[]

Ev kiralama - vergi sorunları

Merhabalar,

Bizim bir evimiz var yakın zamanda birileriyle anlaştık ve kiraya vereceğiz. Tutacak olan kişiler yabancı ve ödemeyi çalıştıkları şirket direkt hesabımıza senelik olarak döviz şeklinde gönderecek. Tutar epey yüksek ve haliyle sanırım vergisi de yüksek oluyor. Bu ödeyeceğimiz vergiyi bir şekilde düşürmenin yolları nedir, muhasebeci olan bu işlerden anlayan birileri ufak da olsa yol gösterirse çok sevinirim. İstediğim şey yasadışı bir şekilde vergiden kaçmak değil, misal eğitim giderleri ve sağlık giderleri vergiden düşülebilir deniyor. Bunun ne demek olduğunu anlayamadım. İlk defa bir yeri kiraya vereceğiz ve vergiyi nasıl ödeyeceğiz onu bile bilmiyoruz. Bunun gibi şeyler. Teşekkürler.


 
İzleyen yıl (2025) mart ayında beyanname vereceksin. Kendin de kirada oturuyorsan gerçek gider yöntemini değil ise götürü gider yöntemini seçeceksin. Zaten belirli bir tutar istisna ama kira, faiz, maaş gelirlerin toplamı açıklanacak tutarda yüksek ise istisna tutarı kullanamıyorsun.

Senelik almış olman önemli değil dönemine ayırman lazım. Örnegin 1 ekimde kira başlayacak ama sen 12.000 usd aldın. 2025 mart ayında 3.000 USD üzerinden beyanname vermelisin.

Ayrıca toplam elde edilen gelir matrahının yüzde 10'u kadar, senin eşinin veya çocugunun saglık ve eğitim faturalarını gider olarak düşebilir daha az vergi ödersin.


intvrg.gib.gov.tr

bu adrese bakmalısın.
  • liberal  (24.09.24 17:25:08) 
Bu arada yanılmıyorsam döviz ile kiralama yapmak yasak.

kulacoglu.av.tr
  • liberal  (24.09.24 17:32:04) 
kirayi doviz ile almayin. tl ye cevirip atsinlar size, cezasi var.


  • die fetten jahre sind vorbei  (24.09.24 18:13:47) 
firma da yabancı ve kişiler de yabancı, buraya yerleşik değiller o yüzden emlakçı dövizde bir sorun olmadığını söyledi. sözleşmeli olarak gelecek, kalacak ve 2 sene sonra gidecekler. bu konuyu avukata sorduk ve sorun olmadığını öğrendik ama tekrar bakacağım teşekkürler.


  • zozjotejmnk  (25.09.24 01:42:57) 
Kiracı yabancı bir kişi ise, Türk vatandaşı değilse, döviz bazlı kiralama yapabilirsiniz. Sıkıntı yok.


.
  • kartallar yuksek ucar  (25.09.24 08:55:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.