[]

kripto paradan anlayanlar - bu hawk tuah abla n'aptı?

dostlar iyi akşamlar,

kripto paradan hiç anlamam. çok temel ve yüzeysel bilgim var sadece. bu hawk tuah röportajıyla meşhur olan apla da sanırım kendi parasını çıkarmış ama sonra çok fena çakılmış mı bi şey olmuş. alanlar çok öfkeli. meseleyi bilmeyen birine basitçe açıklayabilir misiniz? kendisi (veya işin başındakler) bilinçli olarak milleti tokatlamak için mi yaptı bunu? yoksa bi çeşit planlama hatası mı?

milleti çarptı diyolar bi de mesela ne kadar çarpmış olabilir mevcut bilgiler ışığında?

 
Kişiyi tanımıyorum ve olayı bilmiyorum ama "kendi parasını çıkarmış ama sonra çok fena çakılmış" demenizden anladığım kadarıyla çok uygulanan bir yöntemle piyasa manipülasyonu yapmış.

Sosyal medyada kısa sürede çok kişiye ulaşıp, bu kişiler üzerinde etki sahibi olan insanlar bir kripto varlıkla ilgili "tüyo veriyor" onun yükseleceğini, önünün açık olduğunu, çok güvenli olduğunu vs. söylüyor. Artık kendi inandırıcılığına kalmış. Bu alım tavsiyesine uyan takipçileri de fiyatı ve işlem hacmi çok düşük olan bu kripto varlıklara yüklenince ani bir yükseliş görülüyor, bazen bu varlığın yükseldiğini gören bu grupla hiç alakası olmayan insanlar da bu aşamada hype'a dahil oluyor. Coin iyi bir yükseliş yakalayınca en başta alım tavsiyesi veren kişi satış yaparak karını alıp çıkıyor. Ancak mevzu bahis shitcoin olduğu için hype kısa sürede son buluyor ve kaçınılmaz düşüş başlıyor.

Defalarca kere yapıldı bu. Sizin örneğinizdeki kişinin yaptığı bu değilse bile yöntemlerden biri de bu.
  • akhenaten  (05.12.24 21:56:32) 
hocam peki coin'in değerini yatırım miktarı mı belirliyor? diyelim ki ben markcoin yaptım sürdüm piyasaya ama tanesini 3 sentten değil de 30 dolardan satmak istiyorum. böyle bir şey mümkün mü? yoksa işlem hacmi ve içerideki paraya göre sistemde otomatik değerleme mi oluyor?

benim anladığım bu abla aynen dediğiniz şekilde hype'tan faydalanıp milleti kendine çekmiş, paraları toplayıp kaçmış ama o kısmı nasıl oluyor ben onu merak ediyorum. az önceki örnekten devam edecek olursam, diyelim ki ben markcoin yaptım, başlangıç fiyatını belirleyebildiğimi varsayıyorum, 1 dolar diyelim... bir tane adam da çıktı 1000 dolar yatırdı benim coin'e. bu durumda benim coin'in alış/satış fiyatı nasıl/ne kadar değişiyor? sanırım coin miktarıyla da alakalı gerçi ama daha çok bu kısmını anlamlandırmaya çalışıyorum.
  • mark greg sputnik  (05.12.24 22:04:04) 
@mark açıkçası çok detaylı bilgim yok o konuda, daha iyi bilen biri gelmezse diye üstünkörü bildiğim kadarıyla aktarayım.

Kriptoparalarda tam bir regülasyon yok, onun için yöntemler çeşitli. Kripto paraların cinsleri de çeşitli. Varlık başka bir fiziki varlığa mı endeksli, yoksa değil mi; arz miktarı ne kadar, ne denli ciddiyetle proje yürütülüyor hepsinin farkları var. Ancak temelde proje aşamasından çıkan yeni coinlerin aynı hisse senetleri gibi halka arz olduğu platformlar var. Burda yatırımcılarla arz eden kişi veya kurum arasında bir fiyat dengesi oluşuyor. Bunlar daha varlık borsalara girmeden önce gerçekleştiği için detaylarına da hakim değilim açıkçası. Hiç gidip bir arza girmedim.

Ama özetle satıcının istediği tutarda fiyattan açılış yapmasından ziyade satıcının o varlığı yatırımcıya ne kadar fiyattan satabildiği önemli. Bu ilk talepler başlangıç fiyatını oluşturuyor.
  • akhenaten  (05.12.24 22:41:33 ~ 22:42:21) 
x.com

Şurda özetlemişler sanırım olayın mekanizmasını. Kriptoya zerre ilgim olmadığı için sonuna kadar okumadım ama işini görür gibi
  • nundu  (06.12.24 21:36:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.