[]

yeni edevlet numarasi talep etme hakki

veri sizintisi malum. hepimizin bilgileri firmalarin, hackerlarin, dolandiricilarin elinde.

panellerde tckimlik no ile aratma yapildigi icin herkese boyle bir hak verilmesi bence gerekli. ne dusunuyorsunuz?


 
o çalınınca ne olacak?


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (22.10.24 16:39:25) 
Yenilerinin de ifşa olmayacağının bir garantisi olmadığı için ben çok da gerekli görmüyorum.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (22.10.24 16:40:05) 
Yenisini de çaldıracaklar + 1


  • parka  (22.10.24 17:16:30) 
bahsettiğiniz numara mevcut kütüğünüze bağlı bir tür tanım numarası.

değiştirilebilir bir numara olarak tasarlanmadı. değiştirilebildiğini bile kabul edersek geçmişe dönük işlemlerle ilgili bağıntı kurulması gerekeceğinden ve elbette kopukluk, kurumlar arası bilgi eksikliği yaşanmaması için bu bağıntı kurulacağından yine değiştirmek bir çözüm olmayacak.

önemli olan kurumların veri güvenliği ve kvkk konusunda üzerine düşeni yapması.

soyadı kanunu dediğimiz şey aslında soyadından ziyade hane adı kanunu. o haneden gelenleri tanımlamak için oluşturulmuş ikinci ad.

normalde buenosdias kimdir diye sorduğumuzda;

örn; izmir ili, tire ilçesi, akkoyunlu köyü, 5. cilt, 7. hane, 25. birey sıra nolu, ali'den olma, ayşeden doğma buenosdias dememiz gerekli.

1934 soyadı yani hane adı kanunu çıkınca devlet duyuru yaptı. her hanenin en yaşlı erkeği çıksın gelsin 2 sene içinde bir soyadı beğensin. yok gelmezseniz ben kafama göre vereceğim dedi. senin hanendeki en yaşlı erkeğe dediler ki senin bundan sonra soy adın "yılmaz"

izmir ili, tire ilçesi, akkoyunlu köyü, 5. cilt, 7. haneye kayıtlı herkes (1934 senesinden önce ölenler de dahil) soyadı oldu yılmaz. sen de oldun buenosdias yılmaz.

1977 mernis projesini hayata geçirdiler. önce amaç nüfus sayımını engelleyip hızlıca insan saymak. o zaman bilgisayarlar yeni çıkmış. biz bunu bilgisayarlarla yaparız dediler. tabii bütçe yok hadi bütçe olsa bilgisayardan anlayan adam yok.

1990'ların başından başlayarak yanlış doğru herkese bilgisayara aktardılar. buna kütük defterine ilk kayıt olan her kimse (dedenin dedesi hatta dedenin dedesinin babası) o bile kaydedildi. 2000 senesinin 28 ekimi 29 ekime bağlayan gece o gün itibariyle ölmüş yaşayan farketmeksizin 120 milyon vatandaşa kimlik numarası verildi.

kimlik numaraları rasgele verilmedi. luhn algoritması gibi belli matematiksel sağlama doğrulaması var. ve senin kimlik numaran rasgele değil, dedenin dedesinin (1. birey sıro no) almış olduğu kimlik numarasının 25. basamağına göre alıyorsun çünkü o birey sıra numarasına sahipsin.

bu algoritmayı bilen birkaç dakika içinde senin kütüğüne kayıtlı herkesin hatta gelecekte doğacak evladının bile kimlik numarasını hesaplayabilir.

ben kimlik numaramı herkese veriyorum çünkü şahıs şirketim için aynı zamanda kullandığım vergi numaram.

önemli olan kimlik numaranın bilinmesi değil. veri güvenliğinin sağlanması ve ilgili görevlilerin kvkk kanunu adı gibi bilip ona göre hareket etmeleri.
  • phonex  (23.10.24 02:46:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.