[]

Turkce soru

"Ona sür'aten yardımcı olmuştur."

Buradaki "sür'aten" deki "en" eki ne oluyor ?
Farsça mi ?
Bir de anlam "hizla yardimci olmustur" mu ?

2.bir de "hizmetkar" daki "kar" eki farsca mi ?

 
Defaten, gıyaben, hitaben kelimeleri geldi aklıma.

'...ile' anlamı çıkardım ben.
  • Mirket  (02.09.24 15:48:13) 
Kâr eki Farsça.
Sür'aten diye bir kullanım hiç duymadım sür'atle olabilir o. Hızla, çabucak, hemen demek olur.

  • muhayyer divan  (02.09.24 16:23:06) 
Evet, Farsça.

Farsça kār کار “1. yapma, etme, iş, fiil, 2. yapan, eden, 3. meslek, gelir, getiri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça kardan, kār- کردن, کار “yapmak, etmek” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Avestaca aynı anlama gelen kərəta- sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Hintavrupa Anadili aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *kʷer- biçiminden türetilmiştir.
www.nisanyansozluk.com
  • kobuzchu kiz  (02.09.24 16:24:35) 
1. soru muhtemelen:
dergipark.org.tr
"Arapça hakikaten zarfına karşılık olarak kullanılan gerçekten sözünün
sonundaki +ten eki, hakikat kelimesinin sonundaki tenvin olan -ten kısmına
benzeştirilerek ortaya çıkmıştır."
ve
fasiharapca.com

yani "-en" eki arapça tenvin'den geliyor.
  • WithWorth  (02.09.24 17:03:05 ~ 17:03:24) 
1) ifadeyi zarflaştıran arapça bir ek gibi düşünülebilir. ifade sonunda fiilimsiye dönüşür. türkçede sıfatlar zarfların yerine sıkça kullanıldığından aradaki fark ilk başta anlaşılmayabilir.

2) evet.
  • kesmekes laleler  (02.09.24 17:22:07 ~ 17:25:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.