[]

Şu meslek kolu Türkiye’de yasak olur muydu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir iş kolu var, Olay şu; Aynen bizim vesikalık fotoğrafçı gibi bir ultrason Stüdyosu açıyorlar. Doktor vizitleri arasında Bebeğinizi görmek isterseniz bu işte tamamen keyfi bir şey de olabilir ya da bebeğin hareketlerini hissetmediğiniz için olabilir ya da cinsiyeti öğrenmek için olabilir buraya gidiyorsunuz içeride teknisyen var doktor falan yok ve siz de 15 dakika 20 dakika işte 1 saat gibi paketler sunuyor. Bebişinize bakıyorsunuz fotoğrafları alıyorsunuz hatta belki doktorlardan birtık daha bile işin estetik yönü ile alakalı oldukları için güzel fotoğraflar sağlayabiliyorlar. Dilediğiniz kadar gidip bakabiliyorsunuz. Dediğim gibi herhangi bir medikal müdahale yapılmıyor. Sadece ultrason teknisyeni olma şartı var. Böyle bir meslek Türkiye’de yasal olarak mümkün olur muydu ya da mantıklı olur muydu?
Sadece cinsiyet konusunda mesela dünyada gen testi ile cinsiyet belirlemek yasalken Türkiye’de benim bildiğim kadarıyla belli bir haftaya kadar yasak o yüzden böyle gizli saklı söylüyorlar cinsiyetleri doktorlar. Hatta benim doktoruma laboratuvar sadece pembe kalp emojisi atmıştı direkt yazmak yerine. Hani cinsiyet kaynaklı kürtaj gibi durumlar olmasın diye. Belki bir tek cinsiyetin belirlenmesi hususunda sıkıntı çıkar ama onun dışında Türkiye’de böyle bir meslek konumun olmamasının bir sebebi vardır herhalde.



 
çok gereksiz bir şey olduğu için böyle bir meslek yoktur bence. zaten jinekolojik muayene oluyor gebeler dakka başı öyle değil mi?


  • neira  (04.08.24 11:38:49) 
Ultrason cihazları öyle çok pahalı şeyler değiller bildiğim kadarıyla ancak Amerika'da olmasının sebebi insanların çoğunlukla sigortasız, tıbbi süreçlerin de aşırı pahalı olması olabilir. Bu nedenle doktora, hastaneye gidip ultrasonu orada çektirmek ve çok yüksek tutarlar ödemek yerine bu tür yerleri tercih edebilirler. İşin yasal boyutunu bilemedim, yani Türkiye'de reçetesiz lens de satılamadığı düşünülürse, ultrason gibi bir şey için de bir düzenlemesi olması muhtemel.


  • salihdt  (04.08.24 11:44:28) 
@neira aslında öyle değil çoğu özel hastane doktoru ekstrem bir durum yoksa 3 ya da 2 haftada bir görüyor. Devlet ise 1 aya dek arayı açabiliyor müsaitliğe bağlı olarak.


  • wild honey suckle  (04.08.24 11:47:23) 
Bizde olmaz.
Çünkü Türkiye'de zaten ultrason cihazına erişim çok kolay. Yanında uzman doktor da var. Bedavadan biraz pahalı.

Siz bu işi açsanız talep edeceğiniz parayla doktor muayenesi parası arasında çok fark yok.

Hamilelik sırasında sigortamız sınırsız muayene karşılıyordu, doktor da bu konuda anlayışlıydı.
Neredeyse her hafta muayeneye gidip dediğiniz şekilde ultrasondan bebeğe baktık.
  • michael_knight  (04.08.24 11:49:09) 
@michael_knight yok ben açmayacağım zaten de:) hangi gebeyle konuşsam keşke canımız istediğinde görebilirsek ya da daha estetik fotolar elde edebilsek falan diyor. Doktor bazen bana çıktı bile vermiyor mesela ya da uğraşmıyor güzel poz almak için gibi gibi..
Ayrıca atıyorum benim randevularım iki haftada bir, arada bir göresim geliyor sırf görmek için hastaneyi ara randevu varsa al, gir çık uzun bir süreç. Bu daha pratik gibi.

  • wild honey suckle  (04.08.24 11:54:49) 
Bu arada zaten radyoloji dal merkezlerinde sadece ultrasona gidebilirsiniz ya da yine hastanelerde yalnızca ultrason randevusu alabilirsiniz. Cinsiyetin söylenmesinin sebebi belli olmaması. Genital organların gelişmesi gerekiyor görmek için.
Gen testinde cinsiyet paylaşılmıyor. Ultrasonda görünce söylüyorlar ama hafta ilerledikçe daha iyi bir pozisyonda bebeği görürseniz değişebiliyor çünkü ilk başlarda bu bir tahmin oluyor ç, çocuğun rahimdeki duruşu eli kolu, göbek kordonu önünü kapatabiliyor.

  • kullanıcıadımbuolsun  (04.08.24 11:57:16) 
açılsa iyi para yapar. zaten böyle gebelik, annelik falan şeylerine deli para gömen bir kitle var. onların ilgisini çektin mi iş yürür.


  • my fault  (04.08.24 12:09:45) 
kızım abdde doğdu. cihazlar türkiyeyle kıyaslanamayacak kadar standart. üç boyutmuş renkliymiş vs doktorun özel muayenehanesinde bile yoktu. düz standart iki boyutlu fotokopi gibi veriyor, sağlıklı mı değil mi bakıyor gönderiyor:)

sizin dediğiniz olayı görmedim ama üstte anlattığım durumdan dolayı sektör oluşmuş olabilir abdde. güzel fikirmiş.
türkiyede olmamasının sebebi ise, hastaneye gittiğinizde dr. çocuk değişik taraflardan poz verebilsin diye anneye çikolata bile yediriyor. yani anne zaten dr.un odasından elinde üç boyutlu, renkli, her yönden çekilmiş fotolarla mutlu şekilde çıkıyor.

denenir mi denenir. ama dr.lar ve hastaneler karşı çıkar diye düşünüyorum.
  • artci sarsinti  (04.08.24 13:36:21) 
gereksiz olmasının yanında türkiye'de kötüye kullanım çok fazla olabilir. oğlu evde yokken üstüne atladığı gelinini getirip gebelik kontrolü yaptırmak isteyenden tut, burada fuhuş var diyen mahalleli ile bile uğraşırlar. Sky is the limit.

Bir de artci sarsinti +1 avusturya'da ultrasona tüm gebelik boyunca sadece üç defa sokuyorlar. Aletler de o kadar standart ki eğer ekstra bebeği görmek ve üç boyutlu falan bir görüntü almak istersen fiyatlar 150 eurodan başlıyor. Doktor ücreti+ uştrason ücreti (50€)
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (04.08.24 14:41:15) 
Yurtdışında bizdeki gibi fazla doktor görmüyorsunuz bebekte bir sorun olmadığı sürece.

Bizde otel gibi paket satılıyor vip oda, 3d ultrason vb. O nedenle bizde ihtiyaç yok. Özel muayenehane doktoruna whatsapp'tan yazıyorsun, en ufak şüphede zaten ultrason erişimi var.
  • marla is in my head  (04.08.24 18:03:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.