[]

Yaratıcı iyi biri değilse?

Selamlar duyuru, biraz kafa açmaya geldim.

Hemen her dinde yaratıcının kudretinden, gücünden, bağışlayıcı/affedici olmasından ve ona inanları mükafatlandıracağından falan bahsedilir.

Tabi ben şahsen dinin de ilkel olandan en az çürütülebilene doğru insanlar tarafından evrimleştirildiğini düşünüyorum ama sorum biraz inananlara aslında.

Allah, yaratıcı, tanrı.. artık ne diyorsanız, ya bizim kafamızda oluşan "iyi" den çok uzakta ve tam anlamıyla "kötü" bir karakterse? Yani şeytandan bile kötü bir varlık düşünün. Sonuçta onu da o yaratmadı mı? Şuan tüm sıfatlar o tarz bir boyutta anlamsız kalacaktır fakat demek istediğim şu aslında;

Tanrının bize kendini tanıttığı bir hal var ya. Ya aslında onun tam tersiyse ve sadece bu şekilde bilinmek için kurguladıysa bu düzeni? Olamaz mı? Olabilir.

Belki kaostan, acılardan besleniyor ama bizim tam tersi şekilde düşünüp inanmamızı istiyor olamaz mı? Bunun böyle olup olmadığı hakkında net bir kanı var mı elimizde? Bence yok.

 
Ben bir inananım, ve benim için Kur'an, Allah'ın kendi sözleridir. Kuran'da yazılan her şey, Allah'ın iyi niyetli olduğunu gösteriyor bana. Okumayı, öğrenmeyi, cahil kalmamayı, yalan söylememeyi, başkasının malına ve namusuna bakmamayı öğütluyor ve bana göre bunlar kötü birinin söyleyeceği şeyler değil. Emrettiği yapılması gereken her şeyin hiç bir kötü tarafını görmedim ben.


  • etna  (31.08.24 01:18:04) 
Yin yang gibi düşünüyorum ben.
Ayrıca tanrı fikri, temelde kişinin sadece yaratma iyilik kötülük değil kendi kavrayisinin ötesinde omnipotent bir varlığının imkanliligini kabul etmesi, dolayısıyla kendi aklının ve kendi esdegerlerinin aklının, dusleminin gücünün ötesinde bir varlığın, var olabileceği fikrini içeriyor.
Bu felsefi cevaptı.

Onun dışında @etna +1 ve şunu eklemek isterim: "...bütün güzel isimler O'na aittir."
  • encokbenisevinnolur  (31.08.24 01:22:20) 
@ etna, şu anki iktidar sahipleri de benzer öğütleri veriyorlar ama kendileri 1000 katını yapıyorlar. yani tamam biz insanız diyeceksin ama herhangi bir varlık, yani iyiyi de kötüyü de bilen bir varlık, kötü olup da kendini iyi tanıtamaz mı?


  • ananiyimioguz  (31.08.24 01:24:34) 
ben inanan biri değilim ama sen de sorum inananlara diyerek inanç kavramından bahsetmişsin zaten yani dediğin gibi bir inanç meselesi bu. elde böyle bir net kanı olsa veya aksinin kanıtı olsa inanmak ya da inanmamak diye bir şey olmazdı ortada, yeşil yapraklı bitkilerin fotosentez yapıyor olduğuna inanmak veya inanmamak diye bir şey olmadığı gibi. inanmak için net kanıt gerekmiyor. yaratıcığının iyiliği kötülüğü kavramına gelirsek bir de işin satanizm boyutu var tabi onlar da farklı bir inanan. her inanan da yaratıcının iyiliğine inanmıyor sanırım.


  • semaforo de medianoche  (31.08.24 01:32:30 ~ 01:33:33) 
Ben bir yaratıcı varsa onun mutlak iyi (veya kötü) olmak zorunda olmadığına inanıyorum. Neden sadece iyilik bekliyoruz? Sadece insan ürünü olup olmadığı bile belli olmayan çeşitli inanışların bize aktardığı bu olduğu için değil mi? Ama dediğim gibi ben böyle inanıyorum. semaforo de medianoche de bahsetmiş. İnanmak için herhangi bir kanıta ihtiyacımız yok, tıpkı tanrının iyi/bağışlayıcı/affedici olduğuna inananların yaptığı gibi. İnanışlar için net bir kanı beklemek, aramak, ummak komik değil mi? :)


  • duygusalatasi  (31.08.24 01:40:56 ~ 01:42:04) 
İnanma kasları asla çalışamayanlar için bulduğum çözüm şu:

Tanrı insanın beynidir, bizim bilinç ile bilemediğimiz ve hatta bilemeyeceğimiz, hatta asla öğrenemeyeceğimiz pek çok şey beynimizde ve günlerimizde kayıtlıdır, zira beynin sadece %5'ini çözebildik diyorlardı en son... İyi kötü gibi çeşitli değerler de insanın kendi algısıdır, yaratımıdır. Dolayısıyla Tanrı ne iyidir ne kötüdür ama insanın kendine verimli ve sağlıklı bir yön çizebilmesi için Tanrının iyi olduğuna ve aslında iyiliğin iyi olduğuna inanması/tutunması gerekir.

İnanmak doğal bir ihtiyaçtır ama bazı bünyeler bu doğal ihtiyaçtan yoksun doğarlar. Onlar için bulduğum çözüm bu.

Buna göre Tanrı eğer insanın O'nu kötü olduğu halde iyi bilmesini istiyorsa insanın gittikçe daha çok tanrılaşmasını sağlamak amacındadır, insanın yapısı iyiliğe daha yatkın ve yakındır çünkü. İyi doğru güzel olanla rahat eden insan kötülüğe alışmak için kötülüğe beyninde zevk duygusunu atamalıdır, kötülük kavramıyla zevki birleştirmelidir ki kötülüğe meyledebilsin.

Halbuki mesela İslamiyette Tanrı insanların yalan söylemek dedikodu etmek hak yemek gibi kötülüklerden kaçınmalarını isterken bunların insanlara çok tatlı geldiğini ve bunlardan zevk aldıklarını biliyor. İnsanın özünde değilse de gelişim aşamasında kötüye gittiğini biliyor yani. Bana göre Tanrı değil yetişkin insandır kötü olan.
  • muhayyer divan  (31.08.24 02:13:21) 
Günlerimizde değil genlerimizde. Şerrrrrefsizin oğlu telefonun düzeltme zekâsızlığına sövüyorum evet.


  • muhayyer divan  (31.08.24 02:27:03) 
Sorunun muhatabı değilim ama bazen öyle şeyler oluyor ki bi yaratıcı var ve özel olarak bizimle t.şak geçiyor gibi geliyor. Böyle bakınca evet olabilir.

Sümerlerde Enlil olması lazım, bu tanrı insanları altın çıkarsınlar diye çalıştırmak üzere yaratmıştı. Neden olmasın. Yani illa kötü de olmak zorunda değil, deney yapan bilim insanları kötü insanlar mı? Fareler açısından bakarsak kötü olabilirler ama insanlar için yararlı iyi şeyler yapıyorlar mesela.

bu arada ben de hep şeyi düşünmüşümdür. Yaratıcı kötü değil de, bunların hep gerçek olduğu senaryoda şeytan da varsa ve bir dini yaratıcı göndermiş gibi simüle ederek insanları kandırdıysa, aslında tanrıya inanıyoruz diye şeytanın kitabına tapıyorlarsa ve kötü şeyler yapıyorlarsa... mesela yani.
  • hansolo  (31.08.24 02:49:41) 
kafa açamamışsın ya
bilgi yok elde, varsayım üzerine bi kamyon laf
ya ben eniştem meğer halamsa
hayır klasik ekşici ateistlerdensin bi de, mantık kelam felsefe bilmiyorsun ki tanrının sıfatlarını konuşalım
what if'li bi şey zaten konuşulmaz, böyle bir tartışma zemini yok
sorun kötülük problemi mi onu da anlamadım
  • lambırcek  (31.08.24 02:58:16) 
Kuran okusaydın cevabını alırdın, iyi mi kötü mü diye.


  • numlock  (31.08.24 07:08:56) 
Sorunun eski muhatabiyim ;) ex müslüman (lise) new ateist... Cevab hakkım doğar

Son paragrafa cevab: olabilir, buna dair net kanıt yok elimizde. Çok zorlarsak @etna'nin cevabına geliriz işte Maxxxx

Ama adı üstüne inanç.. inanıp geciyosun. Neden inandigimiza bakınca soru da komiklesiyo= annem babam öyle anlattı çünkü ;) annem yakın zamana kadar Facebook'ta 5 arkadasim paylaştı şeklinde de referans veriyodu bilimsiz bilgilere

Bı de yine @etna cevabında geçen Kur'anda hep iyi şeylerin olması. Yuooo kadını şöyle taslayin böyle dövün diye de detaylı tarif veriyor saolsun hata yapmasın erkolar diye<3 bu sizin için sorun yaratmıyorsa o ayrı .. ya da "orada kadının ağzını burnunu kırın dedi ama bı sorun neden dedi" şeklinde mantığa burume yapiyorsaniz zaten sorun yok
  • abuzer  (31.08.24 07:37:06) 
@abuzer öyle bir şey yok, bilgi kirliliği yaratma. İftira atan kadın 4 şahit eşliğinde 80 kırbaç cezası alır o kadar. O dönemler için de oldukça adaletli bir ceza.


  • numlock  (31.08.24 11:18:24) 
Yani önce 4 kişinin şahitlik etmesi gerekir iftira attı diye.. Cüme yanlış anlaşılabilir diye açıklamak istedim.


  • numlock  (31.08.24 11:19:10) 
@numlock, önce oku özet çıkar sonra konusalim


  • abuzer  (31.08.24 13:53:14 ~ 13:54:13) 
Hocam quantum matematiginfen oturu tanri yok. O yuzden sorunuza cok bi yanitim yok


  • lapaz  (31.08.24 13:53:49) 
"ex müslüman (lise) new ateist.
Kur'anda kadını şöyle taşlayın diye tarif veriyor saolsun"
liseli ateiste din sorarsan böyle yalan dinlersin. ama ben çok bilimim dostum kuranı 550 dilde okudum annemse bilimsiz cahil facebok teyzesi filan

sıfatları üzerinden gideceksen hangi din olduğunu belirtmelisin, hangi din, şintoizm mi? var mı üzerine konuşulacak bi tanrısı mesela?
islamı konuşuyorsan cevabını bilmediğimiz sorulara dair varsayımda bulunabilirsin ama merhamet bunlardan biri değil, kuranda ve tatbikatta bu sorunun cevabı sabit

merhameti niye dert edindin onu da anlamadım. sen değil miydin geçen sefer yollarda suriyelilere saldırsak nolur diye soru soran
  • lambırcek  (31.08.24 16:28:51 ~ 16:32:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.