[]

Fizik sorusu

Bilgisizce bir sorum var. Proton sayısı hangi yöntemle belirleniyor? Bildiğim kadarıyla H, He atomlarının görüntüleri var. Görüntüden anlaşılabiliyor mu? Plütonyumun 94 protonu var. Bu 94 sayısı nasıl belirlendi?




 
Şurada birisi bütün tarihsel süreciyle özetlemiş

www.reddit.com

Ben de özetin özetini yapayım; atom kavramı teorize edildikten sonra saflaştırılmış çeşitli maddelerin birbirlerinden farklı ağırlıklara sahip olduğu görülüyor.

Sonra Mendeleev bu maddeleri ağırlıklarına göre sıraladığında benzer kimyasal özelliklere sahip maddelerle bu maddelerin kütleleri arasında bir ilişki olduğunu keşfedip periyodik tablonun temellerini atıyor ve atomları ağırlıklarına göre sıralayıp numaralıyor.

Sonrasında Thomson ve Rutherford'un deneyleri sırasında atomların belli elektrik yüklerine sahip oldukları keşfedilerek eksi ve artı yükler taşıyan parçacıklar ön görülüyor ve bu parçacıklar elektron ve proton olarak adlandırılıyorlar.

Sonra Moseley bu elementlerin x-ışığı dalga boylarını incelerken atomların kütlesi ve dalgaboyları arasında bir ilişki olduğunu fark ediyor. Mendeleev'in kütlesine göre sıralayıp numaralandırdığı atomların bu numaralarının aslında fiziki bir karşılığı bulunduğu anlaşılıyor.

En sonunda da atomların elektriksel özellikleri ve kütleleri arasındaki ilişkiyi bir dengeye oturtan nötr parçacıklar teorize edilip Chadwick tarafından bu parçacıklarca üretilen radyasyon saptanarak varlıkları kanıtlanıyor.

Atomun kütlesi, elektriksel tepkileri ve yaydığı radyasyon doğrudan ölçülebilir hale gelince gerisi matematiğe kalıyor.
  • akhenaten  (26.11.24 00:30:56 ~ 00:32:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.