[]

ehliyette viyana sozlesmesi'ni imzalamis olmamizin onemi yok mu?

merhaba! avrupa'da ehliyeti yenilerken viyana sozlesmesi'ni imzalamis ulkelerden sinav istemiyorlar. baktim, biz bunu 2013 yilinda imzalamisiz. neden 2013 sonrasi turk ehliyetleri avrupa'da belirli bir sure sonra gecerli degil deniyor ve yenilenmesi isteniyor, yenilenirken de sinav tekrar isteniyor?

kaynak: treaties.un.org


 
Bu sözleşmede zaten şöyle bir madde var:

- Driving licences issued by a contracting party shall be recognised in the territory of another contracting party until this territory becomes the place of normal residence of their holder.

Burada 'until'den sonraki kısım önemli. Eğer kısa dönem için (90 günden az) gidiyorsan zaten mevcut ehliyetinin geçerliliği devam ediyor. Ancak 90 günden uzun süre kalıyorsan artık 'Resident' sayılıyorsun ve bu durumda ehliyetini yerel ehliyetle değiştirmen gerekiyor. Değiştirme kısmıysa ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Almanya'da sınavdan geçmek gerekiyor örneğin ama Çek Cumhuriyeti'nde sınavsız ve ücretsiz, direkt Türk ehliyetini verip Çek ehliyetini alabiliyorsun.
  • himmet dayi  (17.01.25 13:21:32 ~ 13:21:41) 
avrupada yasiyorsan tr ehliyetinin ne kadar tehlikeli oldugunu fark etmissindir bence coktan. :)
ehliyet konusunda kesinlikle haklilar.

  • sonsuz  (17.01.25 13:29:04) 
@himmet dayi, anladim, fakat soylediginizden soyle bir anlam cikiyor: fransiz ehliyetine sahip biri de almanya'ya uzun donemli yerlestiginde almanya'da sinava girmek durumunda. dogru mu anlamisim? burada sinava girerek yenilemek ve girmeden yenilemek konusuna dikkatinizi cekerim.

cunku benim bildigime gore sinava girip girmemek bu sozlesmeye dahil olup olmamakla ilgili bir durumdu ve turkiye'nin sozlesmeye dahil olmasina ragmen sinav talep edilmesini sorguluyordum, fakat cek cumhuriyetine yerlessem sinav olmayacagindan bu durum sozlesmeyle alakali degil, ulkeye gore degisiyor durumu ortaya cikariyor.

not: uzun suredir avrupa'da yasiyorum.
  • Sour  (17.01.25 13:29:13 ~ 13:30:29) 
Söylediğiniz şeye kısaca baktım, daha iyi bilen biri yanlışlamadığı sürece birkaç şeyi yanlış ele almışsınız gibi görünüyor.

Aşağıda nvi'den linkini verdiğim viyana karayolları trafik konvansiyonunun pdf'inde

Madde-41 / 2, 3 ve 4. kısımlarda açıklıyor;

Özetle bu anlaşma uluslararası trafikte olduğu varsayılan araçlar için geçerli. Taraf devletlerin belirleyeceği süreden fazla orada ikamet edecekseniz oradan ehliyet almanız talep edilebiliyor.

Madde-1 B'de de açık şekilde belirli bir sürenin üstünde ülkede kalan araçların taraf devlet tarafından uluslararası trafikte kabul edilmemesine imkan veriliyor.

Tam olarak emin olmamakla beraber AB'nin kendi içindeki ek düzenlemeleri ehliyet konusunda daha geniş imkanlar tanıyor olabilir veya bunlar kendi içinde "zaten viyana standartlarına uyan bir eğitiminiz varsa süresiz ehliyet geçerliliği veriyorum" diyebilir. Yani viyana sözleşmesindeki şartları sağlıyorsan çok kurcalamaya gerek yok diyebilir.

Ancak viyana özelindeki durum geçici bir uluslararası trafikte olma halini ele alıyor. Bu geçici statü kalktıktan sonra devlet içerisindeki yerleşik araçların durumunu tartışmıyor. Tartışıyorsa da ben göremedim ama kendiniz daha detaylı bakabilirsiniz.

www.nvi.gov.tr
  • akhenaten  (17.01.25 13:32:11 ~ 13:36:20) 
@Sour

Hayır, tam olarak öyle değil. Viyana sözleşmesine göre 90 günü geçmeyen kalışlarda bu sözleşmeye taraf olan ülkelerden alınmış ehliyetler geçerli oluyor. 90 günü geçen süreler için Viyana sözleşmesinin koştuğu bir şart yok. Burada taraf ülkelerin kendi kararları/kanunları devreye giriyor. O da ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebiliyor haliyle.

Fransa - Almanya örneğine bakacak olursak Almanya'nın bu konudaki kurallarına bakmak gerekir. Almanya'yı bilmiyorum. Yukarıda örneğini verdiğim Çek Cumhuriyeti için ise durum şöyle: EU ve non-EU olarak ikiye ayrılıyor. Eğer bir EU ülkesi tarafından verilmiş ehliyetiniz varsa bunu kullanmaya devam edebilirsiniz (isteğe bağlı değişim de mümkün). Non-EU ehliyetiniz varsa ve oturum izniniz 1 yıldan uzunsa o zaman ehilyetinizi Çek ehliyetiyle değiştirmeniz zorunlu ve bunu oturumunuzun başlamasından itibaren 90 gün içinde yapmanız gerekiyor. 90 gün geçtikten sonra (oturum izniniz 1 yıldan fazlaysa) Türk ehliyetini kullanamıyorsunuz yasal olarak.

Non-EU ehliyetlerin değişim şartları da yine kendi içinde ayrılıyor. Örneğin Türkiye Viyana sözleşmesinin tarafı olduğu için sınavsız ehliyetinizi direkt değiştirebiliyorsunuz. Ancak Hindistan gibi trafiğin soldan aktığı bir ülkeden aldıysanız ehliyetinizi o zaman süreç değişiyor.
  • himmet dayi  (17.01.25 14:24:01 ~ 14:24:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.