[]

Marka ürün satmanın yasal boyutu nedir?

R10 forumda gördüğüm bir sorunun cevabını ben de merak ettiğim için aynı soruyu burada sormak istiyorum.

Sorunun tam hali burada:

www.r10.net

Kısaca; dünya markalarının (mesela Airpods kulaklık, Chanel parfüm ya da kıyafet vs.) Çin'deki tedarikçisini bulup bu ürünleri getirten ve fiziksel veya online bir mağazadan satan biri yasal olarak nelerle karşılaşabilir?

Soruyu soran kişinin de dediği gibi Kapalı Çarşı'da falan bu tarz satış yapan bi sürü mağaza var. Yine Shopier'den satış yapan bi sürü Instagram butiğine denk geliyorum. Bunlar nasıl oluyor da böyle ürünleri sıkıntı yaşamadan satabiliyor?

 
Çin'de örneğin Adidas'a üretim yapan fabrikaların geceleri de üretime devam edip bunları el altından satması durumu bir ara çok geyiği dönen bir durumdu, ve teoride mümkün ancak pratikte bazı sıkıntılar var; her şeyden önce Türkiye'de bir tedarikçiye kadar bu mallar gelebiliyorsa bu adamlar neredeyse Adidas'a ürettikleri kadar el altından da satmak üzere ayakkabı üretmeleri lazım. Bu da hem kaynak yönetimi açısından çok akla yatkın değil hem de Adidas'ın bu durumun farkında olmaması çok mümkün değil. Ha, ayakkabı dediğimiz şey yüksek teknoloji bir ürün değil ve Adidas'ın asıl maliyeti ayakkabı değil marka ve reklamlar. Haliyle o ayakkabıyı aslı kadar iyi bir şekilde ürettirmek ve Adidas'tan çok daha ucuza satmak gayet de mümkündür. Böyle bir durumda da direkt sahte oluyor zaten.

Chanel parfüm falan demişsiniz ama bildiğim kadarıyla bunların çoğu Avrupa'da, Fransa'da üretiliyor. Yani Çin'den gelenler büyük ihtimalle sahte. Keza Apple ürünleri için de benzer bir durum var; Apple tedarik konusunda çok titiz, cihazlarına giren tüm çipler ve komponentler sıkı bir şekilde takip altında. Biri bir şekilde fazladan Airpods kulaklık üretse bile bu çok büyük ihtimalle Apple cihazlarla çalışmayacaktır, zira Apple sisteminde kaydı olmayacaktır. Bugün iPhone bir cihazdan çıkan orijinal ekranı başka bir iPhone'a taktığınızda bile sorun çıkartıyor. Bunun da olması çok gerçekçi değil yani.

Ama diyelim ki pratikte yukardakiler mümkün ve bu ürünler orijinal gibi aynı fabrikada üretildi. Burada en başta ürünün hak sahibinin izni olmadığı için bu ürünler zaten suç unsuru. Haliyle bunları üreticisinin izni olmadan almak ve satmak da aynı şekilde değerlendirilecektir. İşin tam hukuki boyutunu bir marka avukatı daha iyi bilir ancak tahminimce bir şikayet halinde direkt sahte ürün olarak değerlendirileceklerdir zira bu tür bir durumda ürünün hangi fabrikada üretildiğine değil, satan kişinin ürünün lisans sahibinden izinli, ürünleri ilgili ülkedeki yasal distribütörden faturalı almış bir satıcı olup olmadığına bakılır.
  • salihdt  (16.12.24 03:06:08 ~ 03:07:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.