[]

yasal oranın altında kira zammı

kiracı karşılıklı konuşmaya ve orta yolu bulmaya çalışılmasına rağmen kafasına göre yasada belirtilen 12 aylık tüfe ortalamasının da altında bir orana göre zam yapıp kira ödemesi yaparsa ev sahibinin yasal hakları nelerdir, neler yapabilir ve sizce yapmalıdır?




 
yasal oran üst sınırdır, illa bu oranda olacak diye bir şey yok. aranızda anlaşırsanız bunun altında yapabilirsiniz. anlaşamazsanız da kira sözleşmesinde yazan oran geçerli (boş bırakmadığınızı umuyorum). kira sözleşmesinde yazan oranın altında bir zam yapıp buna göre kira gönderirse, kirayı eksik yatırdığı için ihtar+çıkarma yapılması teknik olarak mümkün. ama bir avukata danışın siz yine de.


  • shadowfollower  (08.01.25 15:54:47) 
yazdıklarınızdan ev sahibi olduğunuzu anlıyorum. şu anda kira artış oranı %58,51. sizin bunu istemeye hakkınız var. yani noterden ihtar çekersiniz, "kiranız 100 liraydı, artık 158,51 lira" dersiniz ve almaya da hakkınız olur. düşük kalmış bir kiraysa, KİRACININ DA RIZASIYLA 100 liralık kirayı ister 200 lira, ister 300 lira da yapabilirsiniz ama kiracı razı değilse, maksimum %58,51 hakkınız var.

ÇOOOOOOOK DIKKAT ETMENIZ GEREKEN ŞEY -> eğer kiracı sizin rızanız olmadan %58,51 yerine daha düşük, örneğin %25 zam yaptıysa çok hızlı bir şekilde itiraz etmeniz, NOTERDEN IHTAR ÇEKMENIZ GEREKIYOR. eğer kiracı %25 zamlı kirayı yatırırsa, ve siz de bu konu karşısında sessiz kalırsanız ya da itiraz ettiğinizi kanıtlayamazsanız, başınız çok ağrır, bu zammı kabul etmiş olursunuz.

içinizde en ufak bir şüphe varsa, gidin bir avukatla konuşun hemen. eğer tanıdık bir avukat varsa, ücret istemeden benim yukarıda söylediklerimi daha detaylı bir şekilde anlatacaktır, elinde ihtar örneği de vardır. en sonda da "ihtara rağmen %58,51 zam yapmıyorsa, gel hemen gerekli şeyleri yapalım" diyecektir.

bu arada eksik kira için çekilecek ihtarın örneği elinizde olmasına gerek yok. noterde sizin için hazırlarlar hemen.
  • co2s2  (08.01.25 20:22:48) 
Kontratta bir oran belirlenmediyse yasal artış oranı geçerlidir. noterden yeni kira şu kadar oldu diye ihtar çekmenize gerek yok. zaten o oranda yatırması gerekir. yatırmadığında veya eksik yatırdığında o zaman ihtar çekersiniz, aynı kira döneminde 2 haklı ihtar tahliye sebebidir. ardından tahliye davası açıp tahliye edersiniz.

normal kira tutarını öderken eft ücretini kesip eksik ödeyen kiracı bile tahliye oldu.
  • efruz  (08.01.25 21:41:18) 
Fark miktarı kadar icra takibi açabilirsiniz


  • turuncu tonlarda  (08.01.25 22:05:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.