[]

kredi kartı

hayatımda ilk defa kredi kartı çıkartmam gerekiyor. çünkü toefl'a gmat'e falan gireceğim ve maalesef ücretleri sadece kredi kartıyla yatıyormuş. bir de yurtdışındaki okullara master başvurusu yapacağım. onlar da başvuru ücreti istiyorlar. o da kredi kartıyla ödeniyor. elimiz mecbur yani artık. fakat bu konuda çok yüzeysel bir bilgim olduğu için bazı sorularım olacak:

1- bu sınavlar için master card ve visa geçiyormuş. hangi bankalar verir bunları? herhalde bunlar en genel geçer kartlar ama gene de sorayım dedim.

2- dediğim gibi ben bunları bu tip online başvurularda kullanacağım. kartı alır almaz hemen yapabiliyor muyuz bu işlemleri? yoksa ekstradan bir şey mi gerekiyor? ben "kartı online işlemlere açtırma" diye bir şey duydum. öyle mi hakikaten de? sanal kart diye bir şeyden bahsediliyor mesela. bu tip başvurularda o mu lazım yoksa?

3- diyelim bugün kartla bir şey aldım ya da bir şey ödedim. son ödeme tarihi ne zaman oluyor bunun? kaç gün mühlet var?

4- bir de kart borcunu ödemek için illa ekstrenin gelmesini mi beklemek gerekiyor? bugün yaptığım harcamayı hemen yarın ödeyebilir miyim mesela?

5- genelde yurtdışı işlemleri için kullanacağım da dolar olarak gidecek para. bu durumda ona özel bir kart mı çıkartmak gerekiyor? yoksa bir kredi kartıyla ister tl ister dolar olarak harcama yapabilir miyim?

6- peki dolar olarak harcama yaparsam borcunu da dolar olarak mı ödemeliyim? yoksa türk lirası olarak kaça tekabül ediyorsa o kadar ödesem olur mu?

7- bankalar yıllık kart aidatı alıyorlar. peki en az hangisi alıyor? bir de, bu çok mu önemli? tamam insan parasının gitmesini istemez ama yıllık bir şey ve bankanın hizmeti iyiyse tolere edilebilir gibi geliyor.

8- halihazırda hesabınız olan bir bankadan kredi kartı almanın bir avantajı var mıdır? mesela o bankadan para çekip öbürüne borcu yatırmaktansa direkt o hesabınızdan gene aynı bankadaki kredi kartınızın borcuna transfer yapılamıyor mu?

9- bir de dediğim gibi seneye yurtdışına master için gitme durumum var. bu kredi kartını orda da kullanabilir miyim? mesela amerikada şubesi olan bir türk bankası olsa?

10- ve son olarak, hangi bankayı tavsiye edersiniz? bunların ışığında ya da bunlardan bağımsız olarak.

 
1- hepsi
2- karti alicna bankayi arayip sifre vs actiriyorsun. sanal kart da acarsan iyi olur evet online subenin kullanmasi basit zaten.
3- karti alirken kendin belirliyorsun hesap odeme gunu 20si olsun ornegin
4- odersin
6- hayir o anlik kurdan cevrilir
7- bilmiyorum. ogrenci oldugum icin aidat odemiyorum ben.
8- avantajli olur evet havale parasiyla ugrasmazsin
10- garantinin her atmsinde para yatirma olayi var ve gercekten bol bonus veriyor. is bankasi ise en cok subesi bulunan banka.
  • erich  (12.07.10 23:46:23) 
1- butun bankalar ya mastercard ya visa verirler arada fark yok senin icin
2- kart eline gecer gecmez kullanmaya baslayabilirsin online bankacilik kartla alakasiz birsey ama yine de basvuru sirasinda kullanmak istiyorum de sonra basin agrimasin.
3- kart basvuru sirasinda bir aralik belirtmis olmalisin o aralikta herhangi birgun olur kartin eline gecince soylenir zaten hesap kesim tarihini.
4- beklemene gerek yok internet bankaciligini kullanirsan ve hesabinda da para varsa dakikasinda odersin
5- ayri karta gerek yok dolar o anki kur uzerindne cevrilip hesabina turk lirasi yansitilacak ya da dolar olarak yansitilacak borcun
6- borcun turk lirasi olarak gelir genelde ama bazi bankalar dolari da ayri tahsil edebiliyorlar (or: hsbc)
7- itiraz edersen almiyorlar koyun olursan hepsi alir. alacaklarsa kapatin lan hesabimi de bak nasil aman efendim diyorlar.
8- internet bankaciliginda zaten butun hesaplarin gozukur o hesaptan buna digerina aninda aktarabilir borc odeyebilirsin
9- kredi kartini kullanabilirsin subesi varsa havale yaparak borcunu odeyebilirsin ama cok umutlanma kesinti yapilir havale oldugu icin oradan yeni kart almak daha karli gelir.
10- taksit felan derdinse yapikredi, is bankasi, garanti birisini tercih et derdin degilse finans haric istedigini sec. finans cok pis kafa siker. ben is bankasini kullaniyorum gayet de rahat. gecikince evi arama gibi birsey olmadi simdiye kadar.
  • lpgli tosbaga  (12.07.10 23:55:57) 
1) her banka verir (istisnalar varsa bilmiyorum, varsa da oradan almayın).

2) yapabilmeniz gerekir. sanal kart tercih ederseniz kullanabileceğiniz bir seçenek. sadece yapacağınız işlem tutarı kadar limit belirler ve işlem yaparsınız.

3) ödeme tarihiniz kartı almanızla ilgili diyil. kartınız ekstresinin ne zaman kesileceği ile ilgili, bunu da seçenekler arasından belirlersiniz. mesela ekstreniz 5 gün sonra kesilecekse bugün yaptığınız alışveriş o ekstreye girer (olağanüstü durumlar hariç). ödeme tarihi genellikle ekstre tarihinden 10 gün sonradır. eğer ekstreniz bugün kesilmişse, yarın yapacağınız alışveriş bir dahaki ekstrenize yansır ve yaklaşık 40 gün ödersiniz. ekstre tarihini fatura kesilme tarihi, ödeme tarihini fatura son ödemesi gibi düşününün.

5) öderseniz borcunuzdan düşer. erken ödemenize engel yok.

6) karşı taraf borcu usd olarak bankanıza geçer ve bankanız kendi kurundan çevirir, bunu dışında komisyon vb. var mı bilmiyorum, bankadan bankaya da değişebilir.

7) ziraat'in uygun diye hatırlıyorum. maximum kredi kartı var, taksit filan oluyor. banka hizmeti müşterisi olduğunuz için vermek zorunda. zaten onlara müşteri olarak kar ettiriyorsunuz, öpüp başlarına koysunlar.

8) daha hızlı alabilirsiniz. transfer yaparsınız tabii, atm ve internet bankacılığından.

9) kullanırsınız.

10) çok da büyük fark olmaz sanırım. ben yapı kredi, hsbc ve ziraat kullandım. fazla sayıda olmasından bir fayda görmediğim (gelirimi katlayacak kadar alışveriş yapma manyaklığım olmadığı) için diğerlerini kapatıp sonuncuyla devam ettim. 2-3 yıldır sorun yaşamadım.

edit: sınav cevap kağıdı dolduruyormuşum gibi geldi, ama şanslısınız bu kadar soruya birden fazla kişi cevap vermiş üşenmeden :)
  • uyuklayankedi  (12.07.10 23:57:12 ~ 23:58:14) 
yapı krediden kart aldığınızı varsayarak cevaplamaya çalışıcam,

1. zaten kredi kartları ya master olur ya da visa başka yok çünkü nerden alırsanız alın bunlardan biri olacak
2.kartı aldığınızda hemen internet üzerinden kullanım yapabilirsiniz dha sonra isterseniz internet ve mail order için kpatılabilir ama daha güvenli alışveriş yapmak iisterseniz internet bankacılığndan hemen bir sanal card da oluşturabiliyorsunuz

3.ykb için hesap kesim tarihinizden 10 gün sonrası son ödeme tarihiniz olur

4.ekstrenin gelmesini beklemenize gerek yok örn. 100 tl lik harcama yaptınız karta hemen 100 tl yatırıranız borç sıfırlanmış olacağından dönem borcu oluşmaz

5. kredi kartınızla yurtdışından da alışveriş yapabilirsiniz eksrta bir karta gerek yok

6. zaten yaptığınız harcama tl ye çevilmiş olarak ekstrenize yansıyacağı için dönem borc miktarını ödemeniz yeterli olur

7. diğer bankalar hakkında bilgim yok ykbde kart çeşidine göre 40-50-55 gibi deişiklik gösterebiliyor ancak ilk yıl yansıtmıyorlar

8. hesabınızın olduğu bankadan başvuru yaparsanız onaylanma şansı yüksek olduğu gibi vereeceğiniz otomatik ödeme talimatıyla kart borcunun hesaptan ödenmesini sağlayabilirsiniz

9. yurt dışında master ve visa logolu bütün mağazalardan alışveriş yapabileceğiniz gibi anlaşmalı banka atmlerini de kullanabilirsiniz

10. ben ykb hakkında bilgi verdim world kart baya avantajlı bir karttır...diğerlerini de araştırıp ona göre karar verebilirsiniz
  • yazbitmesinsipidikterlikdolabagirmesin  (13.07.10 00:00:02) 
citibank illaki madem amerika şubeli istiosun


  • K_U_Z_E_Y  (13.07.10 00:04:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.