[]

Yunanistan yakın tarihi hakkında

Selamlar, Yunanistan Osmanlı idaresinde kaldı. Bunu biliyoruz. Bu adamlar askeriyesini nasıl geliştirdi de Osmanlı’ya karşı zafer kazandı. 1832 yılında yunanistan bağımsızlığını kazanıyor. 1828 yılında Yunan harp okulu kuruluyor. Nerede nasıl yetişti bu adamlar da koskoca Osmanlı’yı alt edebildiler?




 
Ayrıntıları çok bilmiyorum ama ABD , İsrail'e nasıl destek veriyorsa , Yunan'a da İngiltere destek verdi. 1700ler ve 1800lerdeki devletler arası özellikle diplomasi, uluslararası ilişkiler İngiltere'siz okun(a)maz.

Suudların Arabistan'da bile Osmanlıyı zorlamasında Arabistan'ın elden çıkmasında İngiltere başta gelir.

Dikkat et ki,
Ermenistan, büyük Ermenistan hayali ile Yunanlılar da benzeri şekilde magelo idea ile İsrail de Arz-ı Mevud hayali ile yaşamaktalar.

Bu nedenle bölgemizin sürekli gerilim yaşamasının yanı sıra, bize güvenlik sebebiyle en olumlu etkisi ordumuzun her an hazırda olmasına vesile olmaktadırlar.
Osmanlı Devleti 1500- 1600 lerdeki Osmanlı olsaydı asla alt edilemezdi ve gerileme devri 1700'lerde başlamıştı zaten
  • diyecevaplandı  (28.08.24 20:26:07) 
O dönemin great powers olarak bilinen devletlerinden Fransa, İngiltere ve Rusya destekli olarak Yunan isyanı başarıya ulaştı. 19 yyda Avrupa'da Greek revival hareketi vardı yani herkes antik yunana hayranlik duyuyordu, ve yunanlara karsi acayip bir sempati birikmisti Osmanlı'nın geri kalmışlığı, despotlugu vb nedeniyle.

Ülke 1800 lerin ilk çeyreğinde kuruluyor ama askeri acidan birinci Balkan Savaşı'na kadar öyle büyük bir zaferleri yok aslında Osmanlıya karşı. Esas balkan harbinde topraklarını neredeyse ikiye katliyorlar. Sizin algiladiginiz gibi bir yetişme durumu yok. Yunanistan kurulduğunda yoksuldu ama Osmanlı gibi geri kafalı yobaz ve despot değildi, yeniliklere açıktı. Osmanlı'nın askeri durumu çok kötülesti 93 harbinden sonra, kendiliğinden Balkan devletleriyle aynı lige kadar düştü.
  • sanguine  (28.08.24 20:37:16) 
Osmanlının yıkılmasının bir sebeplerinden biriside nüfusunu artıramamasıdır. Türkiye kurulduğunda nüfusu 13 milyondu. türkiye 13 mülyon değilde 80 milyon olsaydı yunanistan bağımsızlık kazanamzdı.


  • komando kani var bende  (28.08.24 20:46:15) 
1881 yılında Osmanlı'nın Donanma Komutanı İngiliz.
1869 yılında Girit Rum isyanını bastıran Osmanlı Komutanı yine İngiliz. 1877-78 yılı Osmanlı Rus savaşında Karadeniz Donanması Komutanı yine İngiliz.
Ama biz tutup İngiltereyi suçluyoruz ve İngiltere olmasa Yunanistan bağımsız olamazdı diyoruz.
Ya bizim düşmana ihtiyacımız yok ki. Biz kendi kendimizi yok etmeyi becerebilen bir milletiz.
1909 yılında Yunanistan'ın İtalyadan aldığı bir gemi var. Averof. Adamlar bi tane gemiyle Osmanlı Donanmasını hallaç pamuğu gibi atmışlar zamanında.
Hafız Hakkı Paşanındı galiba. Bozgun diye bir kitabı vardı. Ufukta bulgar görününce çil yavrusu gibi dağılan ordu anlatılır. Alın okuyun ki ortamlarda nüfusumuz az olduğu için bağımsızlık ilan ettiler falan demeyin.
Bir de Hobart paşanın anılarını okuyun. Amerikan iç savaşını da anlatır. Güzel kitaptır.
  • Mirket  (28.08.24 21:16:21) 
Yunanı asker olarak kucumsememek lazım, tarihlerine bakınca onlar da en az Türkler kadar asker bir millettir. Ataturk de kurtuluş savaşında Yunan ordusunu ciddiye almış, savaş sonrası Yunan komutanlarını ve ailelerini korumuş ve Yunanistan'la isbirligine onem vermistir.


  • tekdir ile uslanmayan kiz  (28.08.24 22:57:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.