[]

ev satın alma durumları ve pazarlık konusu

merhaba,

3 ay içerisinde yaşadığım evi boşaltmam gerekiyor ve ev bakıyorum.

diyelim ki bir ev emlakçı tarafından 10x ya da 20x’e satılıyor. pazarlık oranı ne kadar olmalı ve nasıl pazarlık yapmalıyım? ailede bana yardımcı olacak biri yok ve ben sıfır bilgiliyim bu konularda, pazarlıktan da hiç anlamam. emlakçı da ay sonunda zam gelecek diyor ve gerçekten daha önce baktığım evleri sahibinden’de kontrol ettiğimde hepsi dolar/altın sabit olmasına rağmen (?) fiyatlar bayağı artmış durumda.

bilgili biri yardımcı olabilir mi ya, çok yardıma ihtiyacım var.

 
Bana göre bunun bir usulü yok. Son ne düşünüyorsun diyip, eğer senin kafandaki rakam ile fark az ise pazarlığa girersin çoksa zaten yapacak birşey yok.
Nakit ödeyecekseniz eliniz daha kuvvetli olur pazarlıkta

  • spacevan  (16.09.24 14:35:48) 
Emlakçının hiç bir lafına güvenme. O komisyonuna bakar. Şişirmek ister o yüzden fiyatı. Zam gelecek dediğine de inanma, eğer nakit paran varsa pazarlıkta elin güçlü olur. Sahibinden'de ilk başta benzer evlere bakacaksın elbette ama orada da üfürüyorlar fiyatları o yüzden yaklaşık bütçene uygun evleri belirle ve pazarlığa otur. Şu sıralar piyasa durgun, nakit dönmüyor o yüzden denk gelebilir istediğin özelliklerde bir ev. Arkadaşın dediği gibi bunun net bir formülü yok karşılıklı konuşarak istediğin fiyata indirmeye çalışacaksın.


  • messor  (16.09.24 14:55:49) 
çevredeki benzeri daireler ortalama ne civardaysa onlar referans olabilir. eve kendiniz yerleşip uzun süre yaşamak için alacaksanız ve bütçeniz yetiyorsa çok uzun pazarlık sürecine girmeyin. %2-3 ucuza getirmeye çalışırken başkası gelip alır, canınız sıkılır.


  • zakk  (16.09.24 14:59:54) 
3450lik evet 3000 dedim 3200 verdiler kabul etmedik dedi.
hiç öyle sosyal medyadaki pazarlık marjları kadar görmedim.

siz yine de bi %20 alttan teklfi yapın.
  • nuisance2  (16.09.24 15:09:37 ~ 15:09:48) 
emlakçı ve oto galerileri mümkün olduğunca son seçeneğe bırakırım. önce sahibinden bulmaya çalışırım. sonrasında da en temiz yöntem çeşitli sitelerden bölgedeki fiyatlara bakarım. diyelim baktığınız yerde fiyatlar 15x emlakçı 20x diyor mümkün olduğunca 13x veya 14ten fiyatı başlatıp en kötü 15te bitirmeye çalışırım


  • bravoteam  (16.09.24 16:59:57) 
oncelikle emlakciyla konusmayin. emlakcilar ve galericiler meslekleri geregi durust guvenilir insanlar degiller. bu dunyanin her yerinde boyle.

mumkunse sahibinden olarak filtreleyin ve direkt sahislarla konusun. pazarlik konusu da cok fazla faktore bagli. ciddi pazarlik paylari mevcut ama evden eve gore degisir. satmaya niyeti olmayan ama olur da birine bu fiyati itelersek diye fiyat indirmeyen cok kisi var.

satacak adam her zaman okey oldugu fiyatin biraz ustune koyar pazarlik olacagi varsayimiyla. bu ticaret 101'dir. mesela takip ettigim evler var, biri sahibindende 7600'den 7300'e dusurdu fiyati kendiliginden. ilanda da pazarlik payi yok yaziyor. ulan pazarlik payi yoksa o 300 nereden indi. bir de o 7300'de de pazarlik payi var hala.
  • antikadimag  (16.09.24 17:12:51) 
Bunun bir el kitapçığı yok.şu kadar teklif et falan şeklinde de olmaz.

Öncelikle alacağın ev yatırım mı yoksa yaşamayı düşündüğün yer mi bu ayrım önemli.senin denkleminde yaşayacağın yeri seçiyorsun.bu da rakamlardan daha önemli detaylar içeriyor.

Önce hangi mahalle ya da site,kısaca ilk hedefin mahalli belirlemek,sonra orada hoşuna giden ben burda yaşarım dediğin yerleri belirleyeceksin.belirlediğin bölgede bir kaç eve gidip bakacaksın.oda büyüklükleri iyi mi,mutfağı,banyosu sana uygun mu,eve ilk girdiğin an çok önemli ,işte burası duygusu geliyor mu?bu köşedeki büfeden çok acıkıp sar bi tavuk döner konusu değil,

Kendimden çok taze bir örnek vereyim.istanbul avrupa yakası için basın ekspres civarında lokasyon belirledik iki personelin çok yoğun olmadan çalışacakları bir alandı bu.tam istediğimiz yerde bir rezidansta daire bulduk,her şey harika.anahtarı falanda aldım.gittim havasız kalmıştı yer camları açtım.binanın hemen yanında iki tane okul var,aralıksız cocuk çığlığı,hababam sınıfı,mfö müziklerinden zilleri,biri bitip biri başlıyor.az geride inşaat,çivi çakma sesi,o sırada hemen yanındaki cami,high volume ezan.hemen camları kapadım.kapıyı kilitleyip çıktım.bunu ev düşün,okula,mağazalara,camiye vs.çok yakın gel bütün gün bu evde dur.

Kısa öz,önce nereyi istediğini belirle,sana neler,uyuyor,bütçen ne buna uygun alanı hedefine al.eğer bir site olcaksa işin kolay.sitelerin fiyatı aşağı yukarı aynıdır,iki daire arasında fark cephesinden,içindeki malzemelerden farklılaşır oda bugünkü birimle 100k civarı oynar.bunun dışını yakalayamazsın.kelepir teklifde sana ulaşmaz,sen standart alıcısın.

Mahallelerde herkesin malı altın.keyfine göre ister.mümkünse bir esnaf es dosttan destek alın.yasamayı düşündüğünüz yerle sonuçta bir alakanız var ve oradan birilerini tanıyorsunuz,en olmadı gidin bir kaç esnafa sorun,birisi mutlaka ilgilenir.

En olmadı yazarsın buraya o lokasyona yakın,oraları bilen birileri bulunur,
  • duptıs  (16.09.24 18:33:02) 
bu emlakçı kötüleyenlere de ayrı ayar oluyorum.

tam tersine sahibi ile muhatap olmayın, sahibi olduğu zaman alıcı çıkınca fiyatı düşük mü oldu acaba diye kararsızlığa girer, satmaktan vazgeçer, fiyat artırmak ister, kızım/oğlum razı olmadı der der der.

asıl iyi bir emlakçı satışı her iki taraf için de kolaylaştırır, emlakçı fiyat yükseltmez aksine satış olsun diye ev sahibini ikna etmek ister.

not: emlakçılıkla en ufak bir ilgim yok.
  • nuisance2  (16.09.24 23:06:21) 
Ben de bi eve bakıyorum, ev sahibi bir tl bile inmem diyor, normalde o sitede 300-400 bin daha uygun yer bulabilirim ama şerefiye farkını gösterip kendisi de ev alacağından yanasmıyor. Kendim oturup o sitede o bina ve katı begendiğim için 10 bin dolar belki kazıklanacagım ama alacağım.

Begeniyorsan al.
  • liberal  (17.09.24 10:02:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.