[]

İş yerine şu şekilde kat çıkmak yasal mı? Maliyeti ne olur? (Fotoğraflı)

Selamlar şu şekilde 130m2 bir alan var. İş yerinin üstü komple bu şekilde kaplı. Fotoğrafta gözükmüyor ama sola doğru uzunca devam ediyor. Sadece merdivenle çıkılan yerde (fotoğrafta sağda kalıyor) ufak bir asma balkon gibi bir yer bırakmışlar. Kalanı böyle. İş yeri zemin katta. -1 de de deposu var. Üst katı da yaparsak 3 katlı gibi olabilir.

hizliresim.com

1 - Burayı komple kapatıp iş yerini 2 katlı hale getirsek? Yasal mıdır?

Yani bir yere bildirmemiz gerekiyorsa bildiririz yeni planı ama tapusal anlamda bir maliyeti çıkar mı? Veya bildirmeye gerek var mı?

2 - Sanırım çelik konstrüksiyonlarla kapatılıp üstüne zemin yapılması gerekiyor. Duvarları da alçıpanla değil de düzgün bir şekilde yapmak lazım sesi fazla geçirmesin yani.

Bu şekilde 130m2 alanı kapatmak aşağı yukarı neye mal olur? Zemin yapıldıktan sonra aşağı katın ışıklandırmaları tekrar yerleştirilecek + üst katın da tavanını elden geçirmek gerekecek.

500bin i bulur mu tüm bu masraflar?

Bonus soru: üst katı ev gibi dizayn etsek bir sıkıntı olur mu :D

Normalde ev de kiralık iş yeri de kiralık. Ama biraz mal mülk satıp iş yerini satın alabiliriz, satıyormuş sahibi. Alıp böyle bir aksiyona girsek mi onu düşünüyorum. Üst katına da yerleşiriz, mis. Hem ev kirasından hem iş yeri kirasından kurtuluruz. Yeri güzel, bina 4 yıllık falan, yeni. Köşe başı bir yer. Deposu da var en altta bi 130m2 daha. Yani güzel bir yatırım olabilir gibi geldi.

 
Armut.com'dan fiyat al

armut.com
  • Mirket  (03.09.24 12:23:42) 
Mantıklı, bir talep oluşturdum bakalım.

Bir de bu işin yasal durumu hakkında bilgi verebilecek var mı?

Kaçak çıksak olmaz çünkü hem iş yeri arada denetleniyor hem de ev gibi yaparsak ikamet ve aboneliklerde falan uğraşabiliriz çünkü burası iş yeri diye geçiyor, nasıl olacak 2 katlı ayrı ayrı bilemedim. Bunu bir yere bildiriyor muyuz, mimari çizim falan değişiyor mu? Belediyeden izin gerekiyor mu? O kısımları bilmiyoruz.

Gerçi katı bir şekilde iş yeri olarak da işletsek olur sanırım kimse yukarıya niye mobilya koydunuz demez herhalde.
  • ananiyimioguz  (03.09.24 12:37:43 ~ 12:38:36) 
www.google.com

İlk iki link cevap verecektir
  • kisa  (03.09.24 13:02:48) 
1- Yasal değil. Projeye aykırı. Orası asma kat olarak tasarlanmadı. Hangi şehir bilmiyorum başınız ağrır. Bildirirseniz izin alamazsınız. Yasal izin alamazsınız. Para bağış vs isteyip göz yumabilirler. Tapuya işletemezsiniz. (İmar affı vs çıkmazsa)

2- Basit asma kat yapacaksınız. Çelikçi, atölyeci herkes yapar. Elektrik vs basit işler. Ağırlık asma kat çeliği tutar maliyet olarak. Türkiyede değilim piyasayı tahmin edemiyorum şu an.
Karkası oluşturduktan sonra ister ev ister ofis gibi dizayn edin. Ayrı kapı açmazsanız ev olarak biraz zor kullanırsınız.

Tüm bunlarla birlikte bunu kaçak yapabileceğinizi sanmıyorum. Binadan mutlaka şikayet eden çıkacaktır haklı olarak. Ben olsam hayatta izin vermem kendi binamda.
  • artci sarsinti  (03.09.24 13:21:58) 
@ kisa, bişey anlamadım ki :( asma tavanı söksek zaten 7 metre alan var yukarıya doğru. e merdiven de koymuşlar. asma tavanın yerine neden zemin yapamıyoruz? iş yeri zaten ince uzun yani ek kolona da gerek olmayabilir. 2ye bölsek zaten alt kata da üst kata da 3-3.5 metre yükseklik düşüyor.

@ artci sarsinti, teşekkürler ancak uygun değilse neden merdiven koymuşlar?

ben şöyle anlıyorum, maliyetli olduğu için bu şekilde bıraktık, isteyen kendi isterse buraya kat çıkabilir.

Burası büyük sağlam bir site ve alt katları hep bu şekilde dükkan. Diğer dükkanlarda çıkanlar gördüm onlara da bir sorayım. Kimse bir şey demiyor sanki.
  • ananiyimioguz  (03.09.24 13:42:05 ~ 13:54:12) 
Sebebi çok açık:) Asma kat çıkmak için. Balkon emsale dahil değil. Oraya balkon koymuş ki merdiven koyabilsin. Merdiven koyabilsin ki kaçak yapacağı asma kata çıkabilsin..


  • artci sarsinti  (03.09.24 14:20:57) 
d) Asma kat: Zemin katı ticari olarak kullanılmayan konut alanları haricinde, zemin katta ait olduğu bağımsız bölümü tamamlayan ve bu bölümden bağlantı sağlanan, ait olduğu bağımsız bölümün 1/3’ünden az yapılamayan, iç yüksekliği 2.40 metreden az olmayan, yola bakan cephe veya cephelerde merdiveni de dâhil 3.00 metreden fazla yaklaşmayan katı (İmar planlarında konut alanı olarak gösterilen yerlerde aynı yol güzergâhındaki mevcut yapılaşmaya bakılarak asma kat yapılıp yapılamayacağına karar vermeye ilgili idare yetkilidir.),

diyor ki, iç yüksekliği en az 2.4 m olacak, yol tarafındaki duvara (cepheye en fazla 3 metre yakın olabilir)
ama artçı sarsıntı daha bir bilerek yazıyor gibi. belediyeye adres vermeden de sorulabilir.
  • kisa  (03.09.24 15:17:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.