[]

ailevi mevzular hakkında

X: dayı
T1: Durumu çok iyi olmayan teyze
T2 ve T3 diğer teyzeler

Annemlerin yıllardır maddi manevi yükünü yüklendiği bir erkek kardeşleri (X olarak anılacaktır.) var. Ne zaman başı sıkışsa para istemekte bir beis görmez, o paraları ya ödemez ya da üzerinden çok uzun zaman geçtikten sonra öder (para pul olur o ayrı). Sürekli borçları vardır ama şu an oğlunun üzerinde olan bir fabrika (el sanatları üzerine), kendi üzerinde bir tanker (bir türlü satamadığı), kızının üzerinde bir ev ve çocuklarının birer arabası. var. Onun dışında yaptıkları işte kullandıkları pick up tarzı araçları ve bahçeleri de var. Bunlar bildiklerim. Bu malların çoğu annemlerin işini kurmasında çok büyük yardımcı oldukları ve zaman zaman da maddi olarak destekledikler oğlunun üzerinde. Çocukları bekar.

Bir zaman sonra aile toprağının üzerine apartman yapılması kararlaştırılıyor. Gelinen noktada diğer kardeşleri 12, 13 birim para yatırmışsa bu kişi 4 birim para yatırıyor. Dört kız, bir erkekler. Kızlardan üçü maddi,manevi bu şahsa hayatı boyunca çok yardımcı oluyor. T1, maddi durumu çok iyi olmadığı halde gerek çocuğunun desteğiyle gerekse de ileri yaşına rağmen çalışarak apartman yapımında harcadığı para yönünden pek de geri kalmıyor.

X, bu arada oğluyla çalışır, X'in oğlunun üzerinde emeği büyüktür ama oğlu bu apartmana çok da katkı yapmak istememektedir. Geçenlerde X, oğlunun üzerine olan bir çeki getirir (apartman borcu için) ama bir gece gelir ve birlikte yaşadığı boşanmış olduğu eski eşinin hışmına uğradığını (sen benim oğlumun çekini nasıl verirsin diye) söyleyerek o çeki annemden geri alır. X, kendi dairesine oğlunu oturtacağını beyan eder. Bu durumu aslında annem hariç hiçbir kardeş istememektedir ama anneme bu durumu pek de dile getiremezler.

Durumu çok iyi olmayan kardeş bu duruma içerler. Bu dairenin diğer dört kız kardeş üzerine yapılmasını ister. Durumu çok iyi olmamasına karşın onun ödeme yapmasının beklenip X'e tolerans gösterilmesi konusunda sitem eder. Bu arada diğer kız kardeş T2, T1 ile telefonda X'in sürekli para alıp borcunu geri ödememesinden şikayetçi olduğu konusunda konuşur. T1, X'in borç ödememezliği ve oğlunu oturtması konusunda diğer kardeşlerle bizim evimizde konuşacaktır. T1'in ifadesine göre T2, yanına T3'ü de alarak bizim evimize gelme hususunda T1 ile anlaşmıştır . Ertesi gün olur. T1'in ifadesine göre T2 gelmekten vazgeçer. Evde annem, T1 ve ben ertesi gün bu konuyu tartışmaya başlarız. T3, X'ten kızına sıfır araba aldıklarını duyar ve bu durumu T1'e söyler. Ben de bu durumu öğrendikten sonra (ki annemler bana yıllardır araba alacaktır) bize bu kadar borçları olduğu halde bu yaptıklarının nasıl bir ...lik olduğunu anneme ifade ederim ama annem araba aldıkları konusunu benimle daha önce hiç paylaşmadığı gibi ikinci el olduğunu ve kızın bu arabayı kendi maaşıyla aldığını iddia eder (Kızın maaşı 30000 TL civarı) Ben de bu durumu yemediğimi, kardeşinin son derece yalancı vs. olduğunu yüzüne vururum ve bu onu bana karşı aşırı hiddetlendirir. Ben, borcu olan bir insanın borçlarını ödemeden araba almasına ve bunun da annem tarafından böyle saçma sapan sözlerle savunulmasına tahammül edememekteyim. Daha sonra ben dışarı çıkarım. Annem ve babam T1'i ortalığı karıştırdığını söyleyerek azarlarlar. Daha sonra ben T1 ile görüşürüm, azarlandığını öğrenirim ve T1 bana hala aynı görüşte olduğunu dile getirir. Bundan bir hafta sonra da annem bana teyzemin mesajını gösterir. T1, X'e olan mesajında T1'in ondan çok özür dilediğini, T2'nin galeyanına geldiğini ve T2'nin bu toplantıyı organize etmesine rağmen kendisini maşa olarak kullandığını iddia eder ama T1 gelmeden önce T2 ile konuştuğunu, T2'nin T3 ile beraber geleceğini bana ifade etmiştir. Bu arada o toplantı günü ben T2 ile telefonda görüşürüm ve T2'ye iki kere bu kadar az bir miktarla X'in ev sahibi olmasına razı mısın derim, ikisinde de hayır der, e hani gelecektin derim, telefonu yüzüme kapatır.

Bu arada X dört kere iflas ettiğini (bu işin ikisi annem ve T3'ün parasıyla kurulmuştur) ve hiçbirinde ata malını sattırmadığını, bu yaşananlar yüzünden kardeşlerinin gerçek yüzünü öğrendiğini "ne ölün ölüme ne dirin dirime" sözleriyle T1'e ifade eder. Ata malı dediği yerler de daha geçen sene izale-i şuyu yoluyla püsürekli işlerden kurtulan (bu sayede apartman yapılabiliyor) mallar olup, bu davalarda başka kişilerden alınan yerler vs.'de X'in hiçbir maddi desteği olmamış, T1'in az desteği olmuş, T2, T3 ve annem kalan bütün yükü çekmişlerdir.

Bana göre annem son derece haksız ve hala benim aklımla alay eder gibi (araba almalarını savunması olsun, X'in ata mallarını sattırmamakla övünmesinin annem tarafından normal karşılanıyor olması olsun) X'i savunması beni çileden çıkarıyor.

Çok uzun oldu daha neler neler var ama inanın çok doldum. Sizin bu durumda tavrınız ne olurdu?

 
Bi saatten sonra beynim yandı okuyamadım ama annenizin anadolunun çoğu anası gibi erkek çocuk/kardeş saplantısı var.

Annelerimizi değiştiremeyiz (ben denedim, sıfır ilerleme), o yüzden mal annemindir, atar da satar da diyip, kendimizi tereyağından kıl çeker gibi konudan çekiyoruz. Sorun sizin değil annenizin. Fikrinizi sorarsa söylersiniz, sormazsa bu onun hayatı, onun mal varlığı vs.
  • orangesandsea  (07.08.24 12:43:30) 
Ortadaki uzun paragrafa kadar iyi gidiyordum ama o noktada benim de beynim yandi. Anlatilanlara gore X yoluyor herkesi, T1 hakli, ev yapilan yer herkesin uzerineyse yasal sikinti cikabilir. Buna bir cozum bulmaniz lazim. Yapilabiliyorsa X'e son kez o yerdeki hakkindan feragat etmesine karsilik para verip yapin binayi.

X'in parasi cok kiymetli, baskalarinin paralari cok tatli geliyor. Mesafe koymak lazim, adam sefalet icinde degil sonucta, basinin caresine baksin.
  • mbond  (07.08.24 12:54:08) 
özet.

4 kız kardeş
kalan 1 erkek kardeş de aslında durumu iyi, malı mülkü var ama sürekli diğer kardeşlerr borç takıyor. o malı mülkü de teyzelerden aldığı para ile kurmuş.

köye ev yapılacak. dayı en az parayı yatıran kişi. flowerın annesi hariç diğer kız kardeşler bu böyle olmaz, gidelim flower'ın annesi ile konuşalım diye anlaşıyorlar. ama yolda birbirlerini satıyorlar. hatta konuşmaya gelen bi kardeş bile sonradan gidip dayıdan özür diliyo gaza geldim diye.

flower da annesini suçluyor. ben araba istedim, bana alınmıyor, benim ailemden tırtıklanan para ile dayım kızına araba alıyor, annem de bu durumu savunuyor. ben ne yapayım diyor.

şimdi herkesin parası kendine evet ama sonuçta miras da senin hakkın. ben olsam son defa gider sakince konuşurdum. araba sıfır olsun ikinci el olsun farketmez, benim arabam var mı, yok, kuzenimin var mı var, ama nasıl var, senden giden para ile gibi. sonuçta bu adamın parası var, fakir değil, biraz da bizi düşün derdim. acıtasyon yapar ağlardım (şaka değil)
hala aynı düşüncede ise salardım.

düzeltme: pardon köy şehire yapılacakmış ve pahalı bir evmiş.
  • elorelia  (07.08.24 12:58:35 ~ 13:30:25) 
elorelia, güzel özetlemişsiniz yalnız apartman köyde değil, şehir içinde ve güzel para edecek. Tam anlamıyla bitmedi ama bazıları taşındı bile.

Annem ise hala X'in borç içinde olduğunu ve bu borcu ödeyeceğini iddia ediyor.
  • flowerday  (07.08.24 13:11:38) 
Bunu okuyabilen kisi âlimdir


  • Zetnikov  (07.08.24 13:14:56) 
biraz teyzeleri karıştırsamda okudum, ananız haksız bırakın kendi hallerine zaten hepsi aynı apartmanda yaşayınca 2 aya kalmadan birbirine girip küsecek sonra işi mahkemeye taşıyacaklar umarım verilen paralar banka üzerinden falan yapılmıştırda ilerde mahkemede kanıt kullanırsınız.

bu dayı biraz atmaaa ziya ya benziyor ya.
  • eja  (07.08.24 14:35:06) 
Hocam alt nesil olarak size doğrudan müdahil olmamak düşer. Anneniz (ve teyzeler) kendi mallarını nasıl tasarruf edeceklerine kendileri karar verebiliyor. Size kalmasını beklediğiniz varlıklaron dayıya gitmesine seyirci kalmayın tabii ki ama bu konuda karar annenizin. Onu ikna edemezseniz yapacak pek bir şey yok


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (07.08.24 14:41:19) 
orangesandsea + 1
annene net bir sekilde tepki koy. yapabiliyorsan küs kal.
kendi evladinin hakkindan tirtiklayip erkek kardes saplantisi sebebiyle yegenlerini mal mülk sahibi yapip rahat ettiren tiplerden nefret ediyorum.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (07.08.24 15:19:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.