[]

Şirket ismi ve kurulacak web sitesi alan adı aynı mı olmalı?

Arkadaşlar araştırıyorum elbette ama kafam bir noktaya basmadı, konuya yardımınızı rica ediyorum, bir özet lütfen.

Ben şimdi bir şahıs şirketi kuracağım ve bir de web sitesi oluşturacağım. Alan adı globale hitap etmeli ve İngilizce kelimelerden oluşacak.
Benim şirket unvanımın farklı ve Türkçe isim olması sıkıntı yaratır mı? Aynı ya da farklı olduğu takdirde faturalama işlemleri nasıl yürüyor? Bir de ikisini de tescil mi ediyoruz?

Cehaletimi mazur görün.

 
Mehmettheslim,

Farklı isimlerde olunca faturalama esnasında ben olsam bir güvensizlik oluşur gibi geldi, o yüzden sordum. Dediğim gibi çok hakim değilim.
Şahıs şirketi ilk etapta kolay olduğu için tercih ettim. Yorumunuz var mı?
Web sitesini müşteriye ulaşmayı oradan sağlayacağım için yapıyorum. Daha çok internette araştırıldığında bulunacak bir iş türü olacak.
  • va  (13.08.24 00:08:01) 
Trendyolun şirket ismi DSM grup, ne gibi bir güvensizlik hissettin?


  • pavlis  (13.08.24 00:10:29) 
pavlis,

Fatura keserken DSM grup olarak mı kesiliyor yoksa Trendyol mu?
  • va  (13.08.24 00:14:11) 
  • pavlis  (13.08.24 00:40:56) 
Trendyol'un şirket adı dsm grup, hepsiburada'nın şirket adı d-market, n11.com'un şirket adı doğuş planet.

Şirket adı ile site adının aynı olma gibi bir zorunluluğu yok. Kaldı ki şahıs firmalarında eğer istemezseniz ünvan da yok. Adı üstünde şahıs firması. Ad ve soyad. İsterseniz istediğiniz ünvanı kullanıp, istediğiniz domain'i alabilirsiniz. Tescil de zorunlu değil. Başkası tescil etmemişse alıp kullanırsınız. Ya da kaptırmamak için tescil edersiniz.

Evet bu saydığım 3 şirket de faturalarını şirket adı ile kesiyor.
  • kibritsuyu  (13.08.24 00:41:12) 
Kibritsuyu,

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim, sanırım konuyu daha iyi anladım. O zaman bağımsız bir şekilde web sitesini şu an bile oluşturmamda bir sakınca yok.

Öyle düşünüyorum ki gelecek için olsa bile bir unvanla ilerlemek daha doğru olur gibi, ancak bu konuya biraz daha eğileceğim.
  • va  (13.08.24 00:49:36) 
şirket diye bişi var, şirket çeşitli işler yapabilir farklı markaları olabilir.

marka diye de bişi var, şirketin ürünü/hizmeti ve şirkete ait, o markanın da kendisine ait bir sitesi olabilir gayet.
  • selam  (13.08.24 10:23:08) 
firmanı kurmak üzeresin, hayırlı olsun! kurduysan da hayırlı olsun \]

eğer ünvan kısmı boş ise, kurulum aşamasında belirtmediysen veya belirtilmediyse;

resmi işlemler için ünvan kısmını dijital vergi dairesinden oluşturacağın bir dilekçe ile doldurabilirsin.

örneğin Ad Soyad firmasısın. Ünvan kısmına yazacağın HAYALİ ŞEYLER isimli ünvan ile, daha sonradan sms başlığı veya resmi başvurularını yapabilirsin. Fiziki işyeri ise ve pos cihazı kullanıyor isen, ad soyad değil de o ünvanı yazdırabilirsin çıkacak sliplerde. Vs vs vs...
  • gneral  (13.08.24 11:32:19) 
Bildiğim kadarıyla hukuki olarak ticari ünvan ile işletme adının aynı olmasına gerek yok.


  • peki madem  (13.08.24 12:20:11) 
şirketin ismi ve marka farklı olabilir ancak marka tescil belgenizin ve hizmet verdiğiniz alanda şirketiniz adına başvurup markanızla alacağınız faaliyet belgenizin olması markayı kullanmanıza hak tanır.

diyelim ki bir otel işleteceksiniz. firmanızın adı x ticaret ve otelin adı ya y otel.
ticaret odasından x ticaret firması adına y otel için kayıt yapıyorsunuz. diğer firmalardan gelebilecek telif vs gibi şeyler için de y otel olarak marka tescil alıyorsunuz. bir problem olursa bu iki belge ile yolunuza devam ediyorsunuz. kimse size gelip de niye ünvan farklı veya bu isim niye bu değil diyemiyor.

kısacası marka ve ticari ünvan aynı olabileceği gibi farklı oda olabilir. tabi ki belgelendiği sürece bu yasaldır...
  • bravoteam  (13.08.24 12:58:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.