[]

İstanbul'da "%10 servis ücreti" standart bir hale mi geldi?

Merhabalar

1.5 sene sonra ilk kez İstanbul'a geldim 2 gün önce. Büyükçekmece'de kıyı istanbul diye bir avm tarzı yere gittik. Happy moon's ta 2 kahve içtik ve öderken hesaba otomatik %10 eklendiğini gördüm.

Sorduğumda istanbulda bu tarz (avm demeye çalıştı sanırım veya muadili restoranlarda) yerlerde bir süredir standart olduğunu söyledi çalışan arkadaş.

Bu doğru mu?

 
doğru


  • ala09  (15.10.24 16:16:20) 
ben de bir çok yerde görmeye başladım

menüde yazmayıp fişte görmek hoş değil.

ama bahşiş bırakmıyorum öyle olunca. garsonlar da mutlu değilmiş. servis ücreti tüm personele gidiyor diyor. bahşiş sadece garsonlara kalıyordu vs dedi bir tanesi.
  • jülsezar  (15.10.24 16:28:10) 
...


  • sanemkk  (15.10.24 16:39:10) 
Standart falan değil. Böyle sabit müşterisi olduğu için geçiren yerler var ama. Evime yakın bir barda vardı böyle bir mekan. Bir daha gitmedim. Geçen gün arkadaşlar ile gittim. Kalkmış sistem. Önceden belirtilmemişse ödemem. Ödemeyin. Maliyeye söyleyin. Bahşiş verecekseniz de uğraşmak istemiyorsanız bahşişe sayın isterseniz.


TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
---
Sipariş edilmeyen mal veya hizmetler

MADDE 7- (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

(2) Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.



FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ
---
Tarife ve fiyat listesi

MADDE 8 – (1) (Değişik:RG-19/12/2023-32404)(3) Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur.

(2) Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.
  • nawar  (15.10.24 17:50:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.