[]

"İçindekiler" kısmında dalavere olabilir mi?

Ürünlerin icindekiler kısmında yazan seker yoktur, fındık kullanılmıştır vs ibarelerinde Bi dümen olabiliyor mu? Yani bunu kim denetliyor haa evet bak bunda şeker yokmuş, şeker yoktur yazabilirsin diye. Bu kısım bana çok inandırıcı gelmiyor nedense. Yani ürünün icindekiler kısmını okuyup da pek ikna olamıyorum malum ülkede her türlü ali cengiz oyunu olduğu için. Sizin görüşünüz nedir?




 
"Şeker yoktur" ibaresi koca bir kolpa, çünkü şeker yoktur derken ilave şeker yoktur demek istiyorlar ama ürünün kendisi doğası itibariyle 20 gram şeker içerebilir, şeker yoktur demek saçma bu anlamda. Yani sıfır kalori içecekler dışında özellikle meyve bazlı Züber gibi ürünler bu kolpacılığın öncülerindendir. Şeker yok der ama mesela içinde hayvan gibi hurma vardır, hurmanın kendisi ağzına kadar şeker dolu, üstelik fruktoz. Mesela ilave glikoz (şurubu değil glikoz) eklese o şeker vücut tarafından kullanılıyor ama fruktoz komple yağ oluyor karaciğerde.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (10.08.24 16:57:20) 
Gıda kodeksine uygun olarak hazırlanıyor. Çok merdiven altı bir marka almazsanız sorun olmaz. Kodekse uymamaları için bir sebep yok, kendi başları ağrır.

Siz hiçbir şey demeden bir ürün satarsanız ve biri bunun muhteviyatından kaynaklı zarar görürse sorun olmaz (tabi içeriği açıklamakla ilgili yasal zorunluluk olmaması halinde sorun olmaz, mevcutta içeriği açıklamanız şart. Bunu sadece örnek olsun diye söyledim) ancak siz glutensiz etiketyle bir ürün satarsanız ve buna güvenip alan insanlar zarar görürse hukuki süreçlerde sizin başınız ağrır, böyle bir şey yapmak istemeniz için bir sebep yok kısaca.

Gıda kodeksine bakın. Örneğin şeker oranıyla ilgili gerekenler beslenme beyanları yönetmeliğinde düzenlenmiş, ek-1'e bakarsanız şekersiz ibaresi için 100gr veya 100ml'de 5g şekerden daha az miktar şeker olmalı. Haliyle yasal açıdan şekersiz demek sıfır şeker olmak zorunda değil zaten. Şeker ilavesiz tanımı da mevcut orada.
  • akhenaten  (10.08.24 18:49:43 ~ 18:52:50) 
torku için böyle yazılmış mesela bi oku derim:

eksisozluk.com
  • geveze yazar  (10.08.24 18:52:07) 
Bu dedikleriniz içindekiler kismi degil ki, normal üstünde yazan şeyler. Muhtemelen seker iceren meyve falan olup da ekstra seker konmamışsa, sekersizdir diyemez de, ilave seker kullanilmamistir der. Bu tarz ifadeler hep regulasyona bağlı. Mesela isil islem gormus sucuk belirtilmek zorunda, gene kasar peyniri olmanin kriterleri var, sağlayamayanlar mesela tost peyniri diye satiyor. Tabii burada usule uygun olmayan durumlar oluyordur. Denetleyen de az cok vardir diye düşünüyorum.
İçindekiler kismi safi bilgi, orada da hile yapan olabilir tabii ama tağşiş listeleri falan yayınlanıyor. Demek ki bakılıyor.

  • mbond  (10.08.24 18:56:52) 
Gıda dedektifi adlı youTube sayfasının videolarına bakın.
Dalavere kelimesi hafif kalır.

  • diyecevaplandı  (10.08.24 19:58:51) 
  • tabudeviren  (10.08.24 20:25:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.