[]

Disleksi ya da degil

Selamlar,
Cocukken bir sorun yasamazken ozellikle hatirladigim kadariyla 25 yasindan itibaren konusma basta olmak uzere bazi sorunlar yasamaya basladim. Su an 39 yasindayim, doktora gittim mr ve norolog onerdi ve disleksi teshisi alip almadigimi sordu. Almadim cunku daha once doktora gitmedim, kendim baktigimda da ozellikle cocukken sorun yasamadigim ve belirtilerin bircoguna sahip olmadigim icin bu hastaligin uzerinde pek durmamistim.

Ozetle, yer yon bulma, harita, tarih takibi, organizasyon, matematik, okul basarisi, yazma vb konularda gayet iyiyim.
Sorun ise, konusma (surekli kelime karistiriyorum, kelimeleri hatirlayamiyorum ve her cumlem hatalarla dolu), okuma (her cumleyi 3 kere basa donup okuyorum, kitap okumak sonsuz bir eziyete donuyor), dinleme (ayni kitap okuma gibi filmleri de surekli basa alarak izleyebiliyorum yoksa anlamiyorum hissi var).
Ayrica hafiza sorunlari yasiyorum. Gecmisi de hatirlamiyorum, cocuklugum hic yok mesela, ama yakin gecmisi de hatirlamakta sorun yasiyorum.

Gercekten kafam karisti, ben demans alzheimer baslangici mi diye korkuyorum acikcasi. Disleksi gec yasta baslar mi, ve belirtilere bakinca disleksi olan insanlarda benim yukarida saydigim ve iyi yaptigim seyler de sorun olabiliyormus.
Sonucta mr ve doktor randevusu alacagim ama belki benzer sorun yasayan ya da disleksi olanlar yorum yaparlar diye buraya da yazmak istedim. Simdiden yorumlar icin tesekkur ederim.

 
hocam ben senın tam zıttınım yer yon bulma, harita, tarih takibi, matematik, okul basarisi, vb konularda cok kotuyum. diger konularda ise cok basarılıyım.

ben ne oluyorum?
  • Zetnikov  (06.11.24 15:06:22) 
allah korusun ne demansı alzheimerı, öyle en kötüsünü düşünmeyin. nöroçeşitliliğe sahip biri olabilirsiniz.

travmatik bir çocukluğunız olduysa, ihmal edilmiş bir çocuksanız hatırlamamak normalmiş. ben de çocukluğumu iyi hatırlamıyorum, araştırırken öğrenmiştim. bir şeyi tekrar tekrar okumak, algılama zorluğu da beyin sisinden, depresyondan, uzun zamandır yoğun strese maruz kalmaktan olabilir. ben d vitamini, sitikolin gibi takviyeler alıyorum ama size en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapar.

çok ama çok fazla insanın deneyimlediği şeyleri deneyimliyorsunuz, endişelenmeyin.
  • visnebahcesi  (06.11.24 15:42:23) 
@visnebahcesi tesekkür ederim biraz rahatlattiniz. aslinda doktorun da ilk tepkisi depresyon ve stres oldu. ama tabii bakalim dedi ve mr'a yönlendirdi.
dediginiz gibi bir cocukluk gecirmedim, ailem de ilgiliydi, acikcasi travmatik bir durum olmadi.
ama depresyon stres, ayni anda cok sey düsünme yapma, üstümdeki yükler vs galiba dediginiz beyin sisi benzeri bir durum olabilir..
  • kaputt  (06.11.24 16:39:08) 
valla eş dostla konuşuyorum da anksiyeteden, depresif hissetmekten, hafızasının kötüleştiğinden, odaklanamamaktan şikayet etmeyen az. stresten sapır sapır dökülüyoruz ülkece.


  • visnebahcesi  (06.11.24 16:45:32) 
kelimeleri bazen farklı söylüyorum 8 10 senedir. yani misal çatal diyeceğim, alakasız bir kelime çıkıyor ağzımdan, telefonu versene gibi bir şey diyorum bilinçsizce. bazen çatal diyeceğim ama diyemiyorum. çatalı gösteriyorum, "kaşık gibi ya pençeli hani off" diye ufak krizler yaşıyorum. bende yön bulma berbat, 37 yaşındayım, sağ solu bile karıştırırım sürekli. okul hayatım iyidi, matematik, anlama yüksek. kitap okurken yok.

sizce bu durum nedir, disleksi mi, nörolojik mi, psikolojik mi?
  • semenderr  (09.11.24 13:05:26 ~ 13:07:32) 
@semenderr tamamen ayni durum, kelimeyi cikaramama, yerine alakasiz bir kelime koyma. anlattiginizin tipatip aynisi.
ama mesela benim yer yön cok cok iyidir. okulda matematik okuma hic sikintim yoktu. ama son bir 10 yildir (aslinda tam konusma sikintisinin baslamasina denk geliyor) okumada sikintim basladi.

bence disleksi degil. cünkü anladigim kadariyla disleksi cocukluk döneminde cikiyor ve okulda zorluk yasiyor cocuklar. böyle ileri yasta ciktigina emin degilim.
nörolojik mi bilmiyorum, tam da bunu elemek icin beyin mr'i istedi doktorum. iki hafta sonra randevum var. ben oradan bir sey cikacagina inanmiyorum. ama bilemeyiz tabii..

bence psikolojik olmasi cok olasi. bu durumu sormaya anlatmaya baslayinca, o kadar cok arkadasim bende de aynisi var dedi ki sasirdim. doktorun ilk tepkisi de 'bu stresten oluyor'du. O yüzden psikolojik olabilir diye düsünüyorum. stres yorgunluk yogunluk. ama hic de gecmiyor.
benim iste diger mantikli aciklamam acaba alzheimer vb bir sey baslangici mi. O nedenle doktor mr temiz cikarsa nörolog önerdi, belki onunla devam edebilirim. Bir gözükmekten zarar cikmaz.

buraya da sonucu yazarim bir sey cikarsa.. ama ne oldugunu anlamak bile uzun bir sürec olacak gibi..
  • kaputt  (14.11.24 11:12:26 ~ 11:13:57) 
Hocam disleksi tanısı olan çocuklar bazı şeyleri karıştırır mesela "el" hecesini "le" diye okur "le hecesini "el" diye okur. b ve d harflerini karıştırır 4 ve 7 sayılarını karıştırır.sonra büyüdükçe kaybolur ama bazı şeyler kalıcı olabilir.

senin saydığın sorunlar brain fog yani beyin sisi olabilir. Demans alzheimer biraz ağır. mesela işten eve dönerken yolu hatırlamadığın, unuttuğun oluyor mu?
  • komando kani var bende  (14.11.24 12:57:45) 
selamlar, yok dediklerinizin hicbiri yok.
benim konusmada kelimeleri hatirlayamama, bir kelimenin yerine benzer baska kelime koyma. okuma dinlemede takip edememe gibi durumlar oluyor.
zaten ben de sonunda yorgunluga karar verdim. kafamda yüzlerce sey var. bir de cok hizli konusuyorum. ciddi bir sey olmadigini düsünüyorum. doktor de stresten olur dedi.
bu arada önlem amacli mr cekilde o da temiz cikti.
  • kaputt  (19.12.24 10:55:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.