[]

amatör fotograf ve video cekıyorum sizce dogru yolda mıyım?

bır kac haftadır cekım yapıyorum en kalıtelı yaptıgım cekım ayarı su bılıyorum amatorum ama dedıgım gıbı foto yada vıdeo cok kalıtelı cıkıyor o yuzden herseyı manuel ayarlayıp profesyonel kasma ıstegım de gıttı uzun vadede

aperture priority secıyorum
dıyaframı en dusuge alıyorum
ıso whıte balance vs ayarları auto yapıyor

kalıte ayarları maxlıyorum

portremsı cekımde sıngle shot yapıyorum
vıdeo da contınuous af shot yapıyorum


bu sekılde guzel cekımler yapıyorum (bana gore)

ne yapayım manuel cekım ıcın yardırayım mı makınanın hesaplaması hatasıza yakın gıbı geldı cok guzel. her defasında ısıgı ıso yada beyaz dengesını nasıl ayarlıcam bılemıyorum

 
aperture veya shutter priority çekip geç ikisiyle birden uğraşmana gerek yok FAKAT:

1- aperture/diyafram ile alan derinliğini belirlersin. En düşüğe alıp geçiyorum deme. Ne istediğini bil, ona göre tercih et. Sen arkası flu şeyler seviyorsun portrede vs. okey.

2- hızlı bir şeyi yakalayamak istediğinde veya tam tersi uzun pozlama gece arabaların ışıklarının izini çekmek istediğinde vs. bu sefer shutter priority'e alıp shutter'ı ayarlaman lazım.

white balance, eğer raw çekiyorsan pek önemli değil. Jpeg ise doğru yap. Ama aynı mekanda çektiğin fotolar benzer görünsün diye bi ayar çeksen iyi olur. Makinede kelvin ayarı varsa onu gir(çok basic Canonlarda yoktu mesela), yoksa beyaz kağıt/duvar/bilmemne göster.

Yani manuel ayarları eziyet için değil, istediğin şeye ulaşmak için kullan. Mesela diyafram veya shutterı ayarladın görüntü istediğinden karanlık(veya aydınlık) çıktı, bu sefer poz telafisi denen şeyi kullanıp makineye "daha parlak/karanlık çek" demen lazım. Manuelde elle yapacağın şeyi sen makineye söylüyorsun, o hangi ayar otomatikse onu oynuyor.

ISO'yu auto yapma. Makinenin sensörü neye izin veriyorsa ona göre bak (eski makineler 800 isoda bile kötü olabilirken yeni sensörler 6400'de temizce foto çekebiliyor) Çok daha spesifik bir bilgi ama amatörler iso ne kadar düşük o kadar iyi sanıyor, gren açısından evet ama sensörün hassasiyeti açısından her sensörün optimal bi aralığı var. Mesela Fuji'ler 640 isodan sonra daha çok dinamik aralık sağlıyor. (daha parlak ve daha karanlık yerlerden alacağın detay gibi düşün)
  • nhk ni youkosu  (11.10.24 20:04:44) 
@nhk ni youkosu

kardeşim klavyene saglık cansın

suan ogrenıyorum sadece sorun sukı

ısık ıso konusunda hocam anlamıyorum suan yanı bana makınanın kararı daha mantıklı gelıyor suan gozum ısık ve ısoyu ayırt etmede ıyı degıl
  • Zetnikov  (11.10.24 21:20:55 ~ 21:36:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.