[]

tahliye davası 2 soru

5 yılını çoktan doldurmuş olan kiracıma tahliye davası açacağım. kendim oturmak istiyorum artık. bu davaların 1buçuk-2 yıl sürdüğünü biliyorum, prosedürü hızlandırmak için ne yapmalıyım deneyimi olan var mı? bir yol var mı hızlandırmak için? davayı kazanırsam da bu 2 yıllık süreçte başka yerde oturmak zorunda kaldığım için ödediğim kiraları da davalıdan (kiracımdan) talep edebilir miyim?




 
ilk önce kendim oturcam çık diye noterden ihtar çek. çıkmazsa dava aç.


  • jelly bear  (18.09.24 13:20:24) 
Bu konuda tecrübeli bir avukat bulursan işlerin çok kolaylaşır. Kiracılar pislik yapabiliyor, ona aynı pisliklikte cevap verebilecek bir avukatla hızlı çözümlere tanık oldum.
5 sene dolduysa rayiç davası açıp kiracıyı yeni yüksek kira ile korkutabilirsin, kendim oturucam diyince zaten hakkın oluyor. Kirayı bir kez be gün bile geç ödediyse oradan gidilebiliyor. Gibi gibi detayları öğrenirse yönlendirir seni avukat.

  • Bruce  (18.09.24 13:30:32) 
rayiç davası açmayı düşünmüyorum çünkü hakim kiracıyı da göz önünde bulundurarak genellikle piyasadan daha düşük bir kira bedeline karar veriyormuş; elime bir şey geçmez diye düşünüyorum. kirasını günü gününe yatırıyor o yüzden oradan da ilerleyemem. açıkçası ben oturmak istiyorum, sanırım başka bir nedeni yok.

o zaman istanbul'da bu konuda yırtıcı bir avukat önerebilir misiniz?
  • eileengray  (18.09.24 13:36:15) 
dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorundasınız yasa gereği. Arabulucu sürecinde anlaşırsanız davaya gerek kalmadan kısa sürede çözmüş olursunuz. Onun dışında hızlandırmanın bir yolu yok.

Davayı kazanırsanız tazminat talep edebilirsiniz etmesine ama kazanmanız pek mümkün değil. Sonuçta sizin ihtiyacınızın samimi olup olmadığını kiracı bilmek ve inanmak zorunda değil. Belki yalan söylüyorsunuz. mahkeme bunu tespit edip kiracının tahliyesine karar verene kadar evde oturmak yasal hakkı. Yasal hakkını kullandığı için tazminat ödetmiyor mahkemeler. hele ki ödediğiniz kiralar kadar ödeme alabileceğinizi hiç düşünmeyin bile
  • dfn4  (18.09.24 13:40:20) 
@dfn4 tabii ki de haklı bulunana kadar kiracı oturmaya devam edebilir ancak ben haklı çıkarsam bunları geçmişe dönük talep edebilir miyim diye sormuştum. teşekkür ederim, sorularıma cevap değil.


  • eileengray  (18.09.24 13:44:26 ~ 13:44:36) 
* Kiracıyla insan gibi konuşup, anlaşmayı deneyin. Gerekirse bir kaç ay kira almayın + taşınma masrafını ödeyin vs. Yoksa çok uğraşırsınız.

* Anlaşamazsanız, arkanız sağlamsa, çevreniz kalabalıksa, korkutarak çıkartmayı deneyin. Biraz hırpalayın. (Tavsiye değildir!)

* Davaların seyri pek çok şeye göre değişiyor ama tahliye 2 yıl civarı sürer. Ancak kiracı ben istinafa götürüyorum derse, orası kara delik. Şu an hala 2020 davalarına bakıyorlardı. 5-6 sene bile sürebilir.

* Kiracıyla aranızda sözleşme varsa, hiç bir şekilde tazminat alamazsınız.

* Tahliye ve kira tespit davalarını aynı anda açabilirsiniz. Kira tespitinin çok caydırıcılığı yok, bu da 4-5 sene sürebilir. Bitince faiz alamıyorsunuz vs. Muadil kiraların %10'u düşük şeklinde oluyor. Her halükarda daha karlı çıkarsınız. Binada kiralar 20 bin TL ise, Kiranız 18 bine çıkar. 5 senelik kira ise, kesin bundan düşüktür.

SON SÖZ: Evinizi kiraya vermeyin!


.
  • kartallar yuksek ucar  (18.09.24 14:03:39 ~ 14:09:27) 
Ben taşınırken ev sahibime yarın bir gün Almanya'dan oğlum geldi, yağmur yağdı çamura battı diye çık diyeceksen ben o kiraci değilim diye konuştum.

Bugüne kadar hiçbir ev sahibinin belirlediği kiraya da itiraz etmedim,%300 artışa bile tamam dedim.

Beni evden çıkarmaya çalışırsanız, öncelikle size konuşmamı hatırlatırım. Yeni taşınacağım evin depozitosu, emlakçı bedeli, taşınma bedeli, eşyaların yıpranma bedeli, bana yaşatacağınız manevi zorluğun karşılığını beklerim. anlaşamazsak parası neyse en yol yordam bilen avukatı tutar davayı uzatması için elinden geleni ardına koymamasını söylerim. Bu süreçte yasal orandan kira zammı yapar devam ederim.
  • kimlanbu  (18.09.24 15:47:54) 
@kimlanbu yazdıklarınız alakasız. 7 yıldan sonra kendi evimde kendim oturmak istiyorum.


  • eileengray  (18.09.24 15:49:39 ~ 15:50:49) 
10 yila kadar kiracinin çikmama hakki var ki mahkemeyi kazansan dahi süreç yine onun lehine olur ve en fazla avukat vekaleti öder enflasyon altinda bir miktar ile


Yapacagin en iyi sey yillik kontrat bittikten sonra 3 ay mühlet taniman ve o sürede kira almayip, adamin tasinma ücretini ve de yeni ödeyeceği depozitosunu karşılaman.

Evet böyle bir zorunlulugun yok ama diger yöntem sana çok daha pahali gelecektir.

Hiç bir kiraci "tabii abi, kontrat biter bitmez hayalet gibi süzülecegim" demez, gerçekçi olmak gerek.
  • Yourcousinmarvinberry  (18.09.24 18:34:27 ~ 18:37:19) 
yıldırma ve korkutma dışında boşa kürek çekersiniz. dava açmakla kiracının kendiliğinden evden çıkmasını beklemek arasında fark yok. dava açınca inada bindirip hiç çıkmayabilir :) bi de avukat parası + sinir stres. benim tavsiyem şu: önce ben oturacağım ihtiyacım var diyip güzelce konuşun, yokuş yaparsa ihtar çekin, yine yokuş yaparsa yıldırma ve korkutma.


  • zeleno  (18.09.24 19:49:01) 
Merhaba, avukatım. Mahkemelerin yoğunluğundan dolayı son zamanlarda ilk duruşmalar bile 6 ay-1 sene sonrasına veriliyor. Davayı kazanırsanız, ödediğiniz kiraları kiracıdan talep edemezseniz.

Önemli bir konuyu da özetlemek isterim. Kira sözleşmenizde önceden ihtar şartı varsa, bu davayı açmadan önce kiracıya ihtar çekmek zorundasınız. Davayı ise kira sözleşmenizin yenilenme tarihinden 1 ay içerisinde açmanız gerekmektedir. Ancak ihtar çekilmişse, dava süresi 1 yıl uzar. Sözleşmeniz ne zaman yenileniyor bilmiyorum ama kiracıyla anlaşmaya varma sürecini uzatıp, süreyi kaçırma ihtimaliniz doğabilir.
  • medusa  (23.09.24 21:11:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.