[]

yurtdışından döviz getirmek tamamen serbest mi?

bir arkadaşım ingiltere'den 6-7 yıldır tr’deki banka hesabına 15-20 bin euro arası (her ay) para gönderdiğini ve TR’de kimsenin hesap sormadıgını, vergi mükellefi bile olmadıgını söylemişti. böyle bir şey mümkün olabilir mi?




 
her ay gönderiyorsa büyük para. Şimdiye kadar sormadılarsa bile bir noktada fark edip sorarlar, en başından bakıp gerekli vergiyi ve cezasını tahsil ederler. Zamanında internetten para kazanan bazı kişilere öyle yaptılar.

*edit: Bu parayı İngiltere'de kazanıp vergisini veriyorsa çifte vergilendirmeyi engelleme anlaşmaları var. O sebeple Türkiye'de vergi vermesi gerekmiyor olabilir. Ama İngiltere'den euro atması saçma bu bir, ikincisi öyle bi parayı kenara koyup üstüyle yaşayabilmesi çok acayip. Öyle büyük para dönen işler var ama devlet acayip vergiler kesiyor, vergi kesilmiş haliyle o kadar para kalıyorsa çok daha acayip. Yıllık 50 bin pound üzeri kazandığın her şeyden %40 vergi kesiyor mesela devlet. O yüzden maaşını düşük gösterip yıl sonunda kar payı falan alıyorlar diye biliyorum.
  • nhk ni youkosu  (01.09.24 15:41:07 ~ 15:44:24) 
Turkiye'de yabanci bir sirkette calisan bir tanidik geriye donuk ceza odemek zorunda kalmisti benzer bir durumda.

Her ay ev kredisi odemek icin yurt disindaki brokerdan sirketin verdigi hisselerden satip Turkiye'deki bankasina gonderiyormus. Yillarca sorun olmamis ama duzenli transfer oldugu icin bir noktada sen ne yapiyorsun demisler.

Ama farkli olarak dedigim kisi Turkiye'de yasayip calisan, Turkiye'de vergi mukellefi olan birisiydi.
  • sertac akin  (01.09.24 16:12:02) 
zamanaşımı 5 yıl, daha fazla ceza yazılamaz. keşke 2-3 sene önce çıkan yasadan yararlansaydı.


  • fistikthecat  (01.09.24 22:27:24) 
iki alternatif var.

1. kisi kendi mi gonderiyor? Ingilteredeki vergisi odenmis kazanimin tr ye getirilmesi elbetteki serbest ayrica bir sey odenmesine gerek yok. Bir noktada ya siz bu paralari getirmissiniz ama diye sorulabilir o zamanda kazancim denir belge istenirse gosterilir gg, ez.

2. Kazanc, sirket kurum vs. tarafindan brut olarak direkt turkiyedeki hesaba yatiriliyor. Bunun ingiltere ayagi nasil hallediliyor o kismi zaten mechul ama, tr ayagindada direkt sirket maas adi altinda yatiriyorsa yine once soru gelir gelirse eger, o da bunun vergisini nereye oduyorsunuz seklinde olur oncelikle.
  • wallcan  (02.09.24 09:09:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.