[]

Gebelikte şeker yüklemesi

Yaptırdınız mı?
Benim ailede şeker hastalığı var. Bu sebeple 17. haftadan beri ölçüm yaparak takip ettim başlarda iyiydi, sonra sapıtmaya başladı yavaştan. Açlık şekerlerim 90 altında hep düşük. Ama tuhaf olan bi tabak künefe yesem tokluk 120, bir tane elma yesem 140 çıkabiliyor. Et, balık, tavuk, tam buğday makarnası vs ve sebze ağırlıklı beslenirsem de sorun olmuyor 120 yi geçmiyor.

Şeker yüklemesini yaptırmayıp diyetle takip etmekten yanaydım ama doktoruma gittiğimde kesin yaptır diyecek. 1. saat tokluk 140 çok mu mesela :/

 
Evet, kızacak doktorlar olabilir çünkü oturup akşam yemeğinden sonra iki tabak künefe yiyen teyzeler, "Şeker yüklemek şeker hastası yapıyormuş" diye desteksiz bir şekilde atıyor.

Peki, şeker yüklemesi yapıldığında fetüse ne olacağını düşünüyorsunuz? Günümüzde gebeler gerektiğinde röntgen, hatta MRI çektirebiliyor, dahi ameliyat olabiliyorlar. Birkaç saatlik şeker yüklemesi ne gibi bir etkide bulunabilir?

Gidin testinizi olun.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (11.12.24 17:26:42) 
Binlerce kadın doğum doktorundan daha fazla tıp eğitimi almadigimiza göre onlara guvenmemiz gerekmez mi? Ben şimdi gittiğim halk egitim kursu arasinda girdiğim bu sitede sana "yaptırma bence" desem daha güvenilir mi bulacaksın.

Bazı istisna ve şarlatan doktorlar dışında sakın yaptirmayin diyen doktor yok. Risk faktörlerini ve kişisel durumu da dikkate alarak duruma göre öneriyorlar. Yaptirmayarak alınan risk de yaptırırken alınan riskten çok fazla.

İçinizin rahat etmesi için 1-2 farklı doktordan öneri alıp, doktorun yönlendirmesine göre hareket edin.
  • abuzer  (11.12.24 17:35:00 ~ 17:36:34) 
canan karataycı değilim, ama şeker yüklemesi sonunda da zaten ya diyete ya insüline yönlendiriyorlar.
tek amacım yükleme yaptırsam bile diyetle devam edebilir miyim edemez miyim onu anlamak. her akşam oturup künefe gömmüyorum deneme amaçlı yedim :) zaten diyetisyen desteği alıyorum.

her kafadan farklı ses çıkıyor, yaptırmaya gerek yok diyen doktor akrabam da var benim.
kararsız kaldığım için başına gelen kişilerden fikir almaya çalışıyorum.
  • rayde  (11.12.24 17:57:31 ~ 17:58:16) 
doktorum. ailede seker hastaligi varken seker testi yaptirtmamayi düsünmek cok mantikli bir karar degil. gebelikte ya da sonrasinda. söylendigi gibi, gebelikte daha sikintili durumlar yasayan insanlar saglikla bebek dünyaya getiriyorlar. sizin ilk gebelik belli ki ama bu kadar kücük bir sey icin caninizi siktiginiza degmez. Seker yüklemesinin fetüse bir zarari yok.


  • alice in potatoland  (11.12.24 18:02:48 ~ 18:04:32) 
Biz yaptirmadik, bir zararini gormedim. Yaptirmalisiniz diyen de olmadi zaten.


  • mbond  (11.12.24 18:03:13) 
burda farklı bir deneyim paylaşılmış, okumak isterseniz.eksisozluk.com

ilk yorumu ben yapıp etkilemeyim diye sonra vazgeçip silmiştim. teyze ve künefe lafı bana söylenmişte olabilir siz alınmayın üzerinize.
abuzer hanım da bana gönderme yapıyor. kendisiyle buraya kaydolduğumdan beri limoniyiz. nerde bana saldırı var başını açıp koşuyor. masa tenisi kursunu gidiyorum da şimdi de ona gönderme yapmış. bir kadın diğer kadının asdfgh neyse sizi yormayalım abuk şeylerle zaten gebesiniz. sağlıkla kucağınıza alırsınız inşAllah.

sildiğim yorumum şöyle bişeydi: yaptırın diyenler kadar yaptırmayın diyenler de var falan...
  • sanemkk  (11.12.24 18:08:57 ~ 18:27:33) 
Bence bu konu üzerinde uzlaşmaya varıldı ve yaptırılması öneriliyor. Normaller bile yaptırırken sizin gibi ailede vs. olanların yaptırmaması riskli gibi geldi biraz. Tabii karar sizin, umarım sağlıcakla kucağınıza alırsınız.


  • eisberg  (11.12.24 18:12:23) 
şeker yüklemesinde sadece şekere değil, inisüline de bakılıyor, bu önemli, eğer sorun varsa ne kadar sorun olduğu da tespit edilebiliyor (basit bir diyete de ihtiyacınız olaiblir, ilaç veya inisülin kullanımı da verilebilir) bunların tedavi edilmemesi erken doğuma ve bebeğin sorunlu olmasına sebep olabilir. gidin kontrolü yaptırın.


  • ravenudon  (11.12.24 18:19:41) 
eksisozluk.com
Arkadaslar, verdiginiz su entry'deki gibi bir tip, böyle bir bilim yok. Entry'i yazan kisinin bilimle en cok yakinlastigi nokta galiba lisede biyoloji dersiymis.
Her hasta farklidir. Hastanin ailevi gecmisi, yasi, bilinen hastaliklari, kullandigi ilaclar, kan degeri sonuclari doktorlarin tedavi kararini etkiler.

Bir hastam gelir, tiroit sonucuna bakar Euthyrox veririm. Bir digeri gelir, tiroit sonucuna bakarak Euthyrox'u Tiromel ile desteklerim. Ee simdi ikinci hasta bana neden Tiromel vermediler diye otursun tiroit testinden mi kacinsin?
Sacmalamayin gözünüzü seveyim.
  • alice in potatoland  (11.12.24 18:42:05 ~ 18:43:10) 
@alice in potatoland, arkadaşın sorusu siz yaptırdınız mı? yaptırmayan örnekler de var ve mbond hanım da bunlardan biriymiş yukarda okuduysanız. karar soru sahibinin kendisinin.

tabi siz de yıllarca okudum ettim en doğruyu ben bilirim saçmalayın diye de ekliyorsunuz.

ben yorumsuzum. soruya cevabımı verdim geçtm.
  • sanemkk  (11.12.24 18:51:45 ~ 18:52:42) 
doktor alice ablacım Allah sana kolaylık versin vallahi işiniz çok zor

hamilelikle alakam yok, olmayacak da. ama doktorun lafından çıkarsan tutunacak dalın kalmaz konu sahibi bacım
  • titanyum22  (11.12.24 19:53:19) 
Ya ek takviye bir ilaç kullanmanız gerekiyorsa ve siz kafanıza göre iş yapıp bebeğe zarar veriyorsanız? O açından düşünmek gerek. Şeker yüklemesi kaç yıldır olan bir şey. Kardeşim 27 yaşında, ona hamileyken anneme de yapılmıştı.

Bilim tek tük örnekler, istisnalar üzerinden ilerlemez. Veri setleri üzerinden ilerler. Veri setleri de bize şeker yüklemesinin zararlı olmadığını söylüyor.
  • inawen  (12.12.24 11:41:07) 
"ama şeker yüklemesi sonunda da zaten ya diyete ya insüline yönlendiriyorlar.
tek amacım yükleme yaptırsam bile diyetle devam edebilir miyim edemez miyim onu anlamak"

doktorun ve bu testin de amacı onu anlamak zaten. fal bakarak anlaşılmıyor bu, içinde bulunduğumuz devirde test yaparak anlaşılıyor. değerleriniz normal çıkarsa diyete de insüline de yönlendirmiyor, hiç sıkıntı yok, istediğini ye diyip yolluyor.

açlık şekerine baktıktan sonra yarım bardak suda belirli ölçüdeki glikozu eritip içiriyorlar. 1 saatin sonunda tekrar ölçüyorlar, 2 saat geçince tekrar ölçüyorlar.

şeker olması gerektiğinden fazla mı yükselmiş, az mı yükselmiş, 2 saat dolunca olması gerekenden az mı düşmüş fazla mı düşmüş bakıyorlar.

her şey normalde geçmiş olsun, çıkıp gidiyorsunuz.
çok yükselmiş hiç düşmemişse insülin veya başka tedavi veriyorlar.
düşmüş ama tam da isenildiği gibi değilse diyet verip yolluyorlar.

"1. saat tokluk 140 çok mu mesela"

bir şey diyemeyiz. ne yediğinize bağlı. şeker yüklemesinde ölçülü bir şekilde glikoz veriyorlar, ne zaman ne kadar yükselmesi, ne zaman ne kadar düşmesi gerektiği belli.
  • kibritsuyu  (12.12.24 12:09:59 ~ 12:18:32) 
fal bakmıyorum zaten her gün düzenli açlık, 1. saat tokluk 2. saat tokluk ölçüyorum 17. haftadan beri. doktorum da şimdilik ölç sonuçları bir görelim demişti. ölçümlerim normal gitseydi yüklemeye gerek duymayacaktım fakat 140ları görünce bir endişelendim.


  • rayde  (12.12.24 12:15:53 ~ 12:16:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.