[]

"duyuru yerine neden mesajla cevap veriyorlar?" diye bağırdı sığır adam...

sabah sorumu duyuru şeklinde açmışım, mesajlardan anladım :(
bu yüzden yeniden açıyorum.

elimden geldikçe kitap okurum normalde ve son dönemde daha çok vakit ayırıyorum okuma işine. ister klasik ister yakın tarih eserleri olsun, kalburüstü yayınevlerinden çıkanları okumaya gayret ediyorum. yky, iletişim, can ve ithaki mesela. yalnız, eskiden bu kadar çok muydu, bilmiyorum ama en büyük ve en güzide eserlerde bile aşağıdaki gibi hatalarla karşılaşıyorum. bunun sebebi nedir, özensizlik mi? boşvermişlik mi? öneğin ötüken, peyami safa'nın eserlerinde "yapmağa", "gitmeğe" şeklinde yazıyor, muhtemelen metnin orijinaline sadık kalarak. ama ben noktalama işaretlerinden bahsediyorum. ama benim sorum aşağıdaki gibi hatalar:

-sen neden gelmiyorsun? diye soru.
+haydi, sen kendi işine bak! diye yanıtladı.

prnt.sc

 
noktalamalar ile ilgili yorumum yok.

ama günümüzdeki kurallara uymayan yazım yanlışlarından bahsedecek olursak, haliyle o dönemde otu boku değiştirip kural uyduran bir tdk yoktu. yazar nasıl yazdıysa o şekilde basılabilir.

yakın tarihteki birçok hatta atatürk'ün bile kaleme aldığı bazı yazılarda "yapmıyan etmiyen" şeklindeki kullanımlar var. şimdi çıkıp atatürk'ün "yapmıyan" şeklinde yazdığı şeyi tdk kural koydu diye "yapmayan"şeklinde değiştirelim mi?

orhan veli'nin meşhur şiiri anlatamıyorum'da "epiyce yaklaşmışım, duyuyorum, anlatamıyorum" diyor. yook kural var epeyce olacak diyip adamın yazdığı şeyi bozamayız.

soyadı koptagel olan bir arkadaşım var, göksel baktagir diye kanun sanatçısı var. dahi anlamındaki de ayrı yazılır diye adamın soyadını mı bölelim, harfini mi değiştirelim, belli ki dedesi zamanında ayrı yazılmıyormuş.

aziz nesin özellikle yanlış kullanır mesela, bu da onun tarzı, hata zannedip şarlamayalım diye de her kitabın sonuna yazmışlar "bunlar hata değil, aziz nesin'in kendine has yazım şekli bu" diye. tiren yazar mesela, bikaç, bikez, biçok falan yazar, hiçbişey yazar. şimdi işgüzar bir editör çıkıp düzeltse adama ayıp olmaz mı?
  • kibritsuyu  (10.01.25 13:25:05) 
Hocam bende babadan kalma 60-70 senelik kitaplar var koca koca yazarlar de'yi mi ayırmamış mi'yi mi bitişik yazmış görsen aklın çıkar ama sanırım o dönemlerde gramere o kadar önem vermiyorlardı ya da sırf gıcıklık olsun diye öyle yazıyorlardı bilemiyorum, bazı kurallar da o zaman yoktu belki de o nedenle öyle yazıyorlardı ya da kelimeyi duyduğu şekilde yazıyorlardı, hepsi olabilir, her dönemin kendine özgü değişimleri var.

Onun dışında verdiğin örnekteki noktalama işaretlerinde bir sorun yok bence zira orada alıntı cümleler var, bunlar apostrof ile ayrılmamış da kendi noktalama işaretleriyle ayrılmış, olur yani bunlar.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (10.01.25 15:13:48) 
"Yapmağa, etmeğe" gibi kullanımlar sanırım 60'larin zamanının ruhu (ya da o zamanlarda kural öyleydi)

Özdemir Asaf da hep bu şekilde yazar. Lisedeyken ben de çok takardim kafaya bu adam niye böyle yqziyor diye :)

İşin komigi Fikret orman (5-10 sene önce bjk başkanı) direkt bu şekilde konuşurdu "Yapmağa etmeğe" diye :)
  • makbur  (10.01.25 15:14:29) 
doksanlı yıllardaki dizi filmlerde de aynı kullanım var üstelik bu insanlar eğitimli entelektüel. bana da garip geliyor


  • pembe nohut  (10.01.25 23:00:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.