[]

TSH dengesizliği?

Herkese sağlık dolu bir hayat dilerim.

TSH hormonunun eksik veya fazla olması vücudu direk kendi başına etkileyen bir durum mudur yoksa TSH dengesizliğine bağlı olarak; selenyum, iyot, ferrit, magznezyum gibi değerler vücudumuzda azaldığı için mi olumsuz etkileniyoruz?

Haşhimoto hastasını örnek verelim; Yorgunluk, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunları var ama levotiron/eutthyrox gibi hormon ilaçlarını almıyor. Bu kişi T3/T4/TSH değerlerini hiç dikkate almadan sadece tahlil sonuçlarında eksik gözüken minarel ve vitaminleri kullansa ve gluteni hayatından çıkarsa normal şekilde yaşamına devam edebilir mi?

Doktorlar(Endoktorin/Dahiliye) sağlık bakanlığı müfredatını takip etmek zorunda oldukları için bazı sorulara yanıt vermiyorlar. Teşekkürler

 
yaşamına normal şekilde devam edemez. ömür boyu alması gereken hormon ilaçlarını almazsa mantıken nasıl normal devam edebilir ki? hormonları çalışmıyor, destek vermen gerekiyor.


  • neira  (18.12.24 15:31:39) 
Kardeşimde eksiklik var. Yemeğine dikkat ederse değerleri iyileşiyor, dozu azaltıyor ama ilaca devam ediyor. Kötü beslenirse değerleri kötüleşiyor bu sefer dozu artıyor. Doktor başlanmalı dediyse yapacak bir şey yok. Kontrollere gittikce değerlerinizi gözlemlersiniz

Tahlillerde anti tpo ve anti tpg var mı? Bazen bu değerlere bakılmıyor gözden kaçabiliyor.
  • jazzabel  (18.12.24 16:52:16) 
benim TSH değerim yüksek çıktığı için çok uzun zamandır euthyrox kullanıyorum. aynı zamanda pcos, insülin direnci, kortizol yüksekliği, gluten hassasiyeti vs her şey mevcut. şahsen yememe içmeme o kadar dikkat etmiyorum ama mümkün olduğunca aksatmadan ilacımı içiyorum. ilaç kullanmadığım zaman da hayat kalitemi düşüren bir durum yaşamıyordum ama yaşım 30'u geçti, şimdi bıraksam ne olur bilmiyorum.


  • dilili  (18.12.24 21:03:56) 
TSH tiroidi stimule eden hormondur, yuksek olmasinin sebebi (hashimoto) tiroidin calisamamasi. yani T3 / T4 uretememesi. bunlari da disaridan besin yoluyla alamazsin. glutenle hele hic alakasi yok.

yorgunluk, sac dokulmesi vs. gundelik etkiler. uzun vadede kardiyovaskuler sistemi eline alır sentetik T4 almayan kisi.
  • robokot  (18.12.24 21:44:25) 
Sence tsh hormonu eksikligi vücudu etkilemiyor olsaydi milyonlarca yillik evrimimizde TSH hormonunu üreten organ körelmez, TSH hormonu komple ortadan kalkmaz miydi? Vücudun hormonu calismayi cok sevdigi icin üretmiyor, eksikligi vücudunda bir seyleri degistirdigi icin üretiyor.


  • alice in potatoland  (18.12.24 23:38:41) 
Öncelikle doktor değilim ve "Doktorlar(Endoktorin/Dahiliye) sağlık bakanlığı müfredatını takip etmek zorunda oldukları için bazı sorulara yanıt vermiyorlar." kısmını anlamadım. Ülkemizdeki yasal düzenlemelerle sınırlansalar da doktorlar size gerekli bilgiyi verecektir. (Yani hurafeleri "sağlık bakanlığı müfradatı" içinde olmadığı için değil bilimsel olmadıkları için dile getirmezler.)

Sorunuzun cevabına gelince kısaca özetleyeceğim. Vücudum TSH hormonunu üretemiyor. Hiçbir vitamin mineral vb. bunu yerine koyamaz. Ne yaparsam yapayım HORMON replasman tedavisi almadığım sürece normal bir yaşam süremem. (Esasen benim gibi bu hormonu hiç üretemeyen birisi yaşam süremez.)

Endokrin sistem oldukça karışık. Sağlıklı beslenme, vitamin - mineral takviyesinin elbette vücut için olumlu etkileri olacaktır ancak bu bütün insanlar için geçerli bir durum. Hem vitamin eksikliği hem endokrinle alakalı sorunu olan birisi elbette sadece endokrinle ilgili sorunu olan birisinden daha kötü hissedecektir.

Bu arada yok gluteni hayatınızdan çıkarın yok efendim bağırsağınız ikinci beyninizdir, karaciğeriniz üçüncü böbreğinizdir tarzı yaklaşımları saçma buluyorum. Her vitamin, mineral, organ, hormonun kendi işi var ve önemli olan hepsinin işlevini normal biçimde yerine getirmesi. Bu mümkün değilse onunla ilgili tedavinin uygulanması. Bir hasta olarak keşke işler öyle gluteni kesmeyle, laktozu bırakmayla, kutu kutu vitamin hapı yutmayla düzelecek kadar kolay olsaydı diyorum. Hormonal bir sorununuz varsa hormonal bir tedaviye ihtiyacınız var. Moturu bozulan arabayı lastikçiye götürmezsiniz ama elbette motoru yaptırken daha sağlam lastikler taktırmanın da faydası olacaktır.
  • grip1347  (19.12.24 00:22:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.