[]

2025 Öngörüleri (İş, Ekonomi, Siyasi vb.)

Pazarlama departmanında çalışan bir kimseyim. 2025 yılı için bazı öneriler ve planlamalar yapmam gerekiyor. Elbette kendi fikirlerim ve takip ettiklerim var. Ancak size de sormak istedim.

2025 yılı için bir pazarlama planı yaparken dikkate alacağınız 3 şey ne olurdu? (örn; daha fazla daralma, daha fazla rekabet, büyüme fırsatlar vb.)

Hangi kaynakları bu konuda takip etmektesiniz? (Kişi, Yayın organı, Kurum vb.)

Önerdiğiniz özellikle 2025 tahminlerini belirten içerikler var mı?

 
Sektörünüzü bilmesem de pazarlama perspektifinden;

- 2025 bütçesine ve iş planına martech ve otomasyon teknolojilerine yatırımı eklerdim. Şirketin tekrar eden, vakit alan pazarlama süreçlerini AI ile otomasyon ile daha az kişiyle, daha hızlı, daha verimli çözecek çok sayıda startup var. Veri analitiğinden, reklama, içerik üretiminden, crm'e, raporlamaya kadar her alanda bu süreçleri entegre etmeye çalışırdım. Rakiplerin de benzer şeyleri yaptığını göreceğiz.

- AI yatırımlarının ROI si çok yüksek. Ne yapacağınızla birlikte nasıl daha verimli yapacağınız 2025'te marketing'in konusu olacak. Asgari ücret zammıyla, yeteneği elde tutmak için gereken maliyetler artarken daha az kişiyle aynı işi daha verimli çözmek çok kritik olacak.

- Yayın olarak Gartner'ın, Forrester'ın, McKinsey'in ve Accenture'ın hepsinin 2025 marketing trend raporları var, çoğuna ücretsiz erişebilirsiniz.

- Harvard business review, adweek, marketing turkiye vb. - bunlarda anlamlı, katma değeri olan içerikler yok bence, epeydir takip etmeye değer bulmuyorum.

- Think with Google'ın bültenlerini ve Meta'nın business insights bültenlerini sektörünüzdeki case'ler için takip edebilirsiniz.

Ekonomi perspektifinden;

TR için 2025 çok aydınlık görünmüyor. Enflasyon devam. Sektöre çok bağlı. Pozitif etiklenenler de var, negatif etkilenecek olanlar da. B2B tarafındaysanız, müşterilerinizin müşterileri ne durumda ona bakmak lazım. Müşterinizin gelirlerinin TR den mi dövizden mi geliyor, ona göre yanıt değişir. B2C de sektörünüz fiyatları hemen tüketiciye yansıtabilen bir sektörse, eh harcamalar kısılana kadar bi süre çok etkilenmeyebilirsiniz. ytd. Zorunlu ihtiyaçlarsa, reklam harcamalarını farklı yönetmek lazım gibi yüzeysel bir yanıt vereceğim.

Not: İşim marketing ve teknoloji üzerine danışmanlık. Markaya göre daha spesifik öneriler paylaşabilirim.
  • wct3 org  (11.12.24 18:50:52 ~ 18:51:53) 
Sektöre göre değişir


  • osssy  (12.12.24 01:55:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.