[]

Projeden ev alirken nelere dikkat etmek gerekir

Daha dogrusu projeden ev alinir mi, bilale anlatir gibi anlatir misiniz? Cahiliyiz bu konularin




 
Ben almam. Ama alana da karışmam.
Şu an uygulanan sıkı para politikası, iflas getirecek, şirket batıracak düzeylerde devam ediyor.
Yarın her şeyi değiştirebilirler, Nas geri gelir falan o kısmı ayrı da, şu anki haliyle 'ver tapuyu al parayı'
Ötesi bana uymaz.
  • Mirket  (07.01.25 13:40:27) 
Şu ortamda anahtarını hemen alabileceğin evden başkası yalan. Kesinlikle girmeyin.

Müteahhitlerin bir çoğu zorda. Batanlar olacak, yarım kalan çok proje olacak vs. vs.


NOT: Yatırım tavsiyesi değildir!

.
  • kartallar yuksek ucar  (07.01.25 13:45:05) 
ver tapuyu al parayi olan evlere paraniz yetmiyorsa gayet de alinir.

Tabiki risk mevcut ama eger bu riske girmezseniz ve o zaman hic ev alamiyorsaniz ben olsam girerim. Tabiki referansi olan sirketleri sececeksiniz. Sirket kac yillik daha once hangi projeyi yapmis vs arastiracaksiniz. Eger guven veren bir sirketse alirim ben sahsen.
  • nuevo  (07.01.25 13:57:30) 
muteahhite duyulan guvenle alakali. bir yanda hala daha patir patir bina yapiliyor, bir yanda projeler yarim kaliyor.

nuevo +1. hazir evlere para yetmiyorsa yapacak bir sey yok. oncesinde muteahhiti iyi arastirmak lazim sadece, o cevrede calisan emlakci varsa kesin biliyordur bir seyler adamla ilgili.
  • fakyoras  (07.01.25 14:35:55) 
benim ev projeden alınma, fiyatının uygun olması açısından çılgıncasına mantıklı bir karardı, temelden girildi.

ancak;
aynı firmadan daha önce kardeşime alınmış bir ev vardı, yani firmayı tanıyorduk.
aynı dönemde birkaç tane daha devam eden projeleri vardı, yani yaptıkları inşaatları görebiliyorduk.

yine de, benimki biteceğine yakın dolar fırladı bilmem ne oldu, elektrik trafosu yapımı ile ilgili ciddi mağduriyet yaşadık, ev elektriği bağlanamadığı için birkaç ay deli faturalar ödedik sürekli kesilen elektriğe. firma bu süreçte yeteri kadar bastırmadı elektrik dağıtıcı firmaya (direkt suçlu sayılmaz ama daha fazlasını yapabilirdi)

bir de bazı işçilikler kötüydü, hala binada davası devam eden ev sahipleri var. belli bir cephede yağmurdan sonra iç duvarlar şişti falan

bitmiş ev olsa kral bi denetimci çağırır baktırırsınız ama projeden girince sonuç bazen sürpriz oluyor

bugün ev alacak olsam ve projeden almaya param yetiyor olsa hemen gider önceki projelerine bakarım. davası var mı diye sorgularım, firma isim değiştirmiş mi onu öğrenmeye çalışırım (böyle bi şey mümkün mü bilmiyorum) yani belki adam konyada dolandırdı isim değiştirip edirnede de proje satmaya başladı. (salladım da mümkün gibi geliyor ülkemizde)
  • ofelia  (07.01.25 14:54:37) 
geçen yıl annem izmir'in tanınmış bir inşaat firmasının projesinden ev almak istedi. elindeki tüm parayı yatıracağı için engel oldum. dün firmanın iflas haberi geldi. tabii tümü bu şekilde sonuçlanacak diye bir şey yok ancak ben böyle bir riske girecek olsam elimdeki paranın %20'sinden fazlasını riske etmem.


  • brakgn  (07.01.25 15:09:36) 
acil olmadığı sürece böyle bir alım yapmayı muhtemelen düşünmem. çünkü kat karşılığı yapılan işlerde bile teslim-teslim sonrasında müteahhitlerin bazı eksikleri olabiliyor. bundan dolayı iskan gibi belgeler geç geliyor ve o süre boyunca elektriğinden suyuna, internetinden diğer aboneliklere kadar aksama oluyor. ayrıca baş gösteren problemlerin de çözülmesi zaman alıyor.

ayrıca iflas riski de maalesef atlanmaması gereken bir durum
  • bravoteam  (07.01.25 15:09:53) 
inşaatı yapan firmanın ne kadar büyük olduğu hiç önemli değil. Kartal'da anpagross'un (eski real) karşısında Dumankaya inşaat'ın ( daha doğrusu DKY'nin) bir inşaatı vardı. firma bir şekilde battı ve 2-3 senede bitecek proje 10 yıldır falan bitmedi. şu anda bitmek üzere ama sonuçta insanlar ciddi zarar etti. 3+1 evin kirası orada şu anda 50bin lira civarında olması lazım. 7 yılda 4milyon küsür lira para yapar. bu riski tartın biçin, öyle karar verin.

diğer bir risk de, size anlatılan proje ile, gösterilen maket ile, size teslim edilen evin/sitenin aynı olmaması. satış ofisinde aklınıza gelen her şeyi sorun. örnek veriyorum, projede spor salonu olduğu söyleniyor ama spor salonu bazı sitelerde paralı oluyor, bir işletmeciye kiraya veriliyor. spor salonuna para verecek misiniz? havuz aynı şekilde. bu tarz trilyon tane sorun çıkabiliyor ama en önemlisini sona sakladım. bazı müteahhitler çakallık yapıp, proje arazisinin etrafındaki bazı devlet arazilerini de sitenin içindeymiş gibi gösteriyor, yandaki çocuk parkını ya da spor sahalarını sitenin malı gibi gösteriyor. ismi cismi çok iyi bilinen, inşaat sektörünün en tepedeki firmaları bile yapıyor. başımdan geçen bir şeyi anlatayım:

bir gün bir projeden ev bakıyorum, projenin arazisi çok yaklaşık daire gibi düşünün. binalar var, dükkanlar var, çocuk parkları, spor sahaları falan, satış temsilcisi haldır haldır anlatıyor. ancak maketin içinde çok soluk renkte bir çizgi daha var. bu çizgiyi de hesaba katınca, hilal şeklinde bir bölüm ile hilalin içindeki bir bölüm oluşuyor. satış yaparken anlattığı sosyal alanların çoğu da bu içteki dairede kalıyor. satış temsilcisine sordum çizginin ne olduğunu, geçiştirdi, kelime oyunları yaptı. benzer hikayeler bildiğim için, özellikle sordum. "bu çizginin iç tarafındaki daire, proje arazisine dahil mi? tapuda projeye mi ait? yoksa belediyeye/devlete mi ait?" yine bir iki geçiştirme falan. tekrar tekrar sorunca, itiraf etmek zorunda kaldı, o arazi projeye ait değil. yarın öbür gün belediye gelip çık buradan diyebilir, ceza kesebilir, kaçak inşaat durumuna düşersiniz.
  • co2s2  (07.01.25 15:57:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.