[]

kar etmeyen şirkette zam istemek

selamlar, 4-5 yıllık bir teknoloji şirketi düşünün. yatırımcı almış, bir yatırımcı daha almış üstüne.kendi yağında kavruluyor ama öyle ortada pek bir kar yok. satışlar biraz da düşmüş falan. bu durumda siz zam ister miydiniz? iş yükü, sorumluluk vb zaten falza. normalde 2. zam yapılıyordu bu sene yapılmayınca soru işareti oluşturdu. bir yandan işler düşse de, bu durum kimi personelin iş yükünü arttırabiliyor zaten. arada kaldım




 
Soyle bir durum var, ben Turkiye'de uzun sureli iki sirkette calistim, sirketlerin karliligi isleri falan hep iyiydi. Kimse de cikip da demedi ki, ya biz cok kazandik, bu sene %20 enflasyon varmis ama biz %50 veriyoruz herkese.

Siz maasli calisansiniz, karliligi patron, ust duzey yonetici her kimse sorumlusu o dusunsun, siz isinizi iyi yapiyorsaniz, piyasanizin daha yuksek oldugunu dusunuyorsaniz isteyin bence, tabii tuzunuz kuru degilse makul dille isteyip olmazsa is bulana kadar normal devam edebilirsiniz.

Kar olmama durumunu bence hic gundeme bile getirmeyin.
  • mbond  (03.09.24 14:30:58) 
Pazarlama departmanı değilseniz şirketin karlılığı sizin probleminiz değil. Siz işinizin karşılığını isteyeceksiniz doğal olarak


  • alaimisema  (03.09.24 14:33:02) 
bu enflasyon ortamında şirketin kar edememesi şöyle bir şey oluyor. 2022'de atıyorum 5 milyon gelir elde etmiştir 5 milyon gideri vardır net kar 0'dır. 2023'te 10 milyon gelir elde eder 10 milyon gideri olur gene 0 olur. yani gideri artıyor ama geliri de artıyor muhakkak şu enflasyonda. zarar da edebilir fark etmez gene hem geliri hem gideri artıcak muhakkak, batma noktasına gelecek kadar zarar etmediyse bunun önemi yok. çalışanın da gideri artıyor ülke şartları gereği ama maaşına zam gelmezse geliri aynı kalıyor bu adil değil. şirketin geliri artıyorsa bunun bir kısmını çalışana yansıtmalı muhakkak.

bu dediklerimi de geç geliri de artmamış olsun isterse çoğu şirkette (max 2-3 personelli aile dükkkanı boyutundakileri hariç tutarsak yani) gider kalemlerinde maaş kısmı sanıldığı kadar büyük değil yani çalışan ve patron arasında adil bir gelir paylaşımı zaten baştan beri yok ve burada bizi dolandıran patron oluyor. o yüzden zaten hiçbir zaman çekinecek bir şeyimiz yok bizim zam isteme konusunda.
  • semaforo de medianoche  (03.09.24 14:48:23 ~ 14:53:13) 
hocam sizin ve firmanın gelecek planlarına göre değişir. eğer firmanın geleceğinin parlak olduğuna inanıyorsanız ve gelecekte burada çalışmak/yükselmek istiyorsanız zam istememek daha mantıklı. özellikle nispeten küçük, "biz burada bir aile gibiyiz" mantığında bir firma ise bu gibi davranışlar doğrudan firma içerisindeki geleceğinizi etkiler. zira bu durumda zam istediğinizde çoğu patronun gözünde "ilk gönderilecek eleman" olarak görünürsünüz.

bu şekilde gelecek planınız yoksa, firmadan gönderildiğinizde "rahat iş bulurum, tazminatımı da alırım mis gibi" diyecekseniz isteyin tabii ki. az para çok iş sürekli olarak katlanılacak bir durum da değil.
  • shadowfollower  (03.09.24 14:50:14) 
siz zamdan önce o şirketten kaçmaya bakın.
bir gün ansınız kapatıp gidebilirler.

  • nuisance2  (03.09.24 14:52:24) 
@alaimisema +1

Yaptığınız için piyasada bir değeri vardır, aldığınız maaş bu değerin altında kalıyorsa zam istersiniz. Alamazsanız duruma göre karar verirsiniz, ancak zamanında yapılan zam talebi önemli. Bu işin değeri odur neticede, bir şirket de o işi yaptırmak için o bütçeyi ayırmak durumunda. Bu şirketin bileceği iş, siz o şirketin ortağı değilsiniz, o şirkete hizmet veren bir çalışansınız, hissedar gibi şirket kârına ortak olmuyorsunuz, verdiğiniz hizmetin karşılığını alıyorsunuz. Kar payı değil, ödeme alıyorsunuz. İkisi farklı. Sizin düşünmeniz gereken kısım kendi verdiğiniz hizmetin durumu. Kimse malını ucuzdan satmaz normalde, ancak insanlar çalıştıkları işyerlerine karşı fazla tavizkar davranıyor, yapmayın böyle. Ayıp, vefasızca vb. bir şey değil bu.
  • akhenaten  (03.09.24 14:54:04 ~ 14:57:15) 
Sorunun cevabi cok basit.Sirket karlari 10 katina ciksa sirket al sana 3 kat zam diyecek miydi? Demeyecekti.Sirketin kar edip etmemesi patronun riski.SIzin riskiniz degil.Isteyin kafanizdaki rakami


  • turkuaz  (03.09.24 17:06:44) 
Buraya yazdığınızı doğrudan söylemeniz bile kulağa abes gelmiyor.


  • encokbenisevinnolur  (03.09.24 18:50:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.