[]

yazarı ve dili türkçe olan kitaplardaki dipnotlara kim karar veriyor?

selam.

sorum başlıkta ama yine de hafiften açayım. çeviri kitaplarda okuyucunun referans verilen o kelime/ifade/cümlenin/benzetmenin açıklaması "yayıncının notu" veya "çevir(m)enin notu" ile o dil veya kültürdeki yerinden bahsediyor, bunu kimin yaptığı belli. peki ya türkçe eserlerde bu dipnotları kim hazırlıyor, o şekilde yayınlanacağına kim karar veriyor; yazar mı yayınevi editörü vs mi?

dipnotlarında spoiler üzerine spoiler veren bir eser okuyorum. küfürlerimi hakkaniyetli edebilmem için bunu bilmem şart.

allah aşkına şöyle bir dipnot olabilir mi ya?
(spoiler olmasın diye örneğin gerçek eserlerle ilgisi yok)

"meb, kendisine çarpan adama 'önüne baksana be adam! sen ponçikov* musun da üstüme üstüme yürüyorsun?' diye bağırdı."

*ponçikov, ünlü rus yazarın duyuru'daki zambak isimli eserinde yer alan ve linç edilerek öldürülen görme engelli ana karakteri.

bir kitap okuyayım dedim, 5-6 tane spoiler yedim neredeyse.

 
ben yazar olsam ve editör benim eserime böyle dipnotlar eklese ben o editörün anasını yemeğe çıkarırım.

o yüzden bence bu kesinlikle yazarın işgüzarlığı, bahsettiği eserlerin %100 biliniyor olduğu öngörüsüyle koymuş.

sırf böyle spoiler içermesine de gerek yok. yani yine kendimi yazarın yerine koydum da, sen kimsin ulan bemim yazdığım şeye dipnot ekleyip açıklama ihtiyacı duyuyorsun? en fazla dersin ki şu şu açıklamaya ihtiyaç duyuyor olabilir, istersen dipnot ekle, uygun bulursam ben eklerim.

yazarın izni ve bilgisi olmadan eklenmiş olamaz.
  • kibritsuyu  (13.01.25 18:19:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.