[]

Kayinpederin çocukları arasında ayrım yapması.

2 kız 2 erkek çocuklari var. En küçük kızla ben evliyim. Kayinvalide uzun süredir hasta. Çocukları her ay dönüşümlü gidip haftasonu annelerine bakıyorlar, eşim de dahil tabii.

Erkek çocukları genelde tarla tapan için gidiyorlar. Kız cocuklariysa annelerinin ihtiyaçları icin gidiyorlar, banyosuydu evin temizliği ve yemegiydi vs yapıyorlar. Yani kabataslak çerçeveyi özetlemeye çalıştım. Yani herkes gücü yettiği ve yapabileceği işleri yapmaya çalışıyor. Hal böyleyken 2 erkek çocuk tarla tapan işiyle uğraştığı için ekin zamanı mı diyorlar artık neyse tarladan çıkan ürünleri satınca bu 2 erkek ve bizim Kayınpeder paraları alıyorlar.

Alsınlar benim hiç gözüm yok. Oradan gelecek para da beni zengin etmeyecek. Düşündüğüm ve aslında garibime giden olay da şu: yahu kardeşim bu tarlada diğer kız çocuklarının da hakkı yok mu? Kızlar tarlada çalışmıyor diye onlara neden tarladan kazanılan paralardan eşit şekilde verilmiyor? Kızlar da annesine bakıyor, evin diğer işlerine bakıyorlar. İç Anadolu bölgesindeki zihniyet genelleme doğru olmaz ama sanırım çoğu bu şekilde düşünüyor. Elin oğlu baksın bana ne... Düşüncesi. Siz ne dersiniz bu konuda.

 
çünkü kıza para verilirse yabancıya (elin adamına) gider, olmaz.


  • deartheodosia  (09.08.24 21:18:23) 
Size katılıyorum ama maalesef çomar anadolu irfanı. İslami miras paylaşımı ile medeni kanun paylaşımının arasına sıkışıp kalınmış. Nasıl ki islam'daki mehir (evlenilecek kadının hakkı) başlık parasına evrilmiş; burada da mirastan daha çok hakkı olduğunu düşanenler yağmaya başlıyor.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (09.08.24 21:19:34) 
Tarlanın ekimi biçimi vs için herhangi bir katkınız var mı? Masrafları bölüşüyor musunuz? Bunlara katkınız yoksa yanlış düşünüyorsunuz. Bunlara katkınız varsa, katkı oranında hakkınız var.
Anneye bakmak ayrı bir olay. Eğer bunu yaptığınız için hakkınız olduğunu düşünüyorsanız yine yanlış düşünüyorsunuz.

  • artci sarsinti  (09.08.24 21:24:11) 
iç anadolu'danım ama bizde asla öyle olmaz. tarladan kuruş çıksa pay edilir kız erkek. hatta vefat eden kardeşlerin çocuklarına da verilir. yasal kime hak düşerse. haklarını arasınlar diyecem de kardeş sevgisi ağır basabilir.

birinde amcamın gelini anlatmıştı. erkek kardeşler kızlar mirastan pay almasın demişler ama Allah'a şükür yasalar söke söke vermiş herkesin hakkını.

birde arkadaşımızın erkek kardeşi annesinin maaş kartını vermiyor benim hakkım diye. kız kardeşlerine de gelin ananıza bakın diyormuş.
  • geveze yazar  (09.08.24 21:28:48) 
@abbabaab

Çomar Anadolu irfanı diyemezsin. Bilmediğin şeyi hem aşağılayamaz hem de ayrıca hakaret malzemesi edemezsin. Cahil kafası dersin, yobaz kafası dersin şu dersin bu dersin, cehaleti yobazlığı adaletsizliği zalimliği bütün halka (ve mesela bana, benim aileme, benim içinde büyüdüğüm çevreye) mâl ederek yani iftira ederek konuşamazsın. Buna hakkın yok. Sonra biri kaldırır en hak etmediğini düşündüğün bir sebeple sana çok daha ağırını söyler olay çıkar başın derde girer. Şunu yapma.

Duyuruya cevap:

"Nasıl yaparlar" gibi soruları sorma derim. Aynısını yaşamadan ölmeme ihtimali var. Kafalar böyle, kızlar haklarını talep etmeliler ama yaşlı anneye saygıdan dolayı kızlar çok vicdanlı ve insaflı davranıyor olabilirler. Bu da bazı şeylerden feragat etmelerini sağlıyor olabilir.

Evet eşine düşen bir pay olmalı, evet gözünde değil asla, ama eşin böyle davranıyor, bence sorgulayacak bir şey yok, bunu onunla bir kez konuş, bitir derim. Gerisine gerek yok. Vardır bir bildiği.
  • muhayyer divan  (09.08.24 23:02:36 ~ 23:06:34) 
Sorunun cevabı önceden beridir böyle mi değil mi, buna göre değişir. En önemli ayrıntı bu bence.
Aynı şekilde diğer 2 erkeğin tek gelir geçim kaynağı tarla işleri mi, buna göre de değişir.
Aralarında konuşup anlasmislardir buna göre de değişir.

Nihayetinde, önce eşinizle usturupluca konuşup sonra kurulun, eğer bunlar konusulmadiysa aranızda hiç, boşuna bilenin duruyorsunuz kendi kendinize.
  • encokbenisevinnolur  (09.08.24 23:32:33) 
@artci sarsinti

üretime katkıları olmazsa bile ortada zamanı geldiğinde bölüşülecek bir tarla var. İnsanın hiç mi aklına gelmez,
- kız kardeşlerimize de şundan şu kadar verelim diye.
Üretim yapılan toprak kişilerin kendi satın aldığı ayrı bir yer değil ki?
Daha şimdiden kızları mirastan mahrum bırakmanın emareleri bunlar.
Neden ?
- Kızlar kocaya gitmiş, kocaları onlara bakar.. kafasında oldukları için.
Hatta kocalar zenginse, kızlara mirastan düşecek payı bile hiç düşünmesinler. Böyle şeylere ihtiyaçları olmaz.. zihniyeti oldukça yaygın bir çok ailede.

@abbaba
Anadolu irfanı içerisinde kızları hakkından mahrum bırakın diye bir usul, kanun,öğreti, esas var mı?
Göster de biz de anlayalım.
Bazılarının yaptığı hatalar sebebiyle bir bölgeyi, bir kesimi bu kadar kolay yermek , eleştirmek doğru değil.

Benim de tanıdığım aileler var ki yukarıda özetlenen kafadalar.
Neden mi?
Çoğunlukla çocuklar maddi yönden kazanmaya odaklı bir zihniyet ile yetiştiriliyorlar. Çocuklar aileden ne gördülerse tamamen o kafada bir hayat yaşıyorlar.
Maalesef orta halli veya kırsaldaki insanımızın standart kafası ya sırtı devlete dayamak ya da para kazanılan her yolu, mirastan başkalarını mahrum bırakmayı normal karşılamak.
Yaşı artık 60ları bulan ve geçen bir.çok kimsenin bir araya geldiklerinde konuştukları şeylere bakılırsa; bankadan kredi,toprak,çocuklarının maaşı vs.
Birbirlerine de pek hayrı yok böyle kimselerin.
Bazı " Kızı üniversite okutuyorum. Gitsin okusun hayatını kurtarsın.." diyenlerin genel zihniyetini ele alırsak, esas olarak kızın kültürü, bilgisi artsın diye değil eğitimden sonra yerleşeceği işten ( yine sırtı devlete dayamak) alacağı para burada temel unsurdur.
Kız, en son evlenip kocaya giderken bile ailesi için son bir kez daha kredi çekmek zorunda kalabiliyor.

Soruya cevaba gelirsek. Haklısınız.
Kızların annesine bakması ayrı konu, onlaru çeşitli haklardan mahrum bırakmak ayrı konu.
Sonuçta ölüm/kalım var bu hayatta. Eşinizle şimdiden aileden miras söz konusu olduğunda kendine düşen hakkı alması hususunda uygun şekilde uyarın.
Yıllar öncesinden bildiğim bir örnekte:
- Orası ana baba evi. Gittiğinizde yanlarında yeriniz olsun, size kapılarını açsınlar. Hakkınızdan vaz geçin (veya o hakka karşılık düşük bir tutara razı olun) gibi telkinlere, uyutmalara, hile içeren sözlere ve hipnozlara karşı uyanık olun.
Çünkü anne baba vefat ettikten sonra kardeşler arası aile bağı da zayıflıyor.Kişiler birbirine karşı yabancılaşıyor.
Oldu ki bir şekilde araya gelindiğinde bile mirastan konu açılmasa bile aklın bir yerinde yara gibi asılı kalıyor.
Çocukluktayken o çok sık açılan kapılar eskisi gibi aynı yüz ifadeleriyle açılmıyor.
Onların akrabalara karşı bu olumsuz hal ve hareketleri kendi çocuklarına da miras kalmakta.

Miras meselelerinde dayıların bu gibi konularda daha azılı oldukları hak, adalet, kul hakkı gibi kavramlardan uzak oldukları yaşanan türlü örneklerle sabit.
  • diyecevaplandı  (10.08.24 00:03:43 ~ 00:05:30) 
yillarin comarligi. ev hanimlarina da sen para kazanmiyosun muamelesi cekilir bedava isciliktir kadinin hizmeti, emegi


  • ala09  (10.08.24 00:36:21) 
@diyecevaplandi
Olayi çok iyi analiz etmişsin hocam. Özellikle kredi çekme mevzusu, evlenmeden önce eşime ailesi tarafından yaptırilan bir şeydi. Tebrik ederim.

  • dedeminhirkasi  (10.08.24 00:36:58) 
@diyecevaplandı
Uzun ve güzel analiz için teşekkürler. Ancak hiç kırsalda ve köyde yaşamamışsınız diye tahmin ediyorum.
Köylerde tarlayı kim ekerse mahsülü de o alır. Yani @dedeminhirkasi bence yanlış düşünceler içinde.

Tarla sahipleri ölmemiş. Tarla çocukların değil henüz. Tarlayı birileri ekiyor ve karşılığında tarla sahibine para veriyorlar böyle düşünün. Kız çocuk erkek çocuk meselesi değil yani. Masraf yapılmış ekilmiş biçilmiş, insan gücü var emek var. Karşılığını tarla sahibine ödüyorlar. Kız veya erkek farketmez, niye kardeşlere pay edilsin? Tarla sahibi yaşıyor tekrar ediyorum. Kira gibi düşünün.

@dedminhırkası bence hak istiyorsanız bu sene tarlayı siz ekmeyi teklif edin? Masraf, tarlada çalışmak vs göze alıyorsanız sizin için de iyi bir gelir kaynağı olabilir.

Tüm bunların dışında hasta anneye bakıldığı için bu hakkı görüyorsanız kendinizde, yani bunu karşılık olarak istiyorsanız, bunu açıkça konuşun, bu konuda kimse yargılayamaz sizi, bu tamamen ayrı bir konu.
  • artci sarsinti  (10.08.24 01:09:11) 
@artci
Iyi de hocam parayı alan erkek kardeşler de tarla masraflarına katılmiyorlar ki. Babası karşılıyor bütün masraflari. Adamlar sadece babasına tarlada yardım ediyorlar. Kızlar analarına bakmasa şayet bu adamlar da tarlada çalışacak vakti imkanı bulamazlar.

  • dedeminhirkasi  (10.08.24 08:46:32) 
Anneye bakmakla bunun arasında ben de çok alaka göremedim. Haftasonu annelerine bakmaları zaten para kazanılacak bir iş değil anneleri olduğu için ilgileniyorlar neticede. Baba hayatta tarladan payını alıyor, çalışan çocuklar da paylaşıyor. Muhtemelen hafta içi de bunlar tarlayla da ilgileniyor zaten.


  • enteg  (10.08.24 08:50:15) 
@enteg
Anneye bakmak elbette para kazanılacak bir konu değil. Ancak bu kızların annelerine bakması sayesinde diğerleri tarla işleriyle ilgilenebiliyorlar. Bu kızlar eğer bir hafta işi çıkıp gidemeseler diğer erkekler de tarlaya gidemiyorlar. Anneye yakından takip gerekiyor. Hal böyle olunca o paranın kazanılmasında pek tabiki kızlarında rolü var. Ben çalıştım ben kazandım diye bir olay yok yani. Sen tarlada çalışıyorsan tarlada çalışabilir diye kızlar da senin yerine evde diğer işlerle ilgileniyorlar.

  • dedeminhirkasi  (10.08.24 09:21:59) 
Ne demek anneye bakmak para kazanılacak iş değil ya. Eminim bunların hepsi anneye bakmayı kardeşlere kitleyenler.

Anneye kim bakıyorsa parayı o alacak asıl.
  • geveze yazar  (10.08.24 09:58:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.