[]

Niye Bizde Kuzey Yok?

Mesela bazı ülkelerde Kuzeyli, Güneyli derken bizde neden sadece Batılı-Doğulu var?




 
Çünkü bizim ülke yanlamasina ;)


  • abuzer  (26.08.24 11:44:04 ~ 11:44:30) 
Kuzeyin oğlu Volkan Konak var işte, nasıl yok.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (26.08.24 11:45:29) 
kuzeyimiz komple karadeniz ve karadenizli tabiri kullanılıyor daha çok kuzeyli yerine.


  • mustafakesekci  (26.08.24 12:05:24) 
batı-doğu arasında daha çok sosyo-kültürel fark olduğu için olabilir. kuzey güney ayırmaya çok ihtiyaç duymuyor olabiliriz.


  • xrated  (26.08.24 12:07:23) 
Kuzey diyince Karadeniz, güney diyince de Akdeniz akla geliyor. İkisi de coğrafi bölge olarak kullanıldığı ve sosyokültürel olarak çok fark yaratmadığı için pek kullanmıyoruz.

Ayrıca ülke doğu batı ekseni uzun kenar olan bir dikdörtgen şeklinde. Batıdan doğuya gittikçe etnik köken başta olmak üzere pek çok şey değişiyor. Coğrafya bile batıdan doğuya gittikçe yükselti artacak şekilde Anadolu'da. Yani ülkede kuzey/güney diye belirtecek pek farklılık yok pek.
  • nundu  (26.08.24 12:29:23 ~ 14:45:55) 
Bu ayrımlar kültürel çünkü, haliyle ne isim verirseniz o olur. Diğer arkadaşlar da söylemişler.

Türkiye'nin Kuzey'i ve Güney'i dar koridorlardan ibaret çok farklı kültürleri taşıyor. Kuzeyli ve Güneyli kavramları işlevsel değil. İnsanlar tercih etmemişler, günlük dile yerleşmemiş.

Neticede bunlar hadi oturup böyle bir sistem oluşturalım diye belirlenmiyor. İnsanların ağzında kullanıla kullanıla dile yerleşiyor, bir kuralı yok.
  • akhenaten  (26.08.24 12:46:03) 
Ya yukarıda çok güzel anlatmışlar o yüzden minik bir ekleme yapmak istiyorum. Kuzeyli yerine karadenizliyi kullanıyoruz. Karadenizli derken de trabzon ve rizeden bahsediyoruz. Giresun samsun zonguldak falan karadenizli kısmına girmiyor.
Güney için de adana ve çevresinden bahsediyoruz. Güneyli kuzeyli kavramı var aslında. Niyesini bu şehirlerden biriyle iletişim kurduğunda anlıyorsun.
Sadece kuzeyli güneyli dememişiz işte. Yoksa farklı kelimeler kullansak da var bu kavram.
  • mrvln  (26.08.24 14:19:46) 
bugüne kadar kuzeyli kelimesini kullananı duymadım.

Ağrıda da yaşasa Hakkaride de yaşasa doğulu kelimesi ise sadece Kürtler için kullanılıyor. Biz bu kelimeyi etnik ayrıştırma için kullanıyoruz.
  • plastic_angel  (26.08.24 14:25:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.