[]

Kitap okurken iç ses ile okuma

Selamlar, uzun zamandır kitap okurken iç sesim ile okuyorum ve bu beni çok yoruyor.
Dudaklarım hareket etmiyor,
Kalem vb şeylerle takip etmiyorum.

Sanki okurken okuduğum şeyi yaşıyor ve karakterin ağzından okuyormuşum gibi iç ses ile okuyorum ve bu durum okumamı da çok yavaşlatıyor. Bunun için ne yapabilirim?

 
Normali o değil mi ben hep öyle okuyorum.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (01.08.24 16:22:22) 
Eskiden nasıl okuduğumu asla hatırlamıyorum ama son bir yıldır aynı durumdayım.
Bazen ağzımı da kıpırdatıyorum onu kestiğimde bu sefer iç sesime odaklanıyorum.
Bu durumdan rahatsız değilim dünyaya girmemi kolaylaştırıyor fakat yavaşlatıyor gerçekten.
Önceden okuduğum hızla şimdiki hız çok farklı bu yüzden.

Hani gözümüzle tarardık ama yine de alırdık ya oradaki veriyi.
O bitti bende.
İlla tane tane okumam gerekiyor.
  • mutekebbir  (01.08.24 16:25:02 ~ 16:25:45) 
gözün iç sesinden hızlı giderse o durumdan çıkarsın. hızlı okuma tekniklerine bakın derim.


  • erty_ksk  (01.08.24 16:25:29) 
ben de öyle okuyorum ve aslinda galiba normali o degil :( eger her kelimeyi görerek algilar ama zihninizde duymadan okumayi becerebilirseniz okumada cok hizlaniyorsunuz.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (01.08.24 17:06:37) 
haydaa nereden çıkardınız bunun normal olmadığını? okumada yavaşlama ondan mıymış gerçekten?? daha neler öğreneceğiz.

ya yaşlandıkça kafadaki sesleri susturmak biraz zorlaşıyor ondan olabilir mi :( konuya cevap değil ama herhalde fetamin içeren adhd ilaçlarıyla falan olur ancak, konsantrasyon yükseltenlerden
  • titanyum22  (01.08.24 17:17:04) 
Troll soru değildir inşallah çünkü ben öyle okumayı ilkokulda okuma yazmayı söktükten sonra bıraktım ki normali de böyle olmalı zaten :D

Hızı yavaşlatan başka etmenler var, kesinlikle kelimeleri tek tek okumak bunlardan en başta geleni. Bi bakışta 3-4 kelime okuyup ya da cümlenin başı ortası sonuna hızlı bakış ata ata hız kazanıyor insan ama bunlar kesinlikle iç sesle okuduğundan dolayı değil yani :)

Edit: tik gelmediğine göre dibine kadar troll ipnenin teki bu herif.
  • truf  (01.08.24 18:07:46 ~ 06.08.24 22:57:18) 
Kurgu kitabı hızlı okuyup ne yapacaksınız ki madalya mı takıyorlar? Nasıl keyif alıyorsanız öyle okuyun ki kurgu eser o dünyaya girmek için okunur yani.

Ders çalışırken de düşüne düşüne okumak gerekir orda da çok hızlı okumanın faydası yok.

Kurgu dışı eserlerde de aynı şekilde bilgiyi yorumlamak için çok hızlı okumanın bir avantajı olduğunu düşünmüyorum.

Yani öss paragraf sorusu çözmüyosanız hızlı okuma fetişi çok anlamsız. Abartı yavaş değilseniz buna takmaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Hele kelime kelime okumayın, cümlenin başına ortasına sonuna bakın denmiş. İyi de o okuma olmuyor ki? Hızlıca taramak olur o anca da o da çok spesifik yerlerde işe yarayan bi şey.

Bilemiyorum dakikada x kelime okuyorum olayı hava atmak dışında çok anlamlı değil bence
  • nundu  (01.08.24 19:28:57) 
Ben de içine girerek okurum romanları, gayet de hızlı okurum. Konsantrasyon seviyesi ile ilgili. Eskiden kulaklıkla yağmur sesi dinleyerek okurdum dış sesler çok dikkatimi dağıtıyor diye, konsantrasyon yeteneğimi geliştirdikçe ihtiyacım kalmadı. Duymuyorum dış sesleri kitaba dalınca. Konsantrasyon olayı bir yetenektir (bkz: skill), düzenli pratik ile geliştirilebilir, hayatınızda çok büyük ve güzel etkileri olur. Basit nefes egzersizleri ile başlamak bile okurları mutlu edecek seviyede geliştirecektir.


  • hasmetizm 2046  (02.08.24 10:15:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.