[]

Finlandiya'da Nasıl Giyinmeli?

Ocak ortaları gibi Finlandiya Rovaniemi'ye gideceğim. Eksi onbeş civarıymış hava. Karlı ortamlarda nasıl giyinilir bilgim yok. Termal içlik, üstüne kazak en üstte ise outdoor tarzı kışlık mont şeklinde giyinmek yeter diye düşündüm. Bu mantıklı mı? Alt kısımda ise yine termal alt ve pantalon şeklinde düşündüm. Önerilere açığım.




 
ben geçen sene şubatta helsinkiye gittim ama yazdığın yer daha da yukarda o yüzden içlik, eldiven, kaymayan ayakkabı şart. rüzgar için yanına bişey al balaklava tarzı bir şey olabilir. kuru soğuk var ama rüzgar esince can sıkıyor


  • nahtoderfahrung  (23.12.24 14:45:36 ~ 14:46:10) 
Selamlar,
Geçen haftalarda kuzey kutup dairesi sınırlarındaki yine lapland bölgesindeydim, hava -21 dereceydi, hiç üşümedim. Tavsiyelerim,
1. Temel mantık vücudunun dış havayla temasını engellemen ve teri mümkün olduğunca dışarı atman. O yüzden kat kat giyinmek (layer based) gerekir. Çok kalın giyinirsen de ince giyinirsen de üşürsün.
-İlk katman içlik. Eğer ki aşırı hareket halinde olmayacaksan decathlondaki en basit içlik işini görür. Oradaki içlikler harekete etme miktarlarına göre değişiyor. Yoğun hareket ediyorsan havalandırması yüksek oluyor ama ısıtıcılığı düşüyor. Sen kuzey ışıklarını seyredeceğin için ısı yalıtmı yüksek hava alıcılığı görece daha düşük bir içlik alabilirsin.
- İkinci katman polar ceket/sweatshirt.
- Üçüncü katman sucu yeleği gibi olan çok ince içi polyesterli mont/yelek.Şişme mont/yelek diye geçiyor. Bunun en ince versiyonu bile yeterli.
- En dış katmanda rüzgar geçirmez/su geçirmez parka, outdoor mont.Özellikle geceleri esen her rüzgarı hissetmemek için dış kısmı su/rüzgar geçirmez bir ürün kullanmanız gerekir. Örnek açısından bende north face gotham II vardı.
-Pantolon da içlik üzerine kayak pantolonu veya outdoor trekking pantolonu ile üşümezsiniz. Tavsiyem kayak pantolonu giymeniz çünkü yürüken kara batacağınız için ayağınız ıslanmasın.

Vücudumuz en çok dış taraflarından ısı kaybediyor. O sebeple 3 tane aksesuar önemli
1. bere--> ben alelade bir mudo yün bereyle gittim, sorun yaşamadım. Sadece mont kapşonuna güvenmeyin geceleri rüzgarda burnunuzun ucu bile sızlıyor.
2. Boyunluk--> alelade bir 2as polar boyunluk almıştım. Gram üzmedi.
3. Eldiven--> burası önemli. Decathlonda ısı özelliği en üst eldiveni alında. Biz parmaksız, bebek eldivenine benzer bir şey aldık. hiç üşümedik. Yün eldiven vs sizi çok üşütür, dediğim gibi rüzgar.
4. her ihtimale karşı decathlondan ısıcı jeller alın. Biraz elinize sürtüğünüzde 50 dereceye kadar 4 saat ısı veriyor. Özellikle foto falan çekecekseniz ellerinize çok ihtiyacınız oluyor. Bir tane de telefonun arkasına koyarsanız kılıfın dışına telefonunuz da kapanmaz.
5. Çorap--> kar çok pis bir şey. Ne kadar kaliteli botunuz olursa olsun eğer ki plastik kar botlarından değilse ayağınız biraz üşüyor. O sebeple hızlı kuruma özelliği de olan ve yalıtımı yüksek olan merinos yünlü çorap alın. decathlonda 2 çifti 700 lira olanlar işinizi görür. Son tavsiyem de ayakkabı içine muhakkak bir tabanlık daha alın. Karda daha iyi izalasyon sağlarsınız.

Son tavsiyem de termos götürmek. Kuzey ışıkları çok dinamik bir olay, bazen onları görmek için, bazen de sadece seyretmek için saatlerce dışarıda olacaksınız. O yüzden termos içinde sıcak su sizi daha keyifli yapacaktır.

Sorunuz varsa yanıtlarım.
  • gokank4  (23.12.24 15:03:08 ~ 15:03:55) 
decathlona git kayak bölümündeki ürünleri incele. hava derecesine göre ürünler var. markası wedze diye geçiyor.


  • archmeister8  (23.12.24 15:03:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.