorum ama yine neden başkasının görüşünü okuyorum ki diyorum.

kendim de pek yorum yapmıyorum bu arada. kitabı iç dünyama, zihnime atıp devam ediyorum.

şimdi mesela kitabın yazarını da mı hiç dinlemesem acaba diyorum?

burda sanki bir problem var ben de ama anlamadım.

belki de kaliteli yorum/analiz okumuyorumdur. bazen makalele aratıyorum, okuyorum o daha iyi geliyor bana.

 
Bence yazar anlatacağını anlatmış, daha fazla onu dinlemeye gerek yok gibi.

Zihninde canlananı değiştirmek istememek bana çok makul geldi, ben kendi adıma okuduğum bir kitabın filmi dizisi çekilirse merak ediyorum ama hep beğenmeyeceğim ön yargısı ile yaklaşıyorum o işlere.

Ekşi sözlükteki yorumların çoğu çöp oluyor, ya göklere çıkarılıyor, ya da bu ne ki şeklinde aşağılanıyor içerikler, arada gerçekten nitelikli eleştiriye rastlarsam onları okumayı seviyorum ben.

Bazen yorumları okurken, bu yorumu yazan kişi kim ki onun fikri benim için önemli olsun diye düşündüğüm oluyor benim.

Yorum yapmaktan ben de kaçınırım çünkü fikirler değişebiliyor, bir kitabı bitirdiğimde yorumlara hemen bakmak istiyorum ama benim fikrim zamanla demleniyor ya da değişiyor.
  •   (19.01.25 10:56:32) 
barthes yazarın ölümü yazısında yazarı çoktan öldürdü. ben bu görüşe çok katılmıyorum ama ahmet ümit gibi daha kitap çıkmadan imzalı ön sipariş, kitap çıkar çıkmaz yüz tane söyleşi yapılmasını da anlamıyorum. bazen sadece metin konuşmalı gibi geliyor. son yüz yüz yirmi yıllık dönemde de zaten metinler yazarın varlığından bağımsız incelenmeye çalışıyor. okur merkezli kuramlar da var.

bazen bir ekşi entrysinin abuk subuk bir makaleden daha çok şey anlattığı oluyor, doğru ama epey eskide kaldı sanırım. eski yazarların birçoğunun sildiği entryler de gitti. goodreads falan da Türk edebiyatından eserler de çok bir şey vaat etmiyor maalesef. Blog kültürü de eridikçe eriyor.
  • black holes in the sky  (19.01.25 12:54:40) 
Şimdi diyeceğim şeyler sizin durumunuz farklı olabilir ama farklı bakış açısı olsun diye yazıyorum. Bence konunun başkasının filtresiyle bu kadar büyük oranda ilgisi yok. Film-kitap ilişkisiyle ilgili olan kısmıyla yorumlarla ilgili olan kısmı bence de birbirinden ayrı konular.

İnsan okuyup beğendiği ya da beğenmediği, kendisinde çeşitli hisler uyandıran şeyleri içinde olduğu gruplarla paylaşmak istiyor. Eğer bir şeyleri yaparken bu yaptığınız şeylerin sizin çevrenizde bir karşılığı yoksa yaptığınız şey gözünüzde anlamsızlaşmaya başlıyor. İnsanlar bu şekilde adım adım gittikçe çevreleri neye benziyorsa ona dönüşüyor. Sosyal medyadaki yorumları okumak da bu paylaşma isteğinin parçası biraz, ama çok etkileşimli bir şey değil. Çoğu zaman sizde gerçek bir karşılığı olmuyor. Her gün gördüğünüz insanlarla sözlü olarak konuşmak gibi değil yani. Bu açıdan sizi tatmin etmiyor, hatta sinirlendiriyor. Yaptığınız şey paylaşım ihtiyacınızı tatmin etmiyor olmasının yanında dediğiniz gibi başkalarının fikirlerini kafanıza dolduruyor sadece. Bu tek başına sorun olmazdı belki ama, sadece buna maruz kalıyorsanız büyük sorun olabiliyor. Eğer durum buna benzer bir şeyse okuduğunuz incelemenin kalitesi de çok önemli olmasa gerek.
  • akhenaten  (19.01.25 12:55:06 ~ 13:01:24) 
Kitabı okumadan önce genelde Goodreads'te puanına bakarım, bazen emin olmak için bir iki yoruma göz gezdiririm ama eğer kitap beklentilerimle uyumluysa ben de açıp yorum okuma ihtiyacı hissetmiyorum. En azından normal romanlar için... Eğer bir görece ağır bir edebi eserse, bir klasikse vb. o zaman başka değerlendirmelere bakıyorum yine yorumlar yerine.

Yorumlara gerçekten bakmama neden olan şey kitap mesela Goodreads'te 4.50 puan almışken benim onu hiç beğenmemem oluyor; anca bu noktada gidip "Ben neyi kaçırıyorum" diye yorumları okuyorum.

Açıkçası o kadar üzerine düşünülecek bir şey değil bence. Fil, dizi konusu da çok kişisel; tabi ki genelde kitabı kadar iyi olmuyor ama ben yine de o sayfadaki karakterleri ekranda görmeyi seviyorum. Geçenlerde Paramount "Moskova'da Bir Beyefendi" kitabını mini dizi haline getirmişti mesela, hoşuma gitti izlemek. Keza "Marslı" da hem filmini hem de kitabını çok sevdiğim bir eserdir. Önyargılı olmamak lazım yani.
  • salihdt  (19.01.25 13:22:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.