[]

makalelerin iki sütündan oluşması

akademik gibimsi kimi makaleler iki sütündan oluşuyor, sanırım bu bir format, kağıt üzerinde belki çok mantıklı ancak pdf gibi dijital medyalarda okumak bana çok zor geliyor.

soru: niye böyle? bu formatın bir ismi falan var mı?


örn: www.usenix.org

 
Biz eskiden bankada denetim raporlarını üst yönetime tek sutunda bildiğimiz formatta yazıyorduk. Sonra bankayı İspanyollar alınca bu 2 sütunlu formata geçirdiler. Güya daha rahat okunuyormuş, göz yormuyormuş, daha küçük boyutlardaki çıktı kağıtlarda da rahatça okunuyormuş ve diğerleri neyse de bundan hiç emin değilim bir sayfaya daha fazla keilme sığdığından kağıt tasarrufu oluyormuş. Akademik makalelerde de mantık bu olabilir. bence kullanışsız özellikle araya grafik ya da matematiksel bir mevzu girdiğinde işi gücü bırakıp word'le cebelleşiyordum ))


  • koskoca kirpi  (15.08.24 01:46:08) 
Bana da daha kolay geliyor açıkçası. PDF için de böyle, tek sütun yazılan sayfalar %100 ölçekte zor okunuyor, sayfayı büyütünce de kenarları monitörün dışına taşıyor, sağa sola çekmek gerekiyor. O arada satır şaşırma ihtimali falan da yükseliyor. Ayrıca sayfanın bir yerinden bir yerine giderken ya da sayfalar arası dolanırken de odak çok dağılıyor. Hiç hoş değil bence.

İki sütunda okumak çok daha akıcı, belki de alışkanlıktır.

Belli bir tek format yok, zaten birçok derginin kendi formatı oluyor. Genel geçer kullanılan stiller içinde ieee çift sütunlu mesela. Sizin bahsettiğiniz yayındaki şablonlar da şurada verilmiş; standart bir tip değil.

www.usenix.org
  • akhenaten  (15.08.24 06:20:15 ~ 09:02:10) 
merhaba, bu tür pdf'leri ortada bölüp tek sütuna donusturebilirsiniz:
www.sejda.com

  • arkadakiadam  (15.08.24 12:00:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.