[]

B2B kontrat - vergi hesapları - siz olsanız ne yapardınız?

ltd şirketim var.
bir işyeirnden aylık brüt 5000 usd'lık bir teklif aldım. şirket yurtdışında, yani faturayı "ihracat hizmeti" kapsamında keseceğim için kurumlar vergisinden %80 istisnam olacak.

ancak bu parayı kendi şahsi hesabıma da aktarmam gerekecek bir şekilde. kâr payı alarak olabilir, huzur hakkıyla olabilir vs. haliyle çıkarırken ciddi bir gelir vergisi ödüyor olacağım.

gider gösterebileceğim şeyler de var tabi ki, ama bu 5000 usd'nın taş çatlasın 2000 usd'sini gider gösterebilirim gibi geliyor. haliyle kalan 3000 usd'yi kendi hesabıma aktarırken vergi ödeyebiliyor olmam alzım. (bunu daha optimize hale nasıl getiririm bilmiyorum. ev kirasını faturalandırabilirim vs. belki)

1. ama siz olsanız ne yapardınız? benim için normale 5000 usd'ye yakın "net gelir" yeterli olabilir anca, bu şartlard sanırım gelirim 4000 usd'lere kadar düşer gibi düşünüyorum.

2. sizce vergi sonrası kazancım en optimumda ne seviyede olur? ortalama net gelirim ne gibi düşünemliyim?

 
yani pazarlıkla 5500-6000 arası bir rakama çıkmalarını isteyebilirim, reddedebilirler, etmeyebilirler, bilmiyoruö.

şuan hali hazırda bir yerle çalışıyorum bu arada, orayı bırakıyor olacağım bu durumda. (ama kısa zamanda yollarımızın her halüarda ayrılacağını düşünüyorum. o yüzden iş arıyordum. 1-2 ay içinde bence yollarımız ayrılacak kesin)

mevcut işimde net 4750 usd civarı gelirim var.


-----

mevcut işimdeki iş tanımımdan memnun değilim. baskı çok az, sorumluluk çok az ama asla tatmin olmuyorum yaptığımız işten.

yeni işimde sorumluluğum çok artacak, yapabileceğim çok şey olacak, değiştirebileceğim çok şey olacak. daha stres olacağım, daha çok çalışacağım ama daha çok tatmin olacağım gibi hissediyorum.
  • whatdreamsnevercome  (28.10.24 22:17:45 ~ 22:18:36) 
mali müşavirin destek olmuyor mu bu konularda? adamlar taş mı yesin :)


  • gabe h coud  (28.10.24 22:20:55) 
ya bir de şey soracağım; bu işi şahıs şirketi açıp öyle yapsam ciddi bir avantajı oluyor mu?


  • whatdreamsnevercome  (28.10.24 22:25:49) 
şirket açmadan fatura kesmeden bir sözleşme ile maaş ödemesi olarak alabilirseniz ve size ödenen maaş ilgili yabancı şirketin yurtdışı gelirlerindense gelir vergisi çıkmaz. yok illa fatura kesecekseniz mutlaka mali müşavirle görüşün, bin taklası var.

GVK’nın 23. maddesinin 14/a bendi, Türkiye’de işyeri veya kanuni merkezi bulunmayan yabancı işverenlerin, döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden muaf olduğunu belirtir. Ayrıca, 147 Nolu Gelir Vergisi Tebliği’ne göre, yabancı firmaların Türkiye’deki personeline döviz olarak ödediği ücretler, işverenin yurtdışındaki kazançlarından ödenmeli ve Türkiye’de elde edilen kazançlarla ilişkilendirilmemelidir. Bu şartlar sağlandığında, ücretler Türkiye’de gelir vergisine tabi olmaz.

legal.com.tr:~:text=GVK'nın%2023.%20maddesinin%2014,gelir%20vergisinden%20muaf%20olduğunu%20belirtir.
  • awlmi  (29.10.24 01:10:11) 
Estonyada şirket kurarsanız sadece %20 vergi ödüyorsunuz diye biliyorum. Bir araştırın. Zaten banka hesabınız kredi kartınız oluyor oradan harcarsınız.


  • enteg  (29.10.24 07:33:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.