[]

Kumaş kalitesi nasıl anlaşılır?

Selamlar, sürekli bahsedilen kumaş kalitesini nasıl anlayabiliriz? Her türlü markadan neredeyse alışveriş yapıyorum, aynı markanın bazı tshirtleri, gömlekleri bile aynı zaman içerisinde yıpranmada farklılık gösterebiliyor.
Bahsettiğim markalar, lcw, defacto, zara, lacoste, mavi gibi çeşitli markalardan aldığım ürünlerden bahsediyorum.
20 senelik adidas montum var ilk günkü gibi sağlam ama 2 sene önce aldığım eskidi gitti.
Kısacası kaliteli kumaş dediğimiz bu olayı biz tüketiciler nasıl anlayacağız?

 
Bu kumaş kalitesiyle değil daha çok planlı eskitme uygulamasıyla ilgili bence. 30 yıl öncesinin pamuklu nevresimleri ile bugünkü pamuklu nevresimler arasında dağlar kadar fark var, sorsan ikisi de pamuklu ama biri daha sağlıklı, daha bozulmamış olduğu için daha sağlam. Yoksa kumaş kumaştır kaliteli olanını ellerin parmakların hemen cart diye anlar.


  • muhayyer divan  (04.11.24 23:11:29) 
Dokunarak anlayabilirsiniz. Sağlam malzeme tok bir his veriyor, kötü malzeme bozulacağını hissettiriyor. Aynı zamanda dikişler de önemli, eğer dikiş yerlerinden sağa sola ipler çıkmışsa, dikiş simetrik ve sağlam değil de ipler birbirine karışmış gibi görünüyorsa kötüdür.

Kaliteli malzemeye dokununca yumuşak, tok, elastik bir his verir. Kalitesiz malzeme sert, içi boş, kurumuş, pürüzlü sanki kurumuş yaprak gibi bir his verir.

Dokunarak anlamıyorsanız etiketten malzeme oranlarına da dikkat edebilirsiniz. Doğru oranlar nasıl olur bilmiyorum ama bakıp öğrenebilirsiniz.
  • akhenaten  (05.11.24 09:29:07 ~ 09:29:51) 
Ben terzilerin olduğu sayfaya sordum bunu bir çoğu artık kaliteli kumaş üretilmediğini düşünüyorum. Önceden çok güzel fabrikalar varken kapatılmış. Bazılarıysa iyi kumaş üretildiğini düşünüyor. Bunlar tayyipçi. Burda bile ayrışmışlar.

Biri de kumaşı yak naylon gibi yanar kalitesiz olan demişti. Tabi adidas montunun ucunu yakacak halin yok ya.

Ben 4 senedir ufak dikişler yapıyorum. İsimler epey ezberledim. En iyi bildiğim. Şardonlu var iki ve üç iplik oluyor. Üç daha kalın. Bunlardan sweet ve eşofman yapılıyor kışlık.

Poplin var nevresimin pamuklu olanı. Naylon olanın içinde yorgan toparlanıyor.

Penye var iç giyimde.

Kapitone var şişme yelek ve mont yapılıyor.

Kaşe kumaş var. Pardesü yapılıyor.

Bunların hepsinin içinde naylon ve daha kötüsü petrokimya karışımlı ipler olabiliyor.

Ayırt etmesini sadece usta bir terzi yapabilir demişti hocamız. İyi zeytinyağı gibiyse.

Dokuma ve örme kumaşlardan dokuma olanları daha sıcak tutuyor.

Kumaşlarla ilgili çok güzel bir projem var. İnşAllah.
  • sanemkk  (05.11.24 09:42:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.