[]

araba satıp iş kurar mıydınız?

28 yaşında arge departmanında çalışan elektronik mühendisiyim. 5 yıldır çalıştığım firmada onlarca proje yaptım. tecrübemin yaşımın oldukça önünde olduğuna inanıyorum.

bir fikrim var ve görebildiğim kadarıyla piyasada bu işi bu şekilde yapan birileri yok. varsa da şimdiye kadar yapmamış. bu projeyi ayda 20 adet bile satsam 100k net kar bırakır. ben bu adetin 20'den çok daha fazla olacağını düşünüyorum.

tabi öncesinde 1 milyon lira civarı sermaye gerekecek. arabamın da ederi aşağı yukarı 1 milyon. çok büyük bir şirkette başarılı ve sevilen bir mühendisken böyle bir maceraya atılır mısınız? içimden bir ses şimdi değilse ne zaman diyor. tutturamazsam hem arabamdan hem işimden olurum :d

iş bulunur da arabayı kaybetmek koyar biraz.

 
Eğer piyasada böyle bir fırsat gördüysem hiç düşünmeden kurardım işi. Araba ne ki şimdi satarsın iki sene sonra yine alırsın. Ama böyle bir fırsat görüp de işi kurmazsan aklında hep keşke yapsaydım o işi olacak. Ayrıca anlattığın kadarıyla işinde başarılı birisin. Yani işler kötü gitse bile yeni bir iş bulmak senin için zor olmaz gibi. Zaten riske ettiğin para 1 milyon lira. Her türlü girilir yani bu işe.


  • messor  (13.09.24 11:39:28) 
temel bir kural olarak. İş kurulup iş yapılmaz. iş zaten yapılıyordur sonra şirket kurulur.

yani sizin örneğiniz üzerinden siz işi bırakıp arabayı satarken müşteriniz bu proje yada her neyse sattığınız çoktan ayarlı sizi bekliyor olması lazım. Yoksa siz arabayı satıp bu işe başlayıp sonra müşteri aramaya çıkarsanız başarı şansınız hayli düşer.
  • wallcan  (13.09.24 11:46:42) 
fikrime ne kadar guvendigime ve arabama ne kadar ihtiyacim olduguna bagli.

bekarsan (maddi anlamda sana bagli insan/lar yoksa), arabasiz da olur diyorsan, fikrine de guveniyorsan kesin gir tabi. denemezsen bilemezsin. ama bu tip fikirler degerlendirme ve test sureclerinden gecerse daha iyi, proje konusunda tecruben olabilir ama is kurma ve yurutme konusuda tecruben yoksa goremedigin masraflar engeller cikabilir.

her ne olursa olsun 1 milyon tahmini sermaye isteyen ise 1 milyon sermaye ile girmek buyuk cesaret ama. sermayenin veya en azindan kredi cekme / borc alma potansiyelinin cok daha yuksek olmasi lazim. en az 6 aylik sahsi masraflarini/maasini acil durum parasi olarak kenara da koyman lazim ustune. yoksa tam basariya ulasacakken iflasa gidebilirsin ucu ucuna hesaplarsan.
  • icim urperiyor  (13.09.24 11:47:01) 
1 sn düşünmezdim bile araba ne ki ya kendi işini yapabildikten sonra. metrobüsle her gün ilk duraktan son durağa bile gitmeye razı olurdum.


  • wertyu  (13.09.24 11:51:20) 
yapacağım işin müşterisi hazırsa satarım.


  • biravekahve  (13.09.24 12:05:47) 
hayır. yatırımcı veya kredi bulmaya çalışırdım. risk çok büyük


  • titanyum22  (13.09.24 12:11:36) 
Bir patent araştırması yapmanızı öneririm. Ne emsalsiz buluşlar gördüm ki aynısı vardı.

worldwide.espacenet.com

patentscope.wipo.int
  • peki madem  (13.09.24 12:19:22 ~ 12:20:40) 
Önce 1 tane sat,sonra her ay yirmi tane müşterin var mı bak.
Yapmak değil satmak mesele.
1 tane gerekiyorsa altyapının olduğu ni yerde üni öğrenci araştırma vb de 1 tane de olsa yap.
  • cakmayazar  (13.09.24 12:42:20) 
bu yaşta, bu enerjiyle, böyle bir fikir varsa arabadan çok daha fazla şey feda edilebilir. başarısız bile olsan bir araba kaybederek bu yaşta kazanacağın tecrübeye ileride paha biçemeyeceksin. arabayı satmadan önce bütün aşamaların üzerinden titizlikle geçip emin olmalısın sadece, ondan sonra ateş. fikrini seninle aynı işi yapması imkansız olan, bambaşka sektörlerde olan tanıdıklarına anlatıp kendi göremediğin olumsuz durumları farketmek için de çabalamak mantıklı olabilir.


  • tukenmez adam  (13.09.24 12:43:01) 
İşinden ayrılmadan iki üç taneyi satmayı başarırsan yani fikrinin realitede karşılığı gerçekten var mı görürsen durdugun kabahat


  • alimcgraw  (13.09.24 13:40:09) 
24 yillkk elektronik mühendisi olarak, sayısız uluslararası projede bulundum tasarladığım devre sayısı üç haneliden fazla mıdır diye bazen düşünüyorum.

Girişim deneyimlerim de oldu, sayısız girişim deneyimine de şahit oldum. Çok basit fikirlerin tuttuğu da oluyor, ağzıyla kuş tutup "müşterisi hazır zwten abi" diye GPU'lu, paralel işlemcili işler yapanların battığı da oluyor.

Insana kendi fikrinin harika gelmesi ile ilgili bir sendrom varmış bu aralar bu konuları çok araştırıyorum. Siz de startup, mvp, yatırımcı bulma vs bunları iyice bir araştırın bence
  • nop  (13.09.24 15:11:35) 
yeni start veriyorsan 1milyonTL'lik sermaye ile start vermeni önermem. 1milyonTL sermaye ne az ne çok demek ki tam olarak işi oturtamamışsın. o sebeple hiç arabayı heder etme. araba yerinde kalsın.

iş fikrini kenarda tut, piyasaya 1miltonTL değerinde ihtiyacı olan elektronik devreler sat ve sermayeni böyle oluştur.

tek sahip olduğun yegane alet satılıp iş kurulmaz.
  • duyurukullanıcısı  (13.09.24 15:23:10) 
1. Rızkın onda dokuzu ticaret ve cesarettir
2. 10 liraya maaşlı çalışacağına 5 liraya kendi işini yap
3. Araba para kazandıran bir nesne değil, gözden kolaylıkla çıkarılabilir
4. 1 milyon lira çok büyük bir para değil, ben kötü ihtimallerle çalışır geri kazanırsın o parayı.
5. Bu yazdıklarına bakınca, Ticarete atilmayacaksan yazık edersin
  • etna  (13.09.24 15:47:57) 
Haha, kimse de nick-entry dememiş. Ben de para yatıracak yer arıyordum, uygunsa yatırım yapabilirim.


  • osssy  (13.09.24 15:48:30) 
Ben de yurt disinda muhendisim. Simdi TR olarak hesapladim. Vergiden once ayda 594 bin lira kazaniyormusum. Maasli calisanim.

Proje yap, alici bul, ikna et, 20 tane urun sat, bir suru satis sonrasi destek sagla falan ayda 100 bin tl kar biraksin... Benim bakis acimdan emegine, zamanina yazik.

Ben alacagin risk buyuk oldugu icin iscisin sen isci kal diyorum. $ kazanacak sekilde is degistirebilirsen oldukca rahat edersin.
  • thetruenorthstrongandfree  (13.09.24 15:54:15) 
Arkadaşlar dönüşüm biraz geç oldu ama hepinizin yazdıklarını okudum. Fikir aşağı yukarı şöyle, işlemcisi bir defa programlanmış olan bir sisteme son kullanıcı hiçbir şekilde müdahale edemiyor. Ben yazacağım bir app ile bu sistemin app üzerinden son kullanıcı tarafından müdahale edilebilmesini sağlayabilirim. Bir bluetooth modülü ve mobil uygulamayla sektöre level attırılır. Piyasa araştırmama göre bu cihazlar ortalama 10k'ya satılıyor. Ben aynı fiyata çok daha gelişmiş halde satabileceğimi düşünüyorum. Müşterisi zaten olan ve biteceğini sanmadığım bir sektör. Hatta pcb çizimine yarın başlayacağım. Hem app tarafı hem işlemci tarafında defalarca bluetooth yazılımı yaptığım için yazılım fazla zamanımı almaz. 2-3 tane satabilirsem kendime olan inancımı kazanırım ve daha cesur kararlar alırım. Yazdıklarınız için teşekkürler.


  • birmilyonunvarmi  (13.09.24 19:06:19) 
Bahsettiğiniz Bluetooth bootloader çalıştığınız şirketin faaliyet alanında ise yazılı olarak olur almanız gerekebilir sözleşmenizin içeriğine göre. Hatta sözleşmenizin kapsamına göre para kazanacaginiz herhangi bir faaliyeti bildirmeniz gerekiyor da olabilir. Bu nedenle çalışanı ile davalık olan arkadaşım var


  • nop  (14.09.24 14:16:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.